Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

MODSTAND. Aein Amripour og Line Kanstrup følger hinandens opdateringer på Facebook, selv om de ofte må ryste på hovedet af hinandens »tåbelige holdninger«. Foto: Lasse Kofod

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Umage venner: Aein og Line ser mange »vanvittige holdninger«

De har stålsatte politiske meninger på hver sin fløj. Men de er venner på Facebook.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

«Åh, åh, åhh, nej, han er simpelthen den værste«.

Line Kanstrup tager sig til hovedet, mens hun rokker frem og tilbage på stolen. Hun griner vantro til sin ven Aein Amripour, der netop har fortalt, at han følger den konservative politiker Mads Holger på Facebook, fordi hans opdateringer »formår at udstille venstrefløjens irrelevante nonsens på en humoristisk måde«. En evne, der sætter gang i brækrefleksen hos Line Kanstrup.

»Jeg kunne aldrig finde på at ’like’ Mads Holger eller at blive venner med ham på Facebook. Det er jo helt vanvittigt, så dum han er at høre på«, siger hun.

Aein Amripour og Line Kanstrup er enige. Om en enkelt ting: Nemlig at de er uenige om alting. Hvor 26-årige Aein Amripour betegner sig selv som »kulturkonservativ med værdipolitiske holdninger, der ligger et sted mellem de konservative og Dansk Folkeparti«, bekender 28-årige Line Kanstrup sig til venstrefløjspolitik og feminisme.

Ligesom i den virkelige verden har de to studerende hver især flest facebookvenner, der er nogenlunde enige i deres politiske holdninger. Sådan har langt de fleste det, viser et studie blandt flere end 10 millioner amerikanske facebookbrugere. Et forskerhold har som de første i verden undersøgt, hvilke faktorer der afgør, hvilke venners politiske holdninger, man støder på, når man åbner sin facebookprofil.

I modsætning til hvad man før har antaget, viser studiet, at de ting, man bliver præsenteret for, i meget lille grad afhænger af Facebooks automatiske selektion, de såkaldte algoritmer. Algoritmerne har været kritiseret for at styre stort set alt indhold ud fra, hvad man hidtil har klikket på og ’syntes godt om’. Men nu viser den omfattende undersøgelse, at uanset om man primært interagerer med dem, man er enig med, får man et stort set uændret antal politiske opdateringer fra de venner, der befinder sig på den modsatte fløj.

Vigtigt eller langt ude

Det overrasker hverken Aein Amripour eller Line Kanstrup. De er vant til at få »helt vanvittige holdninger« ind i deres nyhedsstrøm på Facebook, fortæller de. Derfor er de begge to meget bevidste om at selektere i deres venner og i de organisationer og medier, de følger.

Aein Amripour anslår, at godt 25 procent af hans aktive facebookvenner er folk, han er helt eller delvist uenig med. Line Kanstrup har valgt at have knap så mange politiske modstandere at interagere med. Hun skyder på, at hun er politisk uenig med 10 procent af sine venner og lige så mange af de sider, hun ’synes godt om’ og dermed får opdateringer fra.

»Jeg bliver ked af det og frustreret af at få for mange holdninger ind i mit feed fra mennesker, der har magt og samtidig har grundlæggende forkerte holdninger og syn på verden«, siger hun.

Hun scroller ned over sin facebookprofil. Opdateringerne ligger i en lang køre, som hun hurtigt skimmer.

»Henrik Dahl er blevet lige så skinger som Pia Kjærsgaard«, skriver en af vennerne. Line Kanstrup trykker ’synes godt om’, inden hun følger strømmen videre til en opdatering fra den svenske feministiske organisation ’Reklamera’, der gør opmærksom på reklamer, der seksualiserer kvinders kroppe i det offentlige rum. I dag er det Hennes & Mauritz, der får et fur for et stort banner med kvinder i bikini.

»Jeg smider lige et ’like’«, siger Line Kanstrup. Aein Amripour ryster grinende på hovedet fra den anden side af bordet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er simpelthen for langt ude, det projekt. Jeg kan ikke komme i tanke om noget mere uvæsentligt end det der«, siger han.

Børneputning ryger ud

En side som ’Reklamera’ kunne han aldrig finde på at bede om opdateringer fra. Han gider ikke se på ting, der irriterer ham. Sådan gælder det også »fuldstændig ligegyldige« opdateringer fra venner og bekendte om for eksempel børneputning og lysestager, siger han.

»Se her, for eksempel«. Aein Amripour klikker på en opdatering fra en veninde, der har lagt fem billeder op af blomsterkrukker fra sin have.

»Hvis hun gør det her igen, så ryger hun ud«, siger han og viser med en rutineret musemanøvre, hvordan han med et enkelt klik kan deaktivere hendes opdateringer, så han fremover ikke får dem ind i sin nyhedsstrøm.

Rundt regnet 700 organisationer og nyhedsmedier har Aein Amripour klikket ’synes godt om’, så det er herfra, han får de fleste af sine daglige opdateringer på Facebook. Han ’liker’ ofte udsagn, han er enig med, men han indgår stort set aldrig i politiske diskussioner på Facebook. Tit kører debatterne helt af sporet, og det er stort set umuligt at vinde en diskussion, uanset hvor robuste ens holdninger er, siger han.

»Det ender ofte langt under bæltestedet eller i nogle fuldstændig hjernedøde argumenter, som man ikke kan komme ordentligt tilbage på«, siger Aein Amripour. Han indrømmer gerne, at han med stor sandsynlighed havde sendt Line Kanstrup ud af sit nyhedsfeed på det sociale medie, hvis ikke han holdt så meget af hendes personlighed. Hun har det på samme måde. En gang gik hun hjem fra en fest i vrede, fordi Aein Amripours hyldest til klassiske kønsroller pissede hende totalt af, og på Facebook afholder hun sig fra at bruge tid på at kommentere hans opdateringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De to har, så vidt de husker, kun en enkelt gang blandet sig i hinandens opslag. Da Line Kanstrup for et år siden skiftede sit baggrundsbillede på sin profil til et statement om, at »patriarkatet skal smadres«, svarede Aein Amripour:

»Mine kommende børn får simpelthen ikke lov til at være i rum med dig!«.

Line Kanstrup svarede ikke. Men hun klikkede ’synes godt om’.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden