Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LOL. Udtryk som ha-ha eller he-he har så småt overtaget førstepladsen, som vores måde at udtrykke, at vi griner på sociale medier.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

LOL. Udtryk som ha-ha eller he-he har så småt overtaget førstepladsen, som vores måde at udtrykke, at vi griner på sociale medier.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du er totalt til grin, hvis du stadig skriver LOL

Ny undersøgelse viser, at færre bruger den klassiske forkortelse.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

ROFL. LMAO. LOL. Disse tre forkortelser for 'Rolling On Floor Laughing', 'Laughing My Ass Off' og 'Laughing Out Loud' har nu i flere årtier hjulpet os, når vi har forsøgt at udtrykke latter i fora, hvor lyd ikke var tilgængeligt. Men nu ser det ud som om, den mest klassiske af dem er ved at afgå ved døden.

Ifølge en undersøgelse, som Facebook er lavet, er folk i stigende grad stop med at bruge LOL som forkortelse. I stedet går folk direkte efter det mere umiddelbare 'haha' eller 'hehe'. Faktisk er det kun 1,9 procent af Facebook-brugerne, der i dag anvender forkortelsen. 51,4 procent bruger i stedet 'haha', 13,1 procent bruger 'hehe', og 33,7 procent dropper helt bogstaver og bruger emoji’er i stedet.

Udviklingen er typisk for internettet historie, hvor tendensen går fra tekst mod billeder. Det, vi i dag kender som Internet, eksisterede i næsten 20 år som ren tekstbaseret kommunikation, før World Wide Web kom til. Derefter begyndte vi at kommunikere i lyd, billeder og video på nettet, og i dag sender vi jo som bekendt disse til hinanden så let som ingenting via vores smartphones og sociale medier.

Men dengang, hvor computerbrugere kun havde tekst at arbejde med, måtte man være kreativ for at udtrykket non-verbal kommunikation. Og således blev emoticon’er som :-), ;-) og :-p opfundet sammen med forkortelser som de ovennævnte.

LOL er for netveteraner
Der er forskellige historier om, hvordan LOL- forkortelsen opstod. Canadieren Wayne Pearson påstår, at han fandt på det engang i starten eller midten af firserne, hvor han brugte på Bulletin Board Systemet (BBS) Viewline. Det er dog ret sandsynligt, at udtrykket allerede anvendtes på diskussions-netværket USENET, der startede i 1979 og stadig eksisterer.

Det tidligste dokument, der angiveligt findes, der forklarer udtrykket, er et nyhedsbrev fra FidoNet, der er endnu et tidligt Internet-netværk fra før www-tiden. Nyhedsbrevet er fra 1989, og forklarer forskellige forkortelser og emoticon’er. Du kan se det her.

At LOL har så lang en historie, sætter resultaterne af Facebooks undersøgelse i perspektiv. Folk – typisk tech-nørder- der kom på nettet, før World Wide Web spredte det ud til alle, Holder formentlig fast i de gamle dyder udtryk. Facebook er derimod samlingssted for de fleste, også dem, der ikke er vokset op med de gamle forkortelser.

Et andet pudsigt resultat i undersøgelsen er at langt flere mænd end kvinder bruger »haha«, mens 25% flere kvinder bruger emoji’er til at udtrykke sig med end mænd. Man skal nok også huske de sproglige variationer. I Danmark bruger vi f.eks. også »hæhæ«, mens netbrugere med dårligere engelskkundskaber ikke anvender de gamle forkortelser helt så hyppigt.

Du kan læse hele undersøgelsen her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden