Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ulovligt. En svensker er blevet dømt til at betale 3,5 millioner danske kroner i bøde for at dele en enkelt film på nettet. (Foto: AP Photo/Marc Feminia)

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensker skal betale 3,5 mio. kroner for at dele en enkelt film

Bøden svarer til producentens anslåede tab af penge og skader på filmens omdømme.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hammeren falder hårdt på nettets pirater i disse tider. Således er en svensk fildeler blevet dømt til at betale 4,3 millioner svenske kroner – cirka 3,5 millioner danske – for at have gjort en enkelt dansk/svensk film tilgængelig på nettet. Den ene film er dog kun toppen af et isbjerg, ifølge dommen.

Bøde svarer til tab

Domstolen i Västmanland afsagde tirsdag dom over den 28-årige mand, der ifølge Rättighetsalliancen, de tidligere medlemmer af den svenske antipiratgruppe, har delt en svenskproduceret film på nettet ulovligt. Filmen er angiveligt svenskproduceret, men rettighederne ejes af danske Nordisk Film A/S. Det er endnu ikke offentliggjort, hvilken film, der er tale om.

Det, at filmen er svenskproduceret har betydning, fordi bøden er sat efter, hvad det ville have kostet manden at købe en licens til at distribuere filmen gratis. Havde filmen været produceret i USA, havde beløbet nok været væsentligt højere.

Bøden er dog også sat efter producentens anslåede tab af fortjeneste, samt skader på filmens omdømme. Bøden er den højeste bøde, nogensinde uddelt for en svensk film. Ifølge Henrik Pontén, der er jurist hos Rättighetsalliancen, viser den høje bødestraf »hvilken skade kreative og rettighedshavere pådrager sig, når en film deles ulovligt.«

Har delt 517 andre film
Den ene film er dog langt fra det eneste, den 28-årige straffes for. Han har delt 517 andre film, for hvilke han har fået en betinget fængselsdom og skal levere 160 timers samfundstjeneste. Når der ikke er uddelt bøde for disse film, er det, fordi producenterne bag ikke har meldt sig på banen med en opgørelse over tabene ved fildeling af dem.

Ifølge BBC har Rättighetsalliancen omtalt manden som »den værste pirat nogensinde« i svensk historie. Det svenske piratparti har udtalt sig om dommen til websitet TorrentFreak, hvor de siger, at »den eneste vej frem er en radikal reform af copyright-lovgivningen, der muliggør deling af kultur«.

Rättighetsalliancen har ifølge en presseudmelding tænkt sig at bringe endnu flere sager for retten på baggrund af dommen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden