Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemligt. Google vil gerne ind i dit hjem. Og ikke kun virtuelt.
Foto: PAUL SAKUMA/AP

Hjemligt. Google vil gerne ind i dit hjem. Og ikke kun virtuelt.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor vil Google styre dit hjem med intelligente termostater

Søgegiganten har taget et stort skridt henimod ’Internettet af ting’.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’The Internet of Things’ - Internettet af ting - har været et buzzword i techverdenen i flere årtier, men her på det seneste har begrebet fået mere vind i sejlene.

Og nu træder Google så ind på scenen og kan hælde mere benzin på et bål, der allerede brænder pænt.

Giganten har netop brugt 17 milliarder kroner på at opkøbe virksomheden Nest, der producerer intelligente termostater til private hjem. Og det er der flere årsager til.

Gammel idé får vind i sejlene Siden Internets begyndelse som ARPAnet i slutningen af tresserne har man drømt om et tid, hvor alle ting i vores hverdag er forbundne via et computernetværk.

Men det er først i de senere år, at dette er blevet muligt, efter de fleste mennesker har fået trådløst netværk ind i huset og computerchips med trådløs funktion er blevet så små og billige, at de kan bygges ind i alt.

Derfor har idéen om det forbundne hjem - ’The connected home’ - fået luft under vingerne på det sidste. Før i tiden kostede det rigtig mange penge at få indbygget automatisering i hjemmet, så man f.eks. kunne styre musik, lys eller varmen fra en central fjernbetjening.

Men det er blevet langt billigere i dag, hvor vi trådløst kan sende musikken fra en smartphone til en trådløs højttaler, eller med f.eks. Philips HUE-systemet kan styre både lysstyrke og -farver i elpærer via en app for små penge. I denne bølge af trådløse hjemmedimser finder vi også termostaten Nest.

Et marked på 80 billioner kroner
Nest blev lanceret for snart tre år siden i USA, og er en intelligent termostat, du kan sætte op på væggen.

Ud over, at du kan styre den fra en smartphone-app (så du f.eks. kan tænde for varmen på vej hjem fra arbejde), så kan Nest også lære dine vaner at kende og styre varme og kulde i hjemmet efter dem, og efter, hvad der sparer mest energi. Nest fungerer dog ikke i Danmark endnu.

Nest er lavet af Nest Labs, der også netop har annonceret en intelligent røgalarm med nogle af de samme smartphone-funktioner, man kan finde i Nest-termostaten. Og forleden landede nyheden så om, at Nest Labs er blevet købt af Google for ikke færre end 18 milliarder kroner.

Hvorfor er Google interesseret i at komme endnu mere ind i dit hjem på denne måde?

Fordi det forventes at markedet for ’The Internet of Things’ vil vokse til en værdi på - hold fast - 80 billioner kroner i løbet af de næste ti år. Det forventer netværksgiganten Cisco i hvert fald. Både de, og virksomheder som Sony, Microsoft og Intel er i gang med at planlægge deres indtog i det forbundne hjem.

Google kan give en vitaminindsprøjtning

Det kan Google naturligvis ikke sidde overhørig, især taget i betragtning, hvor mange kræfter, de bruger på at forsøge at forudsige, hvad du har behov for at vide, via deres forskellige data-analyseteknologier. Og derfor købte de Nest for at tage et stort skridt ind i det automatiserede hjem.

Der er flere, der mener, at Googles første, egentlige entré på markedet kommer til at sætte skub i udviklingen. F.eks. Sanjay Sarma, lektor på det velansete teknologi-universitet MIT, der siger til NBC News:

»Når en stor, respekteret virksomhed som Google kommer ind i kampen, accelererer hele hjemmeautomatiserings-området. Google vil virke som en lynafleder, der tiltrækker energi alle vegne fra«.

LÆS OGSÅ

Så i fremtiden kan du altså sagtens komme til at se en Google-termostat, -røgalarm, -lysdæmper, -luftfugtigheds-sensor eller lignende i huset. Dermed får Google endnu flere muligheder for at opsamle data om dig.

Det vil dog ikke ske lige med det samme, hvis det står til Nest-folkene, der i en pressemeddelelse bedyrer, at deres privatlivs-betingelser »klart begrænser brugen af kundernes informationer til anvendelse i og forbedring af Nests produkter og services. Vi har altid taget privatlivet alvorligt, og dette vil ikke ændre sig.«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden