Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Er der sket noget? Miriam, Mathilde og Ida (i forgrunden) tjekker seneste sociale nyheder på nettet. »Vi har ikke brug for mere undervisning i internet. Vi er selvkørende«, siger pigerne. Foto: Daniel Hjorth

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

13-årige veninder har fået nøgenbilleder fra fremmede: »Det var klamt«

Akavet og pinligt at inddrage voksne, mener fem piger fra Søborg.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Malou finder en besked frem på sin smartphone, som hun har modtaget via Facebook.

»Hej din frækkert. Vil du sutte min pik«, står der.

Modtaget torsdag 27. marts klokken 14.50 fra en falsk Facebookprofil.

»Det var klamt«

Malou er 14 år og går i 7. klasse på en skole i Søborg ved København. Sammen med fire veninder har hun sat sig ved bordet i pigerummet på fritidsklubben Club 222, og foran sig har veninderne lagt hver deres smartphone og gjort sig klar til at fortælle om de ubehagelige sider af de sociale medier på internettet.

»Det var klamt«, siger Malou og forklarer, at hun nu har blokeret profilen.

14-årige Miriam fik en henvendelse via Facebook fra en person, som hun troede, hun kendte. I løbet af kort tid lykkedes det den pågældende at lokke så mange personlige oplysninger ud af hende, at han til sidst kunne true hende med at offentliggøre dem, hvis ikke hun sendte ham nogle billeder af sig selv.

»Jeg var i chok over det. Jeg havde ikke regnet med, at han ville være så grænseoverskridende, og at han ville true mig. Da jeg fik den besked, tænkte jeg: Åh, nej, hvad skal jeg nu gøre?«.

For nylig modtog pigerne så endnu en besked fra en falsk profil på Facebook. Denne gang i form af nogle nøgenbilleder, som de fandt så grænseoverskridende, at ingen ved bordet ønsker at fortælle om dem.

»Det var bare ikke noget, vi gad have«, siger 14-årige Ida.

Blev ked af det
De er klassekammerater, mødes i fritidsklubben efter skole, går til dans, ridning og tennis og bruger mest medier som Facebook, Instagram og Snapchat.

Her tjekker de nyheder om hinanden om morgenen, inden de går i skole, i frikvartererne, i klubben og som noget af det sidste, inden de lægger sig til at sove om aftenen.

Ingen af veninderne har talt med deres forældre om de grænseoverskridende henvendelser, de har fået via medierne, forklarer de. I stedet snakker de med hinanden.

»Det er akavet og pinligt at sige det til en voksen. Vi veninder forstår hinanden, og vi siger det ikke videre«, siger Ida.

Malou er nervøs for, at forældrene overreagerer, hvis de får noget at vide. Eller lægger for meget i det.

Miriam blev ked af det, siger hun, da den falske profil truede hende med at offentliggøre de personlige oplysninger, hun havde givet ham.

»Mine forældre ville ikke forstå det, hvis jeg fortalte om det. Jeg var også bange for, at han ville udløse sin trussel, hvis jeg sagde det til veninderne. Eller hvis jeg blokerede ham. Jeg har nok modtaget tyve grænseoverskridende henvendelser«, siger hun.

I tilfældet med nøgenbillederne gik veninderne heller ikke til nogen voksen. Men til sidst besluttede de at lægge en seddel om de fremsendte fotos i klassens kasse, så problemet kunne blive debatteret i klassens time på skolen. En lærer tog affære og ringede til facebookprofilens forældre. Det viste sig dog, at profilen var uskyldig, og det blev opklaret, at der var tale om en stjålet og falsk profil.

»Det var ret synd for ham, det gik ud over, men nu er det i orden«, siger pigerne.

Trods ubehagelige oplevelser ønsker ingen af dem, at forældrene skal blande sig i, hvad der sker på nettet: »Man vil jo gerne have lidt privatliv, og vi veninder løser det med hinanden«, siger de.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden