Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JONATHAN BJERG MØLLER
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

misbrug. En bølge af svindel med danske betalingskort har fået Nets til at spærre mange kort her til morgen. Hackerne skaffer sig adgang til kortoplysningerne for eksempel ved at skimme betalingskort på ubemandede tankstationer og bankernes egne pengeautomater.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danske betalingskort spærres i disse timer

En udløber af en større sag får Nets' overvågning til at slå alarm.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danskere får i disse timer en opringning fra deres bank, som fortæller, at deres betalingskort er blevet spærret på grund af misbrug eller mistanke om misbrug.

»Vi oplever hele tiden tilfælde af misbrug eller forsøg på misbrug, men det er rigtigt, at vi spærrer flere kort lige nu end normalt«, siger Ulrik Marschall, der er kommunikationsrådgiver i Nets.

»Sagen er en udløber af en tidligere sag, hvor vi har spærret en del kort og holdt en del andre under overvågning. Nu har vi så spærret endnu flere kort«, siger han uden at ville fortælle konkret, hvordan og hvor, misbruget har fundet sted.

»Der er mange spekulationer om antallet af spærrede kort, og derfor har vi besluttet at melde ud, at det drejer sig om i underkanten af 13.000 kort, som vi begyndte at spærre i går«, siger han.

»Men lad os sige, at det er et tilfælde af skimming, altså at nogen har sat en skimmer udenpå en betalingsautomat eller på en ubemandet tankstation. Den kan registrere magnetstriben på kortet. I det tilfælde placerer svindlerne også et kamera, som optager din pinkode, når du taster den ind«, siger Ulrik Marschall.

LÆS ARTIKEL

Han fortæller, at hvis Nets konstaterer, at kort, der er kørt igennem pengeautomaten i et bestemt tidsrum, er blevet misbrugt, spærrer Nets og bankerne alle kort, der er blevet brugt til at betale i den pågældende automat i en periode på måske fire timer.

»Vi vil jo heller ikke så gerne spærre for mange betalingskort, men når vi som i dette tilfælde konstaterer, at der også er misbrugt betalingskort det pågældende sted uden for den periode, hvor vi hidtil har spærret kortene, udvider vi perioden og spærrer samtlige kort brugt i den periode i automaten«, siger han.

Ulrik Marschall fortæller, at man ofte kan se, om der sidder en såkaldt skimmer udenpå betalingskortautomaten. En skimmer ligener en rigtig terminal, men er altså falsk.

»Den vil ofte være sat på med dobbeltklæbende tape, fordi svindlerne vil kunne fjerne den i en fart, og derfor vil skimmeren bevæge sig lidt, hvis man rykker i den, hvorimod en rigtig betalingsterminal sidder helt fast«, siger han.

Som kunde skal man også sørge for, at et eventuelt kamera ikke kan filme indtastningen af ens pinkode.

»Det kan dog godt være svært, fordi de er gode til at placere kameraet, så det opfanger indtastningen, selv om man forsøger at dække med den anden hånd«, siger Ulrik Marschall.

I langt de fleste tilfælde vil banken dække kundens tab ved misbruget, og reglerne siger, at banken skal erstatte et misbrug af et betalingskort helt op til 13 måneder efter misbruget.

Kunder, der får spærret deres kort, vil modtage et nyt inden for nogle dage afhængig af den enkelte kundes bank.

Artiklen er suppleret med Nets' oplysning om antallet af berørte betalingskort

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden