Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Apps på din smartphone kan kortlægge din geografiske færden via WiFi-routere - selv, når du har slået WiFi fra.
Foto: AP Photo/Mark Lennihan

Apps på din smartphone kan kortlægge din geografiske færden via WiFi-routere - selv, når du har slået WiFi fra.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apps kan spore dig via trådløse netværk - også når du logger af

Et nyt studie fra DTU viser, hvor nemt det er at spore din færden blot ved at kigge på WiFi-data.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er der kommet endnu en ting, der kan gøre de paranoide endnu mere paranoide og kan få privatlivsforkæmperne helt op i det røde felt. Endnu en gang er synderen din mobiltelefon, der viser sig at kunne spores på en måde, du måske ikke lige havde forventet.

Det handler om trådløse netværk. Det er klart, at når du logger på et trådløst netværk for at gå på nettet, så ved det trådløse netværk, hvor du er – nemlig indenfor rækkevidde af routerens antenne.

LÆS OGSÅ

Men vidste du, at du ikke engang behøver logge på et netværk for at blive sporet? Det har været en offentlig hemmelighed blandt mere teknisk bevandrede mennesker i lang tid, men nu er der kommet en undersøgelse, der viser, hvor seriøst udfordringen skal tages.

Hidtil er man nemlig gået ud fra, at WiFi-routere og de apps, der benytter dem, genererer alt for meget data. Man har ment, at det vil være svært for nogen at udnytte disse data, fordi der skal et ret stort oprydningsarbejde til, før man kan finde frem til personinformationer.

Kigger konstant efter netværk

Men netop denne opfattelse er nu blevet gjort til skamme af et hold eksperter fra DTU. Lektor ved DTU Compute, Sune Lehmann har sammen med den Ph.D.-studerende Piotr Sapiezynski lavet et studie, hvor 63 DTU-studerendes mobilvaner og færden blev fulgt i et halvt år.

Ud af dette studie er der kommet den konklusion, at apps på f.eks. Android-platformen har adgang til trådløse netværks-data, der meget let kan bruges til at se, hvor du er – selv, når din WiFi-antenne er slukket!

Den er god nok. Selvom du slukker for WiFi-antennen på din smartphone, leder den stadig efter bekendte WiFi-netværk, så den er klar, lige så snart, du slår antennen til igen. Det betyder, at telefonen hele tiden kan se, hvilket WiFi-netværk, du er tættest på, hvis du har været der før.

Sporer dig uden tilladelse

Disse data kan apps på smartphonen så tilgå. Og det betyder, at apps, lige fra sociale netværksmedier over bank-apps kan ligge og sende informationer tilbage til app-producenterne om, hvilke WiFi-netværk, du har været i nærheden af, og altså, hvor du har befundet dig.

Det største problem er, at der sjældent bliver spurgt om tilladelse til at tilgå disse data. Du har formentlig fået en besked på et tidspunkt om – hvis din WiFi-antenne er slukket – at GPS’en fungerer mere præcist, hvis du slår WiFi til. Men selvom du slår både GPS OG WiFi fra, kan du altså stadig spores, som Sune Lehmann forklarer:

LÆS OGSÅ

»Så selvom du siger nej til at en app kan spore din lokation, så betyder dens adgang til Wifi-informationer, at man kan lave præcis den samme sporing af dine bevægelser. Vel at mærke uden den har bedt om adgang til den information«, siger Lehmann til DTU.dk.

P.t. er der ikke ret meget, man kan gøre for at undgå dette, ligesom ens tilstedeværelse i nærheden af en mobilmast er nødt til at blive registreret, hvis man gerne vil kunne ringe. Men der vil formentlig ikke gå længe, før f.eks. Google er nødt til at fikse problemet på deres Android-telefoner på ene eller anden måde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden