Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Regelændring. Fra i dag gælder nye regler, hvis man fortryder en handel på nettet. Familien Nielsen i Hørsholm er en af de tusinder af danske familier, som udnytter mulighederne for at købe ind fra køkken- eller skrivebordet hjemme.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra i dag bliver det mere besværligt at fortryde køb på nettet

Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil sende en vare retur.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reglerne for handel på nettet ændres i dag, og de nye regler gælder for køb på nettet i netbutikker i alle EU-lande.

Det betyder blandt andet, at du fremover som forbruger skal ændre rutine, hvis du vil benytte dig af din 14 dages fortrydelsesret.

For det første kan du ikke bare som hidtil sende varen retur eller undlade at hente den på posthuset, når netbutikken har sendt den afsted til dig.

Netbutikken skal orienteres

Du skal for det første selv skrive til netbutikken og orientere den om, at du vil returnere varen.

Og for det andet skal du være klar over, at indtil varen igen er ankommet til netbutikken, er den dit ansvar - også hvis den beskadiges eller bortkommer undervejs. Det ansvar havde netbutikken før.

LÆS ARTIKEL

Hvis varen bortkommer, er det dine egne penge, du mister. Og beskadiges den, er det op til netbutikken at vurdere størrelsen af værdiforringelsen, som butikken så vil trække fra det beløb, du ellers ville have fået tilbage.

Desuden skal du i fremtiden selv betale for fragten retur til forhandleren, og det er dit ansvar at kunne dokumentere, at varen er returneret.

Et omdiskuteret spørgsmål i forbindelse med de nye regler opstår, hvis du sender varen tilbage, efter at du reelt har taget den i brug. I de gamle regler kunne man kun fortryde købet og retunere en vare, hvis den var i samme stand, som da man modtog den. Ellers kunne man ikke fortryde købet.

Det vil sige, at et digitalt kamera kunne man prøve af, slette billederne i det og returnere det til butikken. Et par bukser købt på nettet kunne man prøve, men hvis man returnerede dem efter at have spildt kaffe på dem eller efter at have givet dem en tur i vaskemaskinen, kunne netbutikken afvise at modtage dem.

Det kan butikken ikke længere. Din 14 dages fortrydelsesret gælder, uanset hvor brugt varen er. Til gengæld har netbutikken så ret til at trække et beløb for værdiforringelsen fra, inden den sender beløbet retur.

FDIH, som er Foreningen for Dansk Internet Handel, har kaldt de nye regler for misforstået forbrugerbeskyttelse og spår, at netbutikkerne får kæmpe problemer med at håndtere de brugte varer. Ikke mange traditionelle butikker på nettet har en sektion med brugte varer, så FDIH's holdning er, at de brugte varer som udgangspunkt ikke er noget værd længere.

Forbrugerombudsmanden har lovet at se på sagen og udarbejde retningslinjer for, hvordan henholdsvis butikkerne og kunderne skal agere i forhold til de nye regler. Det gælder for eksempel principper for, hvordan butikken skal regne værdiforringelsen ud.

Men indtil da vil de enkelte sager blive afgjort af, hvad netbutikkerne og kunderne sammen finder frem til. Reglerne siger nemlig også, at hvis kunden og netbutikken ikke kan blive enige om det beløb, værdiforringelsen udgør, kan kunden klage over det til for eksempel Forbrugerklagenævnet, som så kan lægge linjen.

I øvrigt giver de nye regler også kunden længere tid end de hidtidige 14 dage til at returnere varen, når købet fortrydes. Som kunde har man 14 dage til at sende en besked til butikken om, at man fortryder købet. Dernæst har man i praksis yderligere 14 dage til at returnere selve varen - altså helt op til en måned i alt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden