Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
GENNEMTÆNKT. 22-årige Laura Hekmat (th.) – her sammen med veninden Hawra Joseph – har aldrig følt sig fristet til at sende billeder, der ikke tåler offentlighedens lys, til sine veninder. Men hun har hørt om mange, der har gjort det. Foto: Miriam Dalsgaard

GENNEMTÆNKT. 22-årige Laura Hekmat (th.) – her sammen med veninden Hawra Joseph – har aldrig følt sig fristet til at sende billeder, der ikke tåler offentlighedens lys, til sine veninder. Men hun har hørt om mange, der har gjort det. Foto: Miriam Dalsgaard

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snapchat-bruger: Det må være helt sindssygt pinligt for dem, der er blevet hacket

Politiken har mødt seks unge, der er påpasselige med, hvad de giver af sig selv på Snapchat.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det må være helt sindssygt pinligt, hvis man har sendt noget, man har fortrudt, og nu kan sidde og være bange for, om det bliver offentliggjort«.

23-årige Hawra Joseph ryster på hovedet og gør øjnene store. Hun er helt med på, hvad jeg taler om, da jeg spørger hende, om hun har hørt om de 200.000 private billeder sendt via det sociale medie Snapchat, der efter alt at dømme er blevet stjålet af hackere og nu måske vil blive lagt frem til frit skue i cyberspace.

Som stort set alle andre unge er hun flittig bruger af ’snaps’, som billedbeskederne kaldes, og hun er daglig i kontakt med sine venner via Snapchat-appen. Men selv om de små billeder, hun sender, bliver slettet fra modtagerens telefon efter få sekunder, har hun aldrig følt sig fristet til at sende noget, hun ikke ville vise til alle og enhver.

»Ligesom med alt andet på nettet er jeg påpasselig. Der er altid nogen, der er klogere end os derude, der kan finde på at misbruge det, man sender«, siger hun og skæver til sin veninde Laura Hekmat, der sidder over for hende på Burger King i toppen af shoppingcentret Field’s.

Hun er helt enig.

»Jeg har hørt om mange, der har sendt alt muligt frækt, og det forstår jeg ikke, for de må da vide, at selv om Snapchat sletter billederne, kan man gemme dem i andre programmer«, siger hun.

Den omtanke har langtfra alle, fortæller psykolog Anna Bjerre. Hun er leder af rådgivningssitet girltalk.dk, der hvert år har samtaler og chatter med flere tusind unge kvinder.

»Mange af de piger, vi taler med, tror, at det er almindeligt at sende nøgenbilleder af sig selv, og de føler, at det er nødvendigt for at blive accepteret og anerkendt. Engang var det nok at have flotte øjne. I dag skal du også have en god røv og nogle gode bryster«.

Tendensen bekymrer psykologen, der jævnlig er i kontakt med piger, der ikke har gjort sig mange tanker om konsekvenserne af at sende deres bare kroppe ud i cyberspace, før det er for sent.

»Der sidder helt sikkert mange lige nu og er meget bekymrede for, om det er deres billeder, der er blevet hacket. Mange, der fortryder, at de ikke har haft den selvcensur, der har fået dem til at stoppe op og tænke en ekstra gang, før de har sendt billeder af sted«, siger Anna Bjerre, der har et klart indtryk af, at det oftest er piger og kvinder, der sender frække billeder.

»Hvis man vil gøre sig interessant for fyrene, sender man et nøgenbillede. Sådan er det ikke for drengene. De skal oppe sig ved at være søde og gode til noget, hvis de skal hitte hos pigerne«.

Det billede genkender Philip Egebjerg på 19 år og Khadar Hussein på 20. De har ikke sendt noget af mere privat karakter end deres morgenhår, siger de. Til gengæld har de modtaget flere billeder af mere eller mindre afklædte piger.

»Ja, helt klart«, siger Philip Egebjerg: »Jeg har fået lidt af hvert på Snapchat«.

Pigerne er klart mere vovede end drengene i den 20-årige CBS-studerendes vennekreds, fortæller han. Og selv om det er »nice nok«, fatter han ikke, at pigerne vil sende deres kroppe til ham.

»Jeg tror, piger går mere op i, hvordan de fremstår over for os. De er mere udsatte, og det er egentlig synd. Men samtidig så tænker jeg ’never wife a ho’ (rap-udtryk for ikke at gifte sig med en prostitueret, red.), når jeg få sådan nogle billeder«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kun påklædte selfies

I H&M på shoppingcent erets førstesal er 20-årige Julie Jessen og hendes jævnaldrende veninde Karoline Juul Lund i gang med at prøve ens dunjakker. De nikker fnisende, da jeg spørger til de hackede snapchatbilleder. At det kun er piger og kvinder, der viser sig nøgne frem på den populære app, er de ikke enige i.

»Jeg tror, der er mange, der sender billeder til hinanden, når de flirter. Det er gensidigt«, siger Julie Jessen. Hun bruger Snapchat daglig, men sender kun påklædte selfies, aldrig nøgenbilleder.

Til gengæld har hun engang modtaget et billede af en fyr i bar overkrop, der var i bad.

»Jeg havde kun mødt ham en gang i byen, så det var ret voldsomt og egentlig bare for meget«, siger hun.

Der er mange vandrehistorier om, hvor galt det kan gå, når man for eksempel har været fuld og har sendt en hel masse upassende til venner og bekendte, fortæller Karoline Juul Lund. Hun har aldrig selv prøvet det.

»Man skal passe enormt meget på. For uanset hvor sikkert man tror, det er, og hvor meget man stoler på den, man sender til, risikerer det jo at komme ud. På den ene eller anden måde«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden