Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lurer. Hackeren Charlie har demonstreret overfor  Politiken, hvor let det er at bryde ind i de såkaldte ip-overvågningskameraer, som mange private sætter op i hjemmet. It-sikkerhedseksperter bekræfter, at der er problemer med sikkerheden i overvågningskameraer, der er koblet til internettet.
Foto: DANIEL HJORTH

Lurer. Hackeren Charlie har demonstreret overfor Politiken, hvor let det er at bryde ind i de såkaldte ip-overvågningskameraer, som mange private sætter op i hjemmet. It-sikkerhedseksperter bekræfter, at der er problemer med sikkerheden i overvågningskameraer, der er koblet til internettet.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-ekspert om overvågningskameraer: »Den er helt gal«

Eksperter advarer mod dårlig sikkerherhed i privates ip-overvågningskameraer.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man skal tænke sig godt om, når man som privatperson sætter et ip-overvågningskamera op.

Det mener it-sikkerhedsekspert Peter Kruse.

»Den selvsamme sikkerhed, man gerne vil opnå ved at sætte et kamera op for at overvåge, hvad der foregår i ens hjem, kan blive brugt omvendt, så andre kan kigge ind og optage sekvenser af folk i deres private sfære«, siger Peter Kruse.

Han er partner i CSIS, som leverer sikkerhedsløsninger til nogle af landets største virksomheder. Derudover rådgiver firmaet alle danske banker om it-sikkerhed.

Der er forskel på produkterne på markedet, forklarer Peter Kruse, men sikkerheden er generelt ikke specielt god i de ip-overvågningskameraer, der sælges til og sættes op af private.

»Sikkerheden i det her udstyr er baseret på tre ting: Nummer 1: Hvordan man installerer det, altså om man følger anvisningerne. 2: At man løbende opdaterer softwaren, så man er sikker på, at de sikkerhedsbrister, der helt sikkert opstår over tid, bliver lukket. Og 3: At man stiller krav til producenten om, at de her ting skal laves på en sikker måde«, siger han.

Best practice

Peter Kruse er i sit arbejde stødt på to modeller, som automatisk bliver installeret med et standard-kodeord, hvilket i sig selv er et sikkerhedsproblem.

Men ifølge it-sikkerhedseksperten er ip-kameraer med offentligt tilgængelige ip-adresser de mest sårbare.

»Hvis man har et kontrolpanel, som kan tilgås fra internettet, så er det klart, at den er helt gal. Hvis kameraets ip-adresse er offentligt tilgængeligt, kan du få adgang til alt på det lokale net, og hvad der ligger af ting derinde«, siger Peter Kruse og tilføjer:

»Det er absolut ikke best practice, at de ting skal vende udad mod internettet«.

Ifølge Peter Kruse bør man som ejer af et ip-overvågningskamera være særligt opmærksom på at installere opdateringer, som lukker eventuelle huller i sikkerheden.

Derudover anbefaler Peter Kruse, hvis kameraets kontrolpanel er frit tilgængeligt på internettet, at man i stedet enten laver en ip-begrænsning, så kun udvalgte ip-adresser kan tilgå kameraet.

Eller at man kobler kameraet til et lukket netværk og kun tilgår det via en sikker VPN-forbindelse for at holde uvedkommende ude.

40-50 millioner sårbare enheder
Tidligere på året afslørede sikkerhedsfirmaet Rapid7 i en rapport, at omkring 40-50 millioner netværksenheder verden over - printere, telefoner, fjernsyn, overvågningskameraer og andre enheder, som er koblet til nettet - er i risikogruppen for at blive hacket og misbrugt af udefrakommende.

Hvor mange af dem, der står i Danmark, vides ikke. Men sikkerhedsbranchen anslår, at der hvert år sælges omkring 55.000 ip-overvågningskameraer til privatpersoner.

it-sikkerhedsekspert Henrik Kramshøj, direktør i Solido Networks, forklarer, at det er relativt nemt for hackere og it-kriminelle at identificere de sårbare enheder.

Der findes sågar hjemmesider, som idekserer mulige mål efter type af enhed og sårbarhed.

»Det er rigtigt, at det ikke er voldsomt svært at hacke de her ip-overvågningskameraer. De er allesammen meget usikre«, siger Henrik Kramshøj.

»Det er et kæmpestort problem, for folk går efter de billigste kameraer, og de tænker ikke på, at de skal sikres. Og så får de i virkeligheden mindre sikkerhed ud af det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden