Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dialog. Flere partier i Folketinget ønsker nu at få eksperter med på råd om borgernes retssikkerhed i forbindelse med cyberloven.
Foto: Brennan Linsley/AP

Dialog. Flere partier i Folketinget ønsker nu at få eksperter med på råd om borgernes retssikkerhed i forbindelse med cyberloven.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketinget kræver eksperthøring om cyberlov

Fire partier tør ikke stole på Forsvarsministeriets forklaringer om spiontjenestes adgang til at overvåge danskere.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi vil gerne i dialog med nogen, som ikke er en del af systemet«, siger Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, om baggrunden for, at en række af Folketinget partier selv vil tale med de eksperter, som advarer om, at borgernes retssikkerhed kan være i fare, fordi statens civile internetovervågning er flyttet ind hos Forsvarets Efterretningstjeneste.

Venstre, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten står bag et ønske om en eksperthøring om sagen i Folketingets Retsudvalg.

»Der er et misforhold mellem det, hvad vi kan se, at forstandige folk siger om forslaget, og hvad vi får at vide fra Forsvarsministeriet«, siger Ammitzbøll.

Eksperter advarer Statens civile internetovervågning er allerede for halvandet år siden slået sammen med den militære ditto i Center for Cybersikkerhed og placeret under forsvarets hemmelige spiontjeneste.

Men først nu forsøger regeringen at få Folketingets tilslutning til den lov, som skal regulere, hvordan og hvor meget Forsvarets Efterretningstjeneste må få fingrene ned i de oplysninger, som opsamles, når blandt andet ministeriernes internet overvåges.

Forsvarsministeriets udkast til loven har fået eksperter i en række organisationer – fra Dansk Industri til Institut for Menneskerettigheder – samt Rigsadvokaten og rigspolitichefen, til at advare om, at beskyttelsen af borgerens retssikkerhed og adskillelsen mellem politiets efterforskning og spiontjenestens arbejde ikke er sikret tilstrækkeligt.

Hverken persondataloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven eller retsplejeloven gælder for Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Vi kan se, hvordan regeringen negligerer den for os at se berettigede frygt, som eksperter giver udtryk for. Derfor vil vi gerne lytte til synspunkter udefra, i stedet for at lade os nøje med ministerielle beroligelser«, siger Simon Emil Ammitzbøll, som står bag ideen om eksperthøringen.

Venstre støtter forslaget om en høring, og partiets retsordfører, Karsten Lauritzen, har desuden bedt om, at lovforslaget bliver behandlet i Retsudvalget parallelt med behandlingen i Forsvarsudvalget for at sikre fokus på retssikkerheden.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen, SF, bakker op om høringen. Hun bekræfter desuden, at der vil komme en parallelbehandling af lovforslaget i Retsudvalget. Flyttet uden debat


»Man skal altid være ekstra opmærksom, når efterretningstjenesterne er inde over. Nu har vi godt nok fået love for både PET og FE, men der bliver udvekslet oplysninger med andre landes tjenester, så vi skal være meget opmærksomme på, hvordan vi skruer tingene sammen«, siger Karina Lorentzen.

Enhedslistens ordfører, Nikolaj Villumsen, ønsker også en høring, hvor folketingsmedlemmerne selv kan stille spørgsmål til de kritiske eksperter:

»Jeg er meget bekymret for konsekvenserne for danskernes retssikkerhed, og den bekymring er kun blevet bekræftet af de mange kritiske høringssvar fra blandt andre Rigspolitiet«, siger han.

LÆS OGSÅ

Spørgsmålet om at lægge statens civile internetovervågning under FE har aldrig været diskuteret, før Politiken 5. marts kunne fortælle om de mange kritiske høringssvar, som det nye lovudkast har fremkaldt.

To af de kritiske svar – fra Rigsadvokaten og rigspolitichefen – undlod Forsvarsministeriet i første omgang at give til Folketinget, som først fik kritikken at se, da Politiken spurgte til den. Invitation til gennemgang

Efter at diskussionen begyndte, har Forsvarsministeriet inviteret Folketingets ordførere til en ’teknisk gennemgang’ for at præsentere ministeriets svar på kritikken.

Og afsenderne af høringssvarene var i mandags helt usædvanligt indkaldt til møde i Forsvarsministeriet LÆS OGSÅ Det omdiskuterede lovforslag skulle have været fremsat i Folketinget forrige fredag.Nu oplyser Forsvarsministeriet i et skriftligt svar, at »lovforslaget forventes stadig fremsat inden for denne folketingssamling«, hvilket vil sige inden sommerferien.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden