Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rock-legenden Dave Grohl og Muppets-legenden Animal kom i denne uge ud i et seriøst tromme-battle. Det er Grohl til venstre. (Foto: YouTube/ABC).

Rock-legenden Dave Grohl og Muppets-legenden Animal kom i denne uge ud i et seriøst tromme-battle. Det er Grohl til venstre. (Foto: YouTube/ABC).

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugen på nettet: San Bernardino, EU...og en tromme-battle

Et af USAs værste masseskyderier og den danske EU-afstemning prægede nettet i denne uge. Og så en tromme-battle.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nettet vendte blikket mod San Bernardino USA oplevede endnu et masseskyderi i den forløbne uge. Med 14 døde og 17 sårede er skyderierne i San Bernardino de værste siden 2012, da Adam Lanza gik ind på Sandy Hook-skolen i Newtown i Connecticut og skød løs på skoleeleverne.

Allerede fra kort efter kl. 11 onsdag, hvor skyderierne begyndte, lyste Twitter op med meldinger fra de lokale om skyderierne. Og som altid var Twitter det eneste rigtige sted at følge med, hvis man ville have helt friske informationer – også selvom de var ubekræftede. Det skete under hashtagget #SanBernardinoShooting, som i dagene efter også fungerede som mødested for de seneste nyheder.

Det varede dog ikke ret længe, før en debat, USA fører med sig selv lige nu, begyndte at rase på de sociale medier. Våbendebatten brød naturligvis ud i lys lue og begge sider debatterede kraftigt under hashtags som #guncontrol og #guncontrolnow. Hvis man vil have et indblik i, hvad amerikanerne tænker om situationen, er det et meget godt sted at starte.

Ingen var dog så engageret som redaktøren for det venstreorienterede webmedie ThinkProgress, Igor Volsky. I en sand tweetstorm holdt han stort set alle amerikanske senatorer med forbindelser til våbenindustrien ansvarlige for ikke at gøre noget ved sagen. Det er en ret bemærkelsesværdig svada, der kørte over flere dage.

Snapchat sprang i øvrigt også ud som breaking news-medie i forbindelse med skyderierne. De samlede billede og videoer fra brugere og medier i en stream, man kunne følge med i live som Snapchat-bruger. Snapchat har hovedsæde i Los Angeles, så San Bernardino-skyderierne var en lokal begivenhed for dem.

Endelig var der også en video, der gik nettet rundt i forbindelse med skyderierne. En af de evakuerede fra Inland Regional Center-bygningen var åndsnærværende nok til at filme, da folk blev ledt ud af politiet, der på det tidspunkt stadig ikke havde fundet gerningsmændene. En politibetjent beroliger folk: »Bare tag det roligt. Jeg skal nok tage en kugle før nogle andre.« Det er både fascinerende og uhyggeligt.

LINK:#SanBernardinoShooting

LINK:#Guncontrol

LINK:#Guncontrolnow

LINK:Igor Volsky’s Tweetstorm

LINK:Videoen inde fra bygningen, hvor massakren foregik

Schøts EU-forklaring blev et Facebook-hit

Det gik vel heller ikke manges næse forbi, at danskerne var i stemmeboksen i denne uge. På de sociale medier havde debatten raset helt op til timerne, hvor valgstederne lukkede. Der var tilsyneladende mange, der ikke kunne beslutte sig, så der var knald på debat og mudderkastning, men også folk, der bare gerne ville vide mere. Lige her skal der ikke tages stilling til resultatet - eftersom det ikke kendes, når denne artikel færddiggøres.

Men uanset, hvad man stemte, så var det formentlig komikeren Michael Schøt, der forklarede tingene bedst via en video fra webserien Schøtministeriet på sin Facebookside. På klassisk Jon Stewart-manér fik han sat ord på folks frustrationer over ikke helt at have forstået detaljerne af, hvad der blev stemt om.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

EU-stof er kompliceret, og Schøt snublede næsten over sig selv i forsøget på at gøre situationen letforståelig. Men han holdt tungen lige i munden. Videoen er værd at se – den er faktisk set næsten 270.000 gange i skrivende stund, hvilket er meget for en dansk comedy-video. Så se den - også selvom krydset er sat og afstemningen afgjort (og at Schøt tror, 3. december var en onsdag).

LINK:Michael Schøt forklarer EU-afstemningen

’Hello’ stykket sammen af film og Animal battler med Dave Grohl

Hvis man bare har fået nok af verdens alvor, og bare gerne vil se noget sjovt, så blev der heldigvis også smidt et par sjove videoer ud på nettet i denne uge, som er i gang med at gå viralt.

Den ene er ret genialt lavet af Matthijs Vlot og er en reaktion på et af de største YouTube-fænomener i år: Adeles ’Hello’-video. I stedet for den originale video (der nu er oppe på næste 600 millioner views på bare en måned), eller den udgave, David Attenborough har kommenteret (som vi også har skrevet om her på siden), går Vlot en helt tredje vej. I hans udgave er vokalen erstattet af klip fra nogle af filmhistoriens største hits. Så hvis man gerne vil høre ’Hello’ som udført af alle fra C-3PO til James Bond, så skal man bare klikke på linket herunder.

LÆS OGSÅ

Og er man glad for musik skal man heller ikke snyde sig for at se den seneste i serien af tromme-battles, som Muppets-trommeslageren Animal indgår i. Over flere årtier har den vilde tøndetæsker bl.a. battlet med legendarisk Buddy Rich, Harry Belafonte (på jungletromme), Blink-182s trommeslager Travis Barker… og nu Dave Grohl. Nirvana-trommeslageren og Foo Fighters-frontmanden går til opgaven med et »Jeg har ventet i årevis på det her«. Se hvem der vinder det slag på linket herunder – og tjek også linket til de andre Animal-trommebattles.

LINK:Hollywood udfører Adeles ’Hello’

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LINK:Animal battler med Dave Grohl

LINK:Andre Animal-trommebattles

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Morten Bay, Digitalt eller Forbrug og Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden