Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tyveri. Julia Lahme fik hacket sin email og kunne se sine emails forsvinde, mens hackerne stjal og misbrugte hendes email-kontakter.
Foto: Peter Klint

Tyveri. Julia Lahme fik hacket sin email og kunne se sine emails forsvinde, mens hackerne stjal og misbrugte hendes email-kontakter.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skifter oftere kodeord

I dag skal du holde styr på dusinvis af password til forskellige hjemmesider. Sådan kan du gøre.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dine password er mere efterspurgt end nogensinde før. Truslen fra it-kriminelle har aldrig været større, og de seneste måneders hackerangreb på tjenesterne LinkedIn og Adobe er eksempler, hvor over 360.000 danske password formentlig er lækket.

Samtidig råder myndigheder og eksperter gang på gang, at du skal skifte dit password jævnligt.

LÆS ARTIKEL

»Password bliver slidt over tid, for der bliver større og større sandsynlighed for, at kriminelle får fingre i det og misbruger det«, siger Jakob Illeborg Pagter, der forsker i it-sikkerhed ved Alexandra Instituttet og er bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed.

En måling, som Megafon har foretaget for Lørdagsliv, viser, at danskerne har lyttet efter: Lidt over halvdelen af de adspurgte har skiftet password inden for det seneste halve år.

Den hyppige udskiftning overrasker professor Peter Sestoft ved IT-Universitetet i København: »Jeg synes, danskerne opfører sig pænt«, siger han og bliver bakket op af Jakob Illeborg Pagter: »Min mavefornemmelse har nok været, at det stod værre til, end det ser ud til. Det er godt, men ikke fantastisk«, siger han.

For 22 procents vedkommende er det dog mere end et år siden, de skiftede password, ligesom 7 procent aldrig har gjort det. For der er jo også det, at vi er mennesker, der glemmer – og det ved eksperterne også godt:

»Jeg kunne godt sidde her og himle op om, at de skulle skynde sig og skifte password«, siger Ingrid Colding-Jørgensen, der er it-sikkerhedschef hos GN Store Nord og bestyrelsesmedlem i Dansk IT. Men det vil nok være spildte kræfter, mener hun. For det betyder bare, at vi glemmer vores password lige så hurtigt, som vi har ændret det.

Skab flere kategorier

Peter Sestoft fra IT-Universitetet i København kalder det også for noget »fuldkommen pjat« at skifte password hele tiden, medmindre det drejer sig om national sikkerhed: »Når man skal skifte hele tiden, bliver man doven og ændrer sit password fra at være abekat1 til abekat2, abekat3 og så videre. Så er man lige vidt«, siger han.

LÆS OGSÅ Eksperterne peger på, at det er blevet langt vigtigere at danne komplekse password og inddele dem i forskellige sikkerhedskategorier. For selv om langt det sikreste ville være at have forskellige password til hver tjeneste, erkender it-sikkerhedseksperterne, at det for danskerne, der snildt kan have op til 50 password til forskellige obskure tjenester på internettet, er en kende urealistisk.

Derfor handler det om at minimere skaden, hvis uheldet er ude, og inddele dine password i zoner ved at vurdere sikkerheden på de tjenester, du benytter.

Brug ikke samme password til banken, som du bruger, når du skal bestille pizza eksempelvis. Sikkerhedsrisikoen ved pizzamanden er væsentlig større end hos netbanken, og hackerne må ikke kunne få adgang til dit password til banken eller din mail ved at hacke en pizzamand – eller, har det vist sig, også mere professionelle tjenester som LinkedIn og Adobe.74 procent af danskere bruger ifølge Megafonmålingen samme password flere steder, mens 19 procent ikke bruger samme password flere steder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden