Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Mobning. Red Barnet og Børns Vilkår mener især at anonymiteten er skyld i den grove tone på det populære Ask.fm, som unge typisk bruger via en app på deres mobiltelefon eller tablet.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børns Vilkår advarer mod app

Det populære sociale medie Ask.fm er et forum for grov mobning, mener flere organisationer.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Din farfar og storebror fortjente at dø«.

Beskeder som denne har en 15-årig pige i 8. klasse modtaget gennem det sociale medie Ask.fm.

Hendes omtalte familiemedlemmer er afgået ved døden, og da man på Ask.fm kan sende beskeder anonymt, ved hun ikke, hvem de er fra.

Især anonymiteten er skyld i den grove tone på det populære Ask.fm, som unge typisk bruger via en app på deres mobiltelefon eller tablet.

Det mener både Red Barnet og Børns Vilkår. De vurderer, at digital mobning eskalerer på det omdiskuterede medie, der i England er blevet sat i forbindelse med flere teenageres selvmord.

Hos Børns Vilkår anbefaler man de unge helt at droppe Ask.fm, siger chef for børnetelefonen Bente Boserup:

»Det går lige i hjertet på et barn, når de ikke ved, hvem der har sendt beskederne. De kan kigge rundt på deres klassekammerater og være usikre på, hvem de kan stole på«.

En mobbe-app

Ask.fm har eksisteret siden 2010 og har 150 millioner brugere globalt. Hvor mange der er danske, vil Ask.fm ikke oplyse, men netværket er »eksploderet« blandt danske teenagere i løbet af den seneste måned, siger Jon K. Lange, der er seniorrådgiver i Red Barnet og foredragsholder i digital mobning.

»Det er helt klart en app, der volder problemer i øjeblikket. Appen har ry som en mobbe-app og er mere voldsom end andre sociale medier, fordi man ikke skal stå til regnskab«, siger Jon K. Lange.

Han fortæller, at Red Barnet flere gange har spurgt Ask.fm, om de sammen skulle udarbejde vejledninger mod mobning, men uden at få svar. »Jeg har selv mødt nogle engelsktalende medarbejdere i Ask.fm, og det er helt tydeligt, at det ikke er børnenes beskyttelse, de har i fokus. Det handler om at tjene penge«.

Ask.fm afviser kritikken, med henvisning til at der på deres hjemmeside er vejledning for god opførsel. Desuden har firmaet ansat personale til at spore ondskabsfulde beskeder, siger Ask.fm’s kommunikationsafdeling i London i en mail:

»Det er vores opgave at udrydde mindretallet af dårlig opførsel, men samtidig vores opgave at opretholde anonymiteten, som bliver brugt utroligt positivt af det overvældende flertal«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden