Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
fjernet. Google var inde på Google Play og fjerne en række 3. parts apps til Snapchat i januar måned, men siden er der ikke rigtig sket noget, og de omtalte apps, der kan gemme Snapchat-billeder, dukker stadig op i søgninger på Google Play.
Foto: Skærmdump

fjernet. Google var inde på Google Play og fjerne en række 3. parts apps til Snapchat i januar måned, men siden er der ikke rigtig sket noget, og de omtalte apps, der kan gemme Snapchat-billeder, dukker stadig op i søgninger på Google Play.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigspolitiet undersøger mulig dansk udløber af snapchat-læk

Folkene bag en dansk hjemmeside, Snapsaved.com, siger, at firmaet blev hacket.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En uidentificeret sikkerhedskonsulent har som samarbejdspartner til den britiske avis The Guardian bekræftet over for avisen, at folkene bag den dansk indregistrerede hjemmeside Snapsaved.com kan have ret, når de påstår, at de mange lækkede intime fotos af især unge skandinaver stammer fra, at deres hjemmeside er blevet hacket.

Det skriver The Guardian i dag.

Indtil videre er omkring 200.000 billeder og videoer, som var beregnet til kun at kunne ses i ti sekunder, blevet spredt på nettet, efter at tusinder af Snapchatprofiler har fået lagt deres indhold frit frem.

Men én udtalelse fra folkene bag den dansk indregistrerede hjemmeside kan i hvert fald ikke passe, nemlig at Snapsaved.com kun mistede 500 megabyte brugerdata som ellers påstået.

LÆS ARTIKEL

De cirka 200.000 fotos og videoer af fortrinsvis unge skandinaver, der i tillid til Snapchat har troet, at de kunne sende billeder til venner og bekendte, så de automatisk blev slettet senest 10 sekunder efter, kommer sandsynligvis fra den danske hjemmeside, siger sikkerhedskonsulenten, der kalder sig 'Riot' til The Guardian.

Men hans efterforskning i Snapsaved.com's metadata antyder, at folkene bag hjemmesiden måske ikke havde så meget tjek på, hvor mange data, de egentlig lå inde med, indtil hjemmesiden blev hacket, og hvor mange af de data, der blev stjålet og lagt på nettet sammen med de cirka 200.000 fotos.

Billederne og videoerne omfatter mere end et års trafik på Snapsaved.com frem til den 9. oktober i år og består af over 13 gigabyte indhold, altså 26 gange så meget, som indehaverne af hjemmesiden i forgårs indrømmede var blevet hacket.

Samtidig har Snapchat selv meddelt, at dets egne servere ikke er hacket, men at det er sket på datalagre, hvor brugere har gemt billederne, efter at de har gemt dem med såkaldte 3. parts apps som Snapchatsave.

»Størstedelen af teksten til billederne er på dansk«, siger sikkerhedskonsulenten Riot til The Guardian.

Politiken har været på gaden for at høre, hvad unge piger tænker om hackerangrebet på Snapchat. Kilde: Politiken.tv / Peter Vintergaard.

De omtalte 3. parts apps, der kan gemme Snapchat-billederne og -videoerne, gør det ved at sætte Snapchats sikkerhedsbarrierer ud af kraft, så materialet ikke slettes senest 10 sekunder efter modtagelse.

Men apps som Snapchatsave (på mange forskellige stavemåder) har ikke alene givet brugerne mulighed for at gemme tilsendte billeder uden at de bliver slettet. De har også undgået, at afsenderen af billedet får en besked, når billedet bliver kopieret og altså ikke slettes ordentligt

Politiken har været på gaden for at høre, hvad unge piger tænker om hackerangrebet på Snapchat. Kilde: Politiken.tv / Peter Vintergaard.

Rigspolitiets særlige afdeling for netsvindel har også valgt at arbejde ud fra en hypotese om, at der kan være danskere involveret i svindelen.

»Vi er i gang med at finde ud af, hvad der er op og ned, og om vi selv kan få adgang til dataene,« forklarer lederen af Nationalt Center for Cybercrime under Rigspolitiet, Kim Aarenstrup til Epn.dk.

Endnu har politiet dog ikke kunnet få adgang til nogle af de nøgenfotos og andre private data, der skulle have været hacket.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så spørgsmålet er, om det her bare er en italesat event, eller om der er noget om snakken,« fortsætter Kim Aarenstrup. Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Rigspolitiet.

Politiets tese om, at det hele - måske - ikke har noget på sig, har ikke fået brugerne, der måske har sendt meget intime fotos af sig selv eller deres kæreste ud på nettet, til at slappe af. Og det kan de ifølge eksperterne heller ikke.

»Desværre er man prisgivet her. Der er ikke noget, man kan gøre. Man kan bare håbe på, at der ikke sker mere i den sag«, lyder det lakonisk fra it-tv-vært på TV2 David Guldager på spørgsmålet om, hvad man som bruger af Snapchat og eventuelt Snapsaved kan gøre, hvis man har delt billeder af privat karakter.

Nogle af de hackede billeder ser ud til især af stamme fra danske, norske og svenske brugerprofiler, »og de flyder rundt på nettet i øjeblikket«, siger han.

Snapchat selv forsøger at lægge afstand til skandalen blandt andet ved hjælp af en officiel pressemeddelelse med følgende ordlyd:

»Vi kan bekræfte, at der ikke har været brud på Snapchats servere, som dermed ikke er kilden til denne lækage. Snapchattere er blevet ofre ved at bruge en tredjeparts-app til at sende og modtage Snaps. En praksis, vi udtrykkeligt forbyder i vores brugerbetingelser, netop fordi de sætter vores brugeres sikkerhed på spil. Vi holder et vågent øje med ulovlige tredjeparts-apps i App Store og Google Play og har med succes fået mange af disse fjernet«, lyder det fra firmaet.

Det hjælper nok ikke på bekymringerne derude. Men en trøst er det måske, at de unge, der har fået blotlagt deres nøgenfotos og andre private detaljer, ikke nødvendigvis er dem, der har brugt de apps, som Snapchat forbyder. Det er oftest dem, der har modtaget billederne, der har gemt dem uautoriserede steder - som så ser ud til at være hackede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det ser ud til, at billederne og videoerne bliver gemt under brugernavne, som hører til dem, der har gemt billederne og ikke dem, der har sendt billederne. Så må de bare håbe på, at de ikke har identificeret sig selv i en billedtekst for eksempel.

Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert og partner i sikkerhedsfirmaet CSIS, melder pas på spørgsmålet om, hvad man som enkeltperson kan gøre for at stoppe distributionen af billederne:

»Det er umuligt at gøre noget, hvis du er blevet hacket«, siger han til BT. »Det er ude af alles hænder, når det først er offentliggjort i fora på nettet«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden