VISION. Mark Zuckerberg har store fremtidsplaner for sit livsværk, Facebook. For nylig løftede han lidt af sløret for disse planer. Han vil blandt andet gøre det muligt at sende en besked blot ved at tænke på det.
Foto: Jeff Chiu

VISION. Mark Zuckerberg har store fremtidsplaner for sit livsværk, Facebook. For nylig løftede han lidt af sløret for disse planer. Han vil blandt andet gøre det muligt at sende en besked blot ved at tænke på det.

Nettet

Zuckerberg afslører Facebooks fremtidsplaner

Mark Zuckerberg har løftet sløret for, hvordan verdens største sociale medie går ind i fremtiden.

Nettet

Facebookstifter Mark Zuckerberg stillede for nylig op til en spørgsmålsrunde fra Facebooks mange brugere på sin egen facebookprofil. Og nogle af de ting, der kom frem om Facebooks fremtid, var ret interessante.

Da ’Zuck’ blev spurgt om, hvad han mente var fremtidens kommunikationsform, var han ikke sen til at svare, at fremtidens kommunikation ville minde ret meget om telepati.

»Jeg tror, vi kommer til at kunne sende beskeder til venner og familie ved blot at tænke beskeden«, skrev han – altså helt uden skærme og tastaturer.

LÆS ARTIKEL

Det er ikke så magisk, som det lyder. Flere forskergrupper i USA er lykkedes med at sende hjernesignaler via computernetværk fra én person til en anden. Facebook forberedte sig på den fremtid ved at forsøge teknologisk at udvide menneskelige sanser med henblik på kommunikation.

Det var for eksempel derfor, Facebook i sin tid købte Oculus, firmaet, der næste år lancerer virtual reality-brillen Rift, som Zuckerberg forventer vil blive en helt ny måde at facebooke på i fremtiden.

Med den teknologi kommer vil til at »dele oplevelser med dem, vi elsker, på helt nye, totalt absorberende måder«, som facebookchefen udtrykker det. I stedet for blot at sende tekst til hinanden eller videochatte i to dimensioner, kan man i stedet gå ind i det samme rum og kommunikere i tre dimensioner.

Facebook som personlig oversætter

En anden, lignende satsning er Facebooks kunstig intelligens-teknologi, som kan hjælpe os til en mere naturlig kommunikation. Ifølge Zuckerberg er teknologien »bedre end de menneskelige sanser til at genkende mennesker, objekter, dyr og steder i billeder og videoer og kan dermed for eksempel hjælpe blinde med at ’se’, hvad der sker.

Ligesom Microsoft og Google arbejder Facebook også på at forbedre kommunikationen mellem mennesker på tværs af sprog:

»Den anden kunstig intelligens-teknologi, vi arbejder på, kan oversætte fra ét sprog til et andet direkte i samtalen og kommunikere i almindelig samtaleform«, fortæller Zuckerberg.

På den måde vil to personer kunne tale hver sit sprog, men alligevel kommunikere med hinanden med Facebook som oversætter.

Internet via laserstråler

Men alt dette kræver jo en internetforbindelse. Og Mark Zuckerberg arbejder personligt hårdt på at få en milliard mennesker yderligere på nettet, via velgørenhedsprojektet Internet.org.

Ideen er, at Facebook vil opsende droner, der flyver oppe i atmosfæren, og som ’stråler’ internetforbindelser ned til Jorden.

’Stråler’ er faktisk det rigtige ord, for Zuckerberg afslørede nemlig, at måden dette vil foregå på, er via laser.

Internetdata bliver allerede nu sendt med lyssignaler i de fiberoptiske kabler, der udgør nettet, så der er ikke så langt til, at man også vil kunne sende disse data med usynlige og ufarlige laserstråler fra himmelrummet.

Så selv om firmaet lige nu slås om opmærksomheden med nyere tjenester som f.eks. Snapchat, er der lagt i kakkelovnen til nye teknologier, der skal sørge for at holde Facebook på toppen af de sociale medier.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce