Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kontrol. Den amerikanske regering fastholder, at beslutningen ikke har noget at gøre med den omfattende overvågningskritik.
Foto: TRAN VAN MINH / AP (arkiv)/ASSOCIATED PRESS

Kontrol. Den amerikanske regering fastholder, at beslutningen ikke har noget at gøre med den omfattende overvågningskritik.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA opgiver kontrollen med internettet

En global styregruppe bestående af branche- og interesseorganisationer skal formentlig overtage kontrollen med internettet fra USA.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Internettet flytter hjemmefra.

Efter længere tids pres har USA besluttet at opgive kontrollen med tildelingen af adresser på nettet.

Beslutningen kommer efter mange måneders kritik af USA’s omfattende overvågning af både telefon- og internettrafik, men den amerikanske regering fastholder, at de to ting ikke har noget med hinanden at gøre.

Ingen begrænsning af ytringsfrihed I pressemeddelelsen fra den amerikanske telestyrelse blev beslutningen da heller ikke kædet sammen med lækagerne fra Edward Snowden.

Det er endnu ikke afklaret, hvem der i stedet skal have det sidste ord at skulle have sagt over nettets indretning. USA lægger op til, at en global styregruppe bestående af branche- og interesseorganisationer skal overtage den fulde kontrol med nettet.

Derimod afviser USA på forhånd enhver tanke om at lade FN eller andre multilaterale organisationer overtage; det ville medføre en alt for stor risiko for, at enkelte lande kunne begrænse ytringsfriheden på nettet, mener man i Washington.

Kan en diktator styre nettet?
Beslutningen om at opgive kontrollen med internettet blev mødt med både kritik og bekymring blandt amerikanske politikere og erhvervsledere.

»Hvad er det for et globalt internetsamfund, som Obama vil overdrage internettet til? Det her risikerer at føre til, at udenlandske diktaturer kommer til at styre internettet«, skrev således den republikanske kommentator og ekspolitiker Newt Gingrich på Twitter.

Lederen af det amerikanske handelskammer udtrykte også sin skepsis.

»Hvis man overdrager registreringen af domænenavne til nogen, der ikke ønsker bestemte typer domæner registreret, så etablerer man reelt en struktur med censur«, sagde Bill Reinsch til Wall Street Journal.

USA har fra internettets opfindelse haft ansvaret.

Siden 1998 har opgaven været placeret hos organisationen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), der er placeret i Los Angeles og fungerer som en uafhængig organisation, men som formelt refererer til den amerikanske telestyrelse.Så sent som for en måned siden krævede EU-kommissionen, at kontrollen med internettet blev overdraget til en uafhængig organisation. Det skete med direkte henvisning til, at afsløringerne af amerikansk spionage og overvågning har undermineret USA’s troværdighed som internettets vogter.

»Overvågning i stor skala og efterretningsaktiviteter har ført til et tab af tillid til internettet og de aktuelle måder, det styres på«, hed det i en pressemeddelelse fra Neelie Kroes, den hollandske næstformand for EU-kommissionen med ansvar for digitalisering. »Timingen er rigtig«

Icann er blevet kritiseret for at tilgodese den branche, der tjener penge på at sælge domænenavne, og hvis gebyrer er Icann’s primære indtægtskilde. Repræsentanter for e-handlen frygter, at det kun bliver værre, hvis USA opgiver sin rolle som overdommer. »Det er helt umuligt at forestille sig, at Icann skal stå til ansvar for hele verden. Det svarer til ikke at stå til ansvar for nogen«, sagde Steve DelBianco, direktør for NetChoice, en brancheforening for internetbutikker.LÆS OGSÅ Men i en pressemeddelelse fra den amerikanske telestyrelse slog vicehandelsminister Lawrence E. Strickling fast, at »timingen er rigtig i forhold til at begynde en overgangsproces nu, både fordi Icann er modnet som organisation, og fordi den internationale opbakning til en styreform med adskillige interessenter fortsætter med at vokse«. Ikke et ord om Edward Snowden. Og styringen af internettets adresser og domænenavne har da heller ingen direkte forbindelse til USA’s mulighed for at overvåge borgere, lande eller virksomheder. USA lægger op til, at første skridt i overdragelsen af Icann til en ny styregruppe skal tages på en allerede planlagt konference i Singapore senere på måneden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden