Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dine venner styrer dit facebookfeed

Facebooks algoritme spiller en lille rolle for de politiske nyheder, du ser.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når du klikker ind på din facebook-profil, er det en amerikansk søgemaskine, der har bestemt, hvad du ser.

En såkaldt algoritme har nøje sorteret og filtreret de opdateringer, du får, ud fra hvad du tidligere har søgt på.

Og derfor bliver du kun præsenteret for skræddersyede opdateringer, som din søgehistorik har vist, at du vil bryde dig om.

Sådan har historien om Facebooks algoritme hidtil lydt, men nu mener et hold forskere fra Facebook at kunne afvise den, hvad angår nyheder med politisk betonet indhold.

I forhold til vores egne sociale valg spiller Facebooks algoritme nemlig en forsvindende lille rolle, når det kommer til at frasortere nyheder, der ikke er i overensstemmelse med vores politiske overbevisning. Det skyldes, at vi på Facebook sjældent bliver venner med folk, som vi er politisk uenige med – og hvis vi så gør, så vælger vi ikke at klikke på deres opdateringer.

Det viser et omfattende studie, der i morgen bliver offentliggjort i det førende videnskabelige tidsskrift Science Magazine.

Ifølge undersøgelsen, der har anvendt data fra mere end 10 millioner facebook-brugere i USA, har algoritmen i gennemsnit en effekt på cirka 5 til 8 procent, når det kommer til at frasortere de nyheder, som ikke stemmer overens med facebookbrugerens politiske holdninger, som de kommer til udtryk ved blandt andet de emner, man trykker ’like’ til eller klikker på.

Men det væsentligste filter skal findes i de venner, man har i sit netværk. Vennesammensætningen frasorterer cirka fire gange så mange ideologisk modstridende nyheder som algoritmen, viser undersøgelsen.

Vi søger ligesindede

Anders Blok, der er sociolog ved Københavns Universitet og forsker i digital kommunikation, er ikke overrasket over, at vennerne er det væsentligste filter, for det ligger i menneskets natur at finde sammen med ligesindede, forklarer han.

»På Facebook er man typisk venner med folk man også har et offline-kendskab til. Det afspejler venskabsnetværk og skoleforbindelser og arbejdspladsforbindelser, og vi bliver typisk venner med dem, som vi er politisk enige med, fordi vi godt kan lide at være sammen med mennesker, der ligner os selv«, siger han og tilføjer, at Facebook på den måde er en forlængelse af brugerens analoge liv.

LÆS MERE

»Undersøgelsen her er interessant, fordi det kan skubbe debatten lidt. Der har været så meget kritik af algoritmerne, og at vi bliver ført som bevidstløse dukker. Men det her viser, at det ikke er rigtigt, og at vi selv med åbne øjne vælger at blive venner med folk, som vi er politisk enige med«, siger Anders Blok.

Han mener også, at undersøgelsen kan virke som et modsvar til de kritikere, der mener, at Facebooks sorteringsmekanismer er med til at skabe såkaldte ekkokammer-effekter, hvor vi ender med kun at diskutere med folk , som vi er enige med.

Heller ikke Vincent Hendricks, der er professor i filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier under det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet, er overrasket over, at menneskets flokdyrsmentalitet er slået igennem på Facebook.

»Hvis tendensen her passer, så er det i hvert fald ikke meget mere, end når mennesker mødes analogt. Forskellen er bare, at det er lettere at polarisere, fordi alle med Facebook har fået en megafon til offentligheden«, siger han.

Undersøgelsen har kun fokuseret på facebookopdateringer med politisk indhold, hvor brugeren for eksempel deler links til nyhedsmedier. Selv om vennevalget og Facebooks algoritme har sorteret noget af det indhold fra, så pointerer forskerne bag undersøgelsen samtidig, at brugerne på Facebook klikker på de udfordrende nyheder. Endda i meget højere grad, end hvad tilfældet er på Twitter og i blogosfæren.

Undersøgelsen kan også løfte sløret for, at 23 procent af den gennemsnitlige facebookbrugers netværk består af venner, som vedkommende ikke er politisk enig med.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden