Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SOCIALT. Det er aldrig pænt at svine folk til på Facebook. Men det er en rigtig dårlig idé at faceboooksvine Thailands konge, Bhumibol Adulyadej (billedet). En mand er netop blevet idømt 30 års fængsel for det.
Foto: Thai Royal Household Bureau

SOCIALT. Det er aldrig pænt at svine folk til på Facebook. Men det er en rigtig dårlig idé at faceboooksvine Thailands konge, Bhumibol Adulyadej (billedet). En mand er netop blevet idømt 30 års fængsel for det.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på, hvad du siger på sociale medier

Myndighederne kigger med, når folk råber op på Facebook eller Twitter.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om det er nemt at ytre sig på Facebook, skal man passe på i lande, hvor lovens lange arm har mus og tastatur for enden.

Det fik 48-årige Pongsak Sriboonpeng fra Thailand at mærke, da han for nylig satte sig til tasterne og gav sine følelser luft på Facebook. Problemet var bare, at hans stærke følelser var rettet mod den thailandske kongefamilie. Og dem tilsviner man ikke ustraffet, heller ikke på sociale medier.

LÆS ARTIKEL

I Thailand anses majestætsfornærmelse for at være så alvorlig en forbrydelse, at det er strafbart med op til 15 år per anklage. Pongsak Sriboonpeng fik dog ’kun’ 10 år, men til gengæld havde han angiveligt fornærmet majestæten 6 gange i sine facebookstatusser, så det blev til 60 år sammenlagt.

Retten så dog med milde øjne på, at Sribbonpeng erklærede sig skyldig i anklagerne, så de valgte at nedsætte hans straf – til 30 år i fængsel. Det er angiveligt den længste fængselsstraf, der er givet i den slags sager. I april fik en thailandsk forretningsmand 25 års fængsel for nøjagtig det samme.

Vil lukke munden på kritikere

Ifølge den britiske avis The Guardian siger kritikere af systemet i Thailand, at de hårde fængselsstraffe er et forsøg fra myndighedernes side på at lukke munden på modstandere af det militærstøttede monarki. Antallet af fængslinger på grund af majestætsfornærmelser er eksploderet siden maj sidste år, hvor militæret overtog kontrollen med Thailand.

Men det er ikke blot i lande som Thailand, man skal tænke over, hvordan man ytrer sig på sociale medier. Det kan virke nemt og uden konsekvenser, når man skriver noget på Facebook eller Twitter, men det er formentlig en god idé ikke at skrive noget, man ikke er villig til at blive citeret for i en avis eller på tv.

Twitterfeed brugt i terrorsager

I USA er forbundspolitiet FBI begyndt at bruge folks twitterfeed imod dem i terrorsager. En række terrormistænkte amerikanere, som blev anholdt for nylig, er blevet konfronteret med, at de har sagt én ting til politiet og noget andet på Twitter.

Men det kan også blive mere alvorligt. 17-årige Ali Shukrin Amin fra Virginia blev f.eks. for nylig arresteret for at have hjulpet med at finansiere Islamisk Stat. Dette havde han gjort ved at retweete vejledning i, hvordan man kunne bruge bitcoinsystemet til at sende penge til oprørerne.

FBI’s direktør James Comey siger til netmediet Huffington Post, at myndighederne skal bevise, at denne brug af sociale medier er sket med den hensigt at begå lovbrud – og at dette sikrer, at folk, der retweeter uden at være enige i budskabet, ikke bliver fanget i nettet.

Sagerne fra Thailand og USA viser dog, at myndighederne bliver mere og mere opmærksomme på, hvad vi skriver og siger på de sociale medier. Og at konsekvenserne er lige så store der som alle andre steder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden