Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MATHIAS CHRISTENSEN
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

overvågning. Overraskende viser det sig, at trods en udbredt tese om, at Apple er skrappere i kontrollen af de apps, der lukkes ind i butikken, er der flere betalte apps til iPhone og iPad, der udspionerer dig, end der er til Googles Android.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

99 procent af alle gratis-apps udspionerer dig

Undersøgelse: Næsten alle populære apps til mobilen indsamler og deler dine data.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dine apps på mobiltelefonen kan være meget billige, eller måske er de gratis.

Men ingenting er gratis, når det kommer til stykket, og du betaler alligevel i sidste ende. I tilfældet med apps til din mobiltelefon er det oplysninger om dit privatliv, der er valutaen.

Det sker ved, at stort set samtlige af dine apps på mobilen henter data om, hvor du har været, hvem dine kontakter er, og hvad du har planlagt i din kalender.

LÆS ARTIKEL

Det viser en undersøgelse af de 400 mest populære apps. Langt de fleste udspionerer dig og deler dine data med for eksempel reklamenetværk. Og det er ligegyldigt, om det er apps hentet i Apples eller Googles app-butikker.

Det er det californiske sikkerhedsfirma Appthority, der har undersøgt top 100 over alle henholdsvis betalte og gratis apps i de to netbutikker - altså 400 i alt.

Overraskende nok viser det sig, at trods en udbredt tese om at Apple er skrappere i kontrollen af de apps, der lukkes ind i butikken, er der flere betalte apps til iPhone og iPad, der udspionerer dig, end der er til Googles Android.

Sikkerhedsfirmaet har defineret 10 forskellige sporingsmetoder, og ser man på de gratis apps, anvender 99 procent af dem en eller flere af de definerede metoder. Det gælder både apps fra Google Play og App Store.

Det ser lidt bedre ud blandt de betalte apps. Her udviser 87 procent af apperne i App Store mistænkelig adfærd, mens det gælder for 78 procent af apperne fra Google Play.

Du kan se undersøgelsen herunder hvilke apps, der er undersøgt.

LINKAppthoritys undersøgelse (pdf)

Du forestiller dig måske ikke, at en lommelygte-app eller en lommeregner på mobilen sporer din placering og deler den. Men mange af dem gør, fremgår det af undersøgelsen.

»En af forklaringerne på, at app-udviklerne indbygger sporing er, at de kan generere en ekstra indtægt ved at dele brugernes data med reklamenetværk og analysefirmaer. I visse tilfælde, især når det handler om gratis aps, bliver udviklerne betalt på basis af mængden af de brugerdata, de indsamler og deler«, forklarer Appthority i undersøgelsen.

Her er et par eksempler på, hvad der foregår i maskinrummet i de forskellige aps:

  • 82 procent af de gratis apps til Android og 49 procent af de betalte sporer dine placeringer.
  • 50 procent af de gratis apps fra Apples App Store og 24 procent af de betalte gør det samme.
  • 30 procent af de gratis aps til Android og 14 procent af de betalte snuser i din kontaktliste på mobilen.
  • Det samme gør 26 procent af de gratis apps til iPhone og 8 procent af de betalte.
  • 88 procent af de gratis apps til Android og 65 procent af de betalte snupper brugernes EMEI- eller UDID-numre, som er mobiltelefonens nummerplade.
  • Det samme gælder for 57 procent af de gratis og 28 procent af de betalte apps fra App Store.

Appthority forklarer i undersøgelsen, hvorfor det med de unikke id-numre er betænkeligt:

»Med en unik id-kode til en smartphone, kan udviklerne af apps følge den enkelte mobiltelefon og sammenholde brugeradfærd på tværs af flere apps, selv om de har forskellige brugernavne og adgangskoder for hver app. Derefter kan de matche dem til en unik bruger«, fremgår det.

Firmaet fandt også ud af, at selvom Apple har proklameret, at det nu er forbudt for udviklere at bruge UDIDs som et middel til at spore og identificere brugere, så gælder det kun for de iPhone og iPad-brugere, der har opdateret til den nyeste version af styresystemet IOS.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden