Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
David McNew/AP
Foto: David McNew/AP
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon vil sende dig varer, du endnu ikke har købt

Firmaet vil gætte, hvad du har tænkt dig at købe og sende varerne ud i forvejen.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de største funktioner ved den såkaldte Big Data-bølge er muligheden for at bruge disse data til at lave forudsigelser.

Det er kendt som Predictive Analytics, og det er det, Google og Facebook benytter sig af, når de sender dig reklamer, der kun er relevante for dig. Men nu vil Amazon tage Predictive Analytics et stort skridt videre.

Minder om politi-metoder

Firmaet tumler nemlig med en idé om at sende varer ud, du endnu ikke vidste, at du ville købe.

Det vil altså sige, at Amazon vil forsøge at forudsige, hvad du har tænkt dig at købe i fremtiden. Det er dog ikke sådan, at et bud pludselig banker på døren og står der med en pakke, som der er blevet trukket betaling for på dit kreditkort, uden at du har bedt om det.

I fremtiden skal pakketransporten klares via de små flyvende postbude. Kilde: /ritzau/AP

Nej, idéen er faktisk smartere end som så, og kan sagtens blive til fordel for Amazons kunder, snarere end en irritation. Amazon har nemlig tænkt sig at benytte den samme type Predictive Analytics, som politiet anvender flere steder i verden, et begreb kendt som PredPol – Predictive Policing.

Med PredPol bruger man historiske data til at analysere sig frem til, hvor sandsynlig en bestemt type forbrydelse er i et bestemt område på et bestemt tidspunkt. Politiet kan altså se, at der f.eks. er en høj sandsynlighed for at der snart sker et indbrud i en bil på den og den gade indenfor de næste par dage. Og så kan man reagere ved at skrue op for patruljeringen i området.

Levering samme dag
På samme måde vil Amazon prøve at regne sig frem til, hvilke varer folk i et givent område har tænkt sig at købe inden for de nærmeste dage. De vil så sørge for, at disse varer bliver fremsendt til et lokalt lager i nærheden af området, allerede inden kunderne begynder at bestille.

Formålet med dette er at kunne sende varerne ud til kunderne med lynfart. Amazon sigter nemlig efter at kunne levere samme dag, som varen er bestilt, noget de allerede har indført i visse amerikanske byer. Men med den nye teknologi, er det meningen at alle Amazon-kunder skal kunne få leveret med det samme, fordi varen allerede er på lager lokalt.

Foreløbig er idéen dog på et meget tidligt udviklingsstadie. Amazon har i sidste måned fået patent på idéen, som de kalder for ’Anticipatory Shipping’ – levering efter forventning.

Patentansøgningen nævner også den mulighed, at en vare bliver sendt ud uden destinations-adresse, der så først angives, når kunden har købt. Så bliver den endelige adresse sat ind, mens varen allerede er i transit.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden