Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Huen. Det kan være fristede at fortælle sine Facebookvenner, når datteren eller sønnen scorer et flot snit ved studentereksamen, men det kan også presse andre.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Huen. Det kan være fristede at fortælle sine Facebookvenner, når datteren eller sønnen scorer et flot snit ved studentereksamen, men det kan også presse andre.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældres karakterpral på Facebook presser unge

I denne eksamenstid skriver stolte forældre om deres børns topkarakterer.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er helt okay at være stolt, når datteren scorer sit tredje 12-tal til folkeskolens afgangsprøve. Det er også okay at ville fortælle alle sine facebookvenner, at man ikke kan få armene ned over sit barn.

Men man skal undlade at inkludere den specifikke karakter i sit facebookopslag, for det lægger pres på andre forældre og på ens egne børn. Og så forstærker det den præstationskultur, som for mange mennesker i dag lider under. Det mener flere fagfolk.

»Der er ikke nogen, der går ind og siger: Yes, mit barn fik 4«, siger psykolog og ph.d. fra Københavns Universitet Lars Lundmann og uddyber konsekvensen af den tendens:

»Når forældre kun læser, at andres børn får topkarakterer på Facebook, kan de få følelsen af, at de ikke er succesfulde nok som forældre. Mange ved selvfølgelig godt, at det, der skrives på Facebook, er selektivt. Men for dem, der føler, de mislykkes som forældre, er det en ret alvorlig ting«.

LÆS ARTIKEL

Lars Lundmann anbefaler derfor, at forældre skaber en kultur, hvor stoltheden over børnene ikke er betinget af et tal:

»Man kunne måske skrive, at man er stolt af, at ens barn er blevet student, uden at skrive hvad der stod i huen. Det sender både et godt signal til barnet og til andre forældre«.

Dit liv – min opdatering

Maja Sonne Damkjær, der er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og forsker i medialiseret forældreskab, bakker anbefalingen op:

»Det er et naturligt behov at ville fortælle om de ting, der går godt. Men man skal passe på ikke at være med til at etablere en kultur, hvor andre forældre kan føle, at det er svært at følge med. For nogle kan det være en kæmpestor ting, at barnet bare får huen på hovedet«.

Maja Sonne Damkjær peger på, at forældres adfærd på Facebook generelt kan være med til at skabe urealistiske forventninger til, hvad man skal kunne som forældre. Derinde forsøger alle hele tiden at vise overskud i forældrerollen. Ifølge hende er det fristende at rose sine børn på Facebook, fordi forældreskabet i dag for mange er et identitetsprojekt og en livsstil.

»Fordi man investerer så meget i sine børn, bliver deres succeser vigtigere end ens egne. At skrive om dem er en måde at vise, at man er lykkedes som forældre, på«, siger hun.

Maja Sonne Damkjær ser tendenser til, at nogle nærmest transmitterer fra deres familieliv på Facebook. Hun har talt med enkelte forældre, der i nogen grad oplever afhængighed af at få likes og positive kommentarer. Hun vurderer, at mange får det gennem deres børn, og at den tendens kun vil fortsætte.

Men det ændrer forældrerollen, når flere hiver mobilen frem i deres fineste og mest intime øjeblikke med børnene og måske endda kommer til at styre eller redigere situationer for at optimere dem til sociale medier:

»Der er en del, der begynder at tænke som medieproducenter, hvor deres eget og børnenes liv er materialet. Det kan være med til at presse børnene, hvis de skal levere succeshistorier til ens facebookfeed«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skru ned for Facebook

Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik, der blandt andet har speciale i mediernes betydning for børn og voksne, deler Maja Sonne Damkjærs bekymring. For at undlade at lægge pres på sine børn skal man ikke skrive opdateringer om dem for tit, råder han. Derudover fortæller han, at de børn, han møder igennem sit arbejde, faktisk ikke ønsker forældrenes facebookros:

»Børnene vil gerne roses, men lige så gerne over spisebordet. De har ikke brug for, at det kommer ud til hele verden«.

»Jeg synes, det er usundt at opnå anerkendelse gennem sine børn på Facebook«, siger Jonas Ravn og tilføjer, at især sårbare forældre kan blive ramt af de mange 12-tals-opdateringer: »Mod ens lyst kommer man til at vurdere sit eget barn i forhold til andres«.

Jonas Ravn anbefaler, at man som forælder er opmærksom på, hvordan Facebook påvirker én. Hvis man føler sig dårligere end andre, når man er på Facebook, skal man måske skrue ned for sit forbrug og eventuelt fjerne appen fra sin mobil. Han anbefaler også at sortere i, hvilke venner man får opdateringer fra:

»Der er ingen grund til hele tiden at blive konfronteret med opdateringer, der påvirker og irriterer dig«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden