Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

databaser. Herhjemme er CSC statens største it-leverandør og håndterer 203 offentlige databaser, blandt andre for Rigspolitiet, Skat og forsvaret.
Foto: Mark Lennihan/AP

databaser. Herhjemme er CSC statens største it-leverandør og håndterer 203 offentlige databaser, blandt andre for Rigspolitiet, Skat og forsvaret.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

CSC har oplysninger om vores tro og helbred

It-virksomheden kan have en uheldig dobbeltrolle som centralnerve i danske it-infrastruktur og tæt samarbejdspartner med NSA.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os forestille os, at Danmark er et puslespil.

Et puslespil, som forestiller alle danskeres dybeste hemmeligheder og mest følsomme oplysninger. På brikkerne kan man se informationer om forskellige danskeres seksuelle forhold, politiske og religiøse overbevisning, tilknytning til foreninger, sociale problemer og helbreds- og misbrugsoplysninger.

Den slags brikker findes der mere end 15.000 af i Danmark – i den virkelige verden findes de i form af databaser og registre, som offentlige myndigheder dag for dag indsamler og registrerer – og undersøger man alle brikkerne nærmere, træder 203 af dem ud. Brikkerne bliver alle sammen samlet på en lille håndfuld adresser rundt omkring i landet, og adresserne er samlet under den samme ejer: CSC Danmark A/S.

LÆS OGSÅ

Det vækker bred bekymring blandt eksperter, fordi CSC’s amerikanske moderfirma gennem et tæt samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste National Security Ageny, NSA, tilsyneladende spiller en lignende vigtig rolle i at samle de digitale puslespilsbrikker, som amerikanske spiontjenester indhenter om borgere over hele verden.

Hjælper 119 myndigheder

Som statens største it-leverandør opbevarer og behandler CSC danskernes personfølsomme oplysninger fra en bred vifte af offentlige myndigheder. 67 kommuner, ni ministerier, otte styrelser, regionerne, Skat, alle politikredse, statsforvaltningen, Rigspolitiet og forsvaret. Det fremgår af Datatilsynets opgørelser over anmeldte registre i hele landet.

Virksomhedens dybe involvering i den danske it-infrastruktur begyndte i 1996, da staten solgte 75 procent af akterne i det daværende Datacentralen, som dengang stod for de danske myndigheders it-drift og -udvikling. Køberen var amerikanske CSC. I 1999 solgte staten de sidste 25 procent af aktierne, og den danske it-infrastruktur var nu på amerikanske hænder.Det nære samarbejde mellem CSC Danmarks moderselskab og USA’s efterretningstjenester overrasker eksperter. De frygter, at virksomheden i samarbejdet med spiontjenesterne kan komme til at stå i både en juridisk og økonomisk uheldig dobbeltrolle, som kan kompromittere danskernes følsomme oplysninger.

»Det ligner en alarmerende struktur, som let kan misbruges«, siger lektor ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab, Karen Lund Petersen. Hun forsker i amerikansk sikkerhedspolitik og efterretningstjenesters samarbejde med private virksomheder.

»Efterretningstjenesternes brug af private aktører er meget udbredt, og det er jo et forhold, som er med til at gøre det ret uigennemsigtigt, hvad der egentlig foregår. Samtidig ved vi, at helt almindelige amerikanske virksomheder tidligere har udleveret oplysninger om deres kunder til myndighederne, fordi de er blevet presset juridisk«, siger hun.

CSC kan blive nødt til at udlevere data til USA
Luke Herbert, som er forsker ved DTU og ekspert i netværkssikkerhed, er enig.

»Det fundamentale problem er, at der er forskellige juridiske standarder i USA og Danmark. CSC kan være forpligtet til at udlevere oplysninger til myndighederne i USA, og så vil de have modstridende danske og amerikanske juridiske krav, og når man er så økonomisk afhængig af USA, så kan man nemt forestille sig, at man vil sætte de amerikanske krav højere end de danske«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS DEBATTEN

Han peger også på, at det kan være vanskeligt at opretholde vandtætte skotter.

»Når man har med så store systemer i så mange forskellige lande at gøre, så er det næsten utænkeligt at forestille sig, at informationer ikke lækker frem og tilbage mellem landegrænser«, lyder det.

Der føres i Danmark ingen central kontrol med, om oplysningerne er tilstrækkeligt sikret. Det er de enkelte myndigheders eget ansvar at kontrollere det.

I Rigspolitiet udtrykker man tiltro til CSC, selv om samarbejdet har fået visse ridser i lakken. Tidligere i år kom det frem, at hackere var trængt ind i to CSC-drevne systemer og gennem fire måneder havde adgang til fire millioner danske kørekortnumre og 1,2 millioner stykker data om efterlyste personer i Schengen-informationssystemet. Politikere ønsker skærpet tilsyn

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen: »Hackerangrebet på CSC afslørede, ud over væsentlige sikkerhedsbrister, at der ikke er nogen offentlig myndighed, der fører tæt tilsyn med CSC. Det er mildest talt bekymrende – også i lyset af CSC’s tætte samarbejde med det amerikanske forsvar«, siger han. CSC Danmark forsikrer i en skriftlig kommentar, at man overholder både dansk og amerikansk lovgivning. »Det er CSC’s helt klare politik at udføre alle dele af sin virksomhed nøje overensstemmelse, både med lovene i USA og i alle de lande, hvor CSC opererer, herunder naturligvis Danmark«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ På et spørgsmål fra Enhedslisten for to måneder siden gav justitsminister Morten Bødskov (S) ingen garantier for, at CSC ikke videreleverer data til USA, men oplyste, at det kan ’indebære en strafbar lovovertrædelse’, hvis det sker. Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper føler sig ikke sikker på, at CSC holder de personfølsomme data for sig selv, og vil nu stille en række opfølgende spørgsmål til de ansvarlige ministre. »Det er meget bekymrende, at en virksomhed, der behandler så fortrolige oplysninger om danske borgere, har så stærke relationer til de amerikanske myndigheder«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden