Overvågning. Internetvirksomheden CSC, der håndterer danskernes følsomme oplysninger, har tætte bånd til efterretningstjenesten NSA.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Overvågning. Internetvirksomheden CSC, der håndterer danskernes følsomme oplysninger, har tætte bånd til efterretningstjenesten NSA.

Nettet

Statens it-leverandør er tæt på NSA

Den største leverandør af it til den danske stat, CSC, er økonomisk afhængig af den amerikanske efterretningstjeneste.

Nettet

Danske borgeres mest personfølsomme oplysninger bliver behandlet af den amerikanske it-virksomhed CSC, der en årrække har haft et tæt økonomisk og efterretningsmæssigt samarbejde med National Security Agency, NSA.

Siden 2001 har samarbejdet været formaliseret gennem den såkaldte ’Eagle Alliance’, hvor CSC bidrager til NSA’s aktiviteter.

Den tidligere højtstående officer i NSA Thomas Drake siger, at CSC er »dybt involveret« i efterretningstjenestens arbejde, og at der er en stor fare for, at følsomme danske data overleveres til NSA.

LÆS OGSÅ

»En af de dybe hemmeligheder om USA’s sikkerhedstjenester er, at de har et meget tæt samarbejde med private aktører, og en del af samarbejdet er at udveksle data. Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA«, siger Thomas Drake, der forlod efterretningstjenesten i 2007.

Herhjemme er CSC statens største it-leverandør og håndterer 203 offentlige databaser, blandt andre for Rigspolitiet, Skat og forsvaret.

CSC håndterer blandt andet borgernes cpr-numre, helbreds- og foreningsforhold, ligesom CSC har adgang til politiets databaser.

DOKUMENTATION:Se her, hvilke myndigheder, som får opbevaret eller behandlet oplysninger om danskerne hos CSC. Det fremgår også, hvilken type oplysninger, der er tale om, og hvem informationerne omhandler. De fysiske adresser hos CSC er ikke nødvendigvis et udtryk for, hvor data bliver opbevaret, men det er adressen på de underafdelinger af CSC, myndigheden har en aftale med. Kilde: Datatilsynet

Købte ydelser fra CSC for 742 millioner
En opgørelse til Folketinget har vist, at staten i 2010 købte it-ydelser fra CSC for 742 millioner kroner. Til sammenligning leverede CSC for 28 gange så meget, 20,5 milliarder kroner, til det amerikanske forsvar i 2012.

Ifølge årsrapporten udgør indtægterne fra Department of Defence en fjerdedel af CSC’s globale omsætning.

Samarbejdet mellem CSC og det amerikanske forsvar handler om mere end bare informationsteknologi.

Sidste år afslørede dokumenter, at CSC har stillet private fly til rådighed for CIA’s hemmelige fangetransporter af terrormistænkte over europæisk territorium i 2004 og 2005.

Flere eksperter er bekymrede over den tætte samarbejdsrelation mellem statens største it-leverandør og NSA.

»Det har jo vist sig gang på gang, at amerikanske virksomheder har udleveret informationer til efterretningstjenester, fordi de står i et spændingsfelt mellem at være nationalpatriotiske og at skulle varetage deres egne og kundernes interesser«, siger lektor Karen Lund Petersen, der forsker i samarbejdet mellem efterretningstjenester og private virksomheder ved Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

CSC: Vi overholder loven

CSC oplyser i en skriftlig kommentar til Politiken, at »det er CSC’s helt klare politik at udføre alle dele af sin virksomhed i nøje overensstemmelse både med lovene i USA og i alle de lande, hvor CSC opererer, herunder naturligvis Danmark«. Selskabet har været it-leverandør til det offentlige, siden staten solgte Datacentralen til CSC Danmark i slutningen af 1990’erne.

Dengang rejste Venstre, SF og Enhedslisten en bekymring over CSC’s nære forhold til NSA efter den såkaldte Echelon-overvågningsskandale. I den forbindelse udtalte Registertilsynet, at myndigheden ikke har mulighed for at afsløre informationsdeling mellem CSC og NSA.

LÆS OGSÅ »Efter Registertilsynets opfattelse er det også urealistisk at tro, at selv et stærkt intensiveret tilsyn over for CSC Danmark i form af f.eks. kontroller i virksomheden skulle kunne afsløre et sådant samarbejde«, lød det i svaret af 15. oktober 1999. I dag siger Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen, at tilsynet ligger hos hver enkelt myndighed. Både Enhedslisten og Venstre finder det bekymrende, at ingen myndigheder fører tilsyn med CSC. Finansminister Bjarne Corydon (S) lader Digitaliseringsstyrelsens direktør Lars Frelle-Petersen svare på ministeriets vegne: »Det kan ikke overraske, at CSC, ligesom andre store globale it-leverandører, har kunder på tværs af mange lande, herunder det amerikanske forsvar. I Danmark er CSC underlagt dansk lovgivning, og den går vi selvfølgelig ud fra, at CSC overholder«, skriver han i en mail.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce