Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dømt. En dansk statsborger, der er direktør i et firma bag en spionage-app til bhland andet smartphones, har modtaget en stor bøde i USA.
Foto: RUNE PEDERSEN (arkiv)

Dømt. En dansk statsborger, der er direktør i et firma bag en spionage-app til bhland andet smartphones, har modtaget en stor bøde i USA.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansker skal betale million-bøde i USA for at sælge spyware

En 31-årig dansker er dømt til at betale tre millioner kroner i bøde for at have udbudt en app, der kan spionere på privatpersoner via en smartphone.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sidste uge bragte Politiken.dk historien om den første dom i en sag om salg af software, der kan spionere på privatpersoner gennem deres smartphones.

Nu viser det sig, at den dømte i sagen er dansker. Det kan man læse i dokumenter fremsat af det amerikanske justitsministerium.

Bøde på 3 mio. kroner Spyware er noget af det grimmeste, du kan få ind på din computer eller smartphone. Disse små stykker software holder øje med, hvad du foretager dig, og sender informationerne videre til folk med forbryderiske hensigter. I de helt grelle tilfælde kan det for eksempel være kodeord til netbanker eller email-konti, der bliver sendt afsted, eller i hvert fald informationer nok til at gennemføre et identitetstyveri.

Derfor er myndighedernes jagt på folk, der spreder spyware, særlig intens. For det meste jager man de personer, der forsøger at gøre brug af spyware, men nu er der altså også afgivet en dom over en dansk mand, der har forsøgt at sælge et stykke spyware til disse online-forbrydere.

Den 31-årige dansker er netop blevet dømt til at betale en bøde på 500.000 dollar – ca. tre millioner kroner – ved en domstol i staten Virgina i USA. Den dømte er dansk statsborger, men er bosiddende i USA, og blev arresteret sidst i september i Los Angeles. Men fordi, han havde spywaren liggende på en server i et datacenter i byen Ashburn i Virginia, er sagen kommet for retten der.


Gik i FBIs fælde
Den 31-årige erkendte sig skyldig i sidste uge, og er også blevet dømt til at overdrage softwaren til myndighederne. Han er i følge det amerikanske justitsministerium den første i verden, der er blevet dømt for at have udbudt og solgt spyware til brug for tredjepart.

Danskeren erkendte også at have reklameret for salg af spion-app'en på sit firmas hjemmeside helt tilbage i november 2011. Firmaet, som danskeren er direktør for, har base i Lahore i Pakistan. Det fik oprindeligt FBI til at tro at den dømte var pakistansk statsborger, men de seneste retsdokumenter viser, at han er dansker med pakistansk ophav.

Cirka et år efter at have sat spion-softwaren til salg, gik den 31-årige i FBIs fælde. 14. december 2012 solgte han app'en til en person, der viste sig at være en undercover-agent for FBI.


Spionerer på dig via din telefon

Det pågældende stykke spyware hedder StealthGenie, og er rettet mod smartphones. Den dømte forklarede i retten, hvad spywaren kunne. Han fortalte, at StealthGenie kan installeres på såvel iPhones som Android-telefoner, og kan opsnappe såvel ind- og udgående opkald som SMS’er, emails, telefonsvarerbeskeder og mobilfotos.

LÆS OGSÅ

StealthGenie kan også tænde for smartphonens mikrofon, uden at ejeren er klar over det, og dermed optage og videresende lyde og samtaler, der foregår i nærheden af smartphonen. StealthGenie fungerer ligesom en app, og man skal give tilladelse til, at den får adgang til de mere følsomme funktioner.

Det betyder, at en person, der gerne vil spionere på en anden via en smartphone, skal have fat i den pågældende smartphone rent fysisk for at installere StealthGenie. Når først, softwaren er installeret, kører den usynligt i baggrunden, så en smartphone-reparatør eller en anden person, man overdrager sin telefon til, kan installere spywaren, uden at man opdager det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden