Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overvågning. Den britiske efterretningstjeneste har skaffet sig adgang til millioner af Yahoo-brugeres webkameraer og lagret billeder fra video-chats. En sideeffekt har været, at spionerne har lagret nøgenbilleder af folk.
Foto: JUST LARS, Arkiv

Overvågning. Den britiske efterretningstjeneste har skaffet sig adgang til millioner af Yahoo-brugeres webkameraer og lagret billeder fra video-chats. En sideeffekt har været, at spionerne har lagret nøgenbilleder af folk.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterretningstjeneste indsamlede billeder fra millioner af borgeres webkameraer

Nyt læk hævder, at spiontjeneste har overvåget helt ind i borgeres soveværelser.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye læk fra den amerikanske efterretnings-afhopper og whistleblower Edward Snowden afslører, hvordan den britiske efterretningstjeneste GCHQ har skaffet sig adgang til millioner af tilfældige borgeres webkameraer.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Det fremgår, at de overvågede borgere ikke var på kant med loven eller på anden måde var havnet i efterretningstjenestens søgelys.

Det er brugere af internettjenesten Yahoo og deres webkamera chat-service, der har været mål for overvågningsprogrammet, som blev døbt Optic Nerve. Dokumenterne fra Edward Snowden viser også, at GCHQ fik hjælp af deres amerikanske modpart, NSA, og at billederne, som briterne opfangede, blev gemt på GCHQ's servere.

Opsnappede borgeres nøgenbilleder Guardian skriver, at en del af de opsamlede billeder forestillede brugere, mens de var nøgne. I et af dokumenterne, som beskriver opsamlingsprogrammet, står der:

»Beklageligvis er der problemer med uønskede billeder i datamaterialet. Det tyder på, at et overraskende højt antal personer bruger webkamera-chatten til at vise intime dele af deres kroppe til den anden samtalepartner. Fordi Yahoos software muliggør, at man kan sende et stream til mere end en person, uden at modparterne behøver at sende noget tilbage, ser det ud, som om tjenesten nogle gange bliver brugt til at sende porno«, lyder det i et dokument.

Briterne har ikke direkte forsøgt at forhindre opsamling af lumre billeder, men det fremgår, at man har forsøgt at begrænse den direkte adgang til billeder for efterretningstjenestens medarbejdere.

Programmet blev udviklet i 2008, og formålet var at udvikle efterretningstjenesters evner til at genkende ansigter ud fra billedmateriale, sådan som man kender det fra Holloywood-film. Endemålet var altså at kunne spore spiontjenesternes mål, hvis de dukkede op på andre overvågningskameraer eller billeder på internettet. Programmet var ifølge lækket stadig aktivt i 2012.

Man ville også bruge opsamlingen til at finde nye mål, skriver Guardian.

Tæt samarbejde med NSA
Overvågningen er sket i tæt samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Indsamlingen er i princippet sket uden at skele til, hvilke borgeres billeder der er blevet gemt. GCHQ har ikke de tekniske kapaciteter til at søge grundigere i de informationer, som bliver lagret sammen med billederne, de såkaldte metadata.

Derfor blev de opsamlede billeder sendt videre til NSA, som gennem sit yderst potente databehandlings-system xKeyscore, har kunnet søge i og sortere materialet. Herefter har briterne kunnet foretage søgninger i de opsamlede data.

Efterretningstjenestens program har taget et stillbillede fra kamerafeedet hvert femte minut og lagret resultatet.

Selve indhentningen er sket ved hjælp af den meget vidtgående adgang, efterretningstjenesten har til verdens internettrafik gennem undersøiske fiberkabler med overvågningsprogrammet Tempora.

Yahoo raser
Nyheden om overvågningen er den første i nogen tid, som i stort omfang afslører tilfældig overvågning af almindelige borgere. Hverken GCHQ eller NSA har ønsket at be- eller afkræfte historien over for Guardian, men de lækkede oplysninger er blevet mødt med vrede hos Yahoo.

»Vi har ikke været klar over den form for aktivitet, og vi vil heller ikke tolerere den. Hvis oplysningerne er sande, repræsenterer de en helt ny form for misbrug af vores brugeres personlige oplysninger, og det er totalt uacceptabelt«, siger en talskvinde til Guardian.

Yahoo har sammen med en række andre internetvirksomheder været i mediernes søgelys som et formodet mål for efterretningstjenesters masseovervågning, men Yahoo har i særlig grad udtrykt sin utilfredshed med NSA's aktiviteter.

Virksomheden har eksempelvis lagt sag an mod NSA i forbindelse med efterretningstjenestens krav om udlevering af Yahoos brugeroplysninger under den amerikanske FISA-lovgivning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overvåg først - spørg bagefter

Dokumenterne indeholder også en række overvejelser om lovhjemlen til at gennemføre overvågningen.

I 2008, i forbindelse med opstarten af programmet, skriver GCHQ, at man har til sinde at udvikle systemet først og herefter overveje de juridiske implikationer. Man mener, at hvis de indsamlede oplysninger kan være til nytte for tjenestens agenter, så er indsamlingen lovlig.

LÆS OGSÅ

Dokumenterne nævner ikke bestemte love, som skal blåstemple aktiviteterne, men ifølge Guardian skal en sådan indsamling godkendes af den britiske udenrigsminister.

Det fremgår af lækket, at Optic Nerve-programmet i en periode på seks måneder i 2008 opsamlede billeder fra ikke mindre en 1,8 millioner Yahoo-brugeres konti på verdensplan.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden