svindel. Auktionssiden Qxl påtager sig ansvaret for svindelaktiviteter på hjemmesiden i et forlig med Forbrugerombudsmanden.

svindel. Auktionssiden Qxl påtager sig ansvaret for svindelaktiviteter på hjemmesiden i et forlig med Forbrugerombudsmanden.

Nettet

Auktionsside påtager sig ansvar for netsvindel

Auktionsfirma gjorde for lidt ud af at undersøge en svindlers aktiviteter.

Nettet

Når brugerne på en auktionsside som Lauritzen.com eller Qxl.dk udsættes for svindel, har hjemmesiden et ansvar på at standse ulovlighederne.

Det viser en konkret sag, om en række købere, som aldrig fik de varer, de havde betalt for på auktionssiden Qxl.dk

Qxl betaler nu omkring 50.000 kroner i erstatning til i alt ni auktionskøbere, der blev snydt af en sælger tilbage i 2008. Sælgeren havde modtaget betaling for flere auktionsvarer, men varerne blev aldrig leveret til køberne.

LÆS ARTIKEL

Flere af brugerne klagede i TV2’s forbrugerprogram Basta tilbage i 2008 over, at Qxl.dk ikke ville vedkende sig et medansvar for svindlen, selv om auktionsfirmaet var blevet gjort opmærksom på, at der foregik svindel på siden. Udsendelsen fik Forbrugerombudsmanden til at gå ind i sagen.

QXL har nu i et forlig med Forbrugerombudsmanden alligevel accepteret at betale erstatning til de snydte købere. Erstatningen udgør 80 procent af de beløb, som ni købere i sin tid betalte til sælgeren.

Dermed undgår QXL at blive hevet i retten af Forbrugerombudsmanden, hvilket ellers var næste trin i processen.

»Jeg er meget tilfreds med, at QXL nu har erkendt at have begået fejl i det konkrete tilfælde, og at køberne derfor får erstattet hovedparten af deres tab«, siger forbrugerombudsmand, Henrik Øe.

Sagen startede, da en sælger udbød flere elektronikvarer til auktionssalg på Qxl.dk. En af de registrerede bruger gjorde Qxl opmærksom på mistænkelige omstændigheder ved auktionerne, og derfor valgte Qxl at lukke auktionerne midlertidigt for at undersøge omstændighederne nærmere.

Efter undersøgelserne genåbnede Qxl auktionerne, og svindelen blev straks genoptaget. Flere købere betalte ved at sende penge via bankoverførsel til sælgeren. Men ingen af dem modtog varerne.

Forbrugerombudsmanden vurderede, at auktionsfirmaet havde handlet i strid med god markedsføringsskik og derfor var erstatningsansvarlig for ikke at have undersøgt de mistænkelige omstændigheder grundigt nok, inden auktionerne igen åbnede.

Det var på baggrund af en udsendelse i TV2’s forbrugerprogram Basta tilbage i 2008, at Forbrugerombudsmanden besluttede at gå ind i sagen for at vurdere et muligt erstatningsansvar for QXL.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce