LOL. Udtryk som ha-ha eller he-he har så småt overtaget førstepladsen, som vores måde at udtrykke, at vi griner på sociale medier.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

LOL. Udtryk som ha-ha eller he-he har så småt overtaget førstepladsen, som vores måde at udtrykke, at vi griner på sociale medier.

Nettet

Du er totalt til grin, hvis du stadig skriver LOL

Ny undersøgelse viser, at færre bruger den klassiske forkortelse.

Nettet

ROFL. LMAO. LOL. Disse tre forkortelser for 'Rolling On Floor Laughing', 'Laughing My Ass Off' og 'Laughing Out Loud' har nu i flere årtier hjulpet os, når vi har forsøgt at udtrykke latter i fora, hvor lyd ikke var tilgængeligt. Men nu ser det ud som om, den mest klassiske af dem er ved at afgå ved døden.

Ifølge en undersøgelse, som Facebook er lavet, er folk i stigende grad stop med at bruge LOL som forkortelse. I stedet går folk direkte efter det mere umiddelbare 'haha' eller 'hehe'. Faktisk er det kun 1,9 procent af Facebook-brugerne, der i dag anvender forkortelsen. 51,4 procent bruger i stedet 'haha', 13,1 procent bruger 'hehe', og 33,7 procent dropper helt bogstaver og bruger emoji’er i stedet.

Udviklingen er typisk for internettet historie, hvor tendensen går fra tekst mod billeder. Det, vi i dag kender som Internet, eksisterede i næsten 20 år som ren tekstbaseret kommunikation, før World Wide Web kom til. Derefter begyndte vi at kommunikere i lyd, billeder og video på nettet, og i dag sender vi jo som bekendt disse til hinanden så let som ingenting via vores smartphones og sociale medier.

Men dengang, hvor computerbrugere kun havde tekst at arbejde med, måtte man være kreativ for at udtrykket non-verbal kommunikation. Og således blev emoticon’er som :-), ;-) og :-p opfundet sammen med forkortelser som de ovennævnte.

LOL er for netveteraner
Der er forskellige historier om, hvordan LOL- forkortelsen opstod. Canadieren Wayne Pearson påstår, at han fandt på det engang i starten eller midten af firserne, hvor han brugte på Bulletin Board Systemet (BBS) Viewline. Det er dog ret sandsynligt, at udtrykket allerede anvendtes på diskussions-netværket USENET, der startede i 1979 og stadig eksisterer.

Det tidligste dokument, der angiveligt findes, der forklarer udtrykket, er et nyhedsbrev fra FidoNet, der er endnu et tidligt Internet-netværk fra før www-tiden. Nyhedsbrevet er fra 1989, og forklarer forskellige forkortelser og emoticon’er. Du kan se det her.

At LOL har så lang en historie, sætter resultaterne af Facebooks undersøgelse i perspektiv. Folk – typisk tech-nørder- der kom på nettet, før World Wide Web spredte det ud til alle, Holder formentlig fast i de gamle dyder udtryk. Facebook er derimod samlingssted for de fleste, også dem, der ikke er vokset op med de gamle forkortelser.

Et andet pudsigt resultat i undersøgelsen er at langt flere mænd end kvinder bruger »haha«, mens 25% flere kvinder bruger emoji’er til at udtrykke sig med end mænd. Man skal nok også huske de sproglige variationer. I Danmark bruger vi f.eks. også »hæhæ«, mens netbrugere med dårligere engelskkundskaber ikke anvender de gamle forkortelser helt så hyppigt.

Du kan læse hele undersøgelsen her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce