social. Som forælder skal man gøre sig nogle overvejelser, når man lader sit barn oprette en profil på sociale medier som for eksempel Instagram, Facebook eller Snapchat, mener Sex & Samfund.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

social. Som forælder skal man gøre sig nogle overvejelser, når man lader sit barn oprette en profil på sociale medier som for eksempel Instagram, Facebook eller Snapchat, mener Sex & Samfund.

Nettet

Vil dit barn gerne på sociale medier? Her får du 10 gode råd

Det kan være svært at vide, om man skal sige ja eller nej, når barnet spørger.

Nettet

Ifølge en ny undersøgelse fra Sex & Samfund har 64 procent af børn under 13 år en profil på et socialt medie. Red Barnets seniorrådgiver for børns onlineliv Jon K. Lange fortæller, at det som oftest starter med, at børn i 9-års-alderen er ivrige efter at få en profil på Instagram. Kort efter beder de om lov til at få en profil på Snapchat, og når de bliver 11-12 år vil de gerne på Facebook.

Men hvordan forholder man sig som forælder?

Sex & Samfunds årlige kampagne Uge Sex, som kører i folkeskoler landet over, fokuserer i 2016 på sociale medier. Årsagen til, at det er årets tema hænger ifølge national chef Marianne Lomholt sammen med, at Danmark er det land i Europa, hvor børn er tidligst på sociale medier og bruger det mest.

»Børn og unges oplevelser på sociale medier - både de gode og de dårlige - hænger tæt sammen med, hvordan de har det. Det betyder noget for deres trivsel. Derfor skal vi lære børn og unge at være gode kammerater også på sociale medier og at passe på sig selv og hinanden, når de er online«, siger hun.

Samtidig kører Sex & Samfund en kampagne henvendt til forældre, hvor organisationen blandt andet kommer med følgende 10 gode råd:

  • 1. Tal med dit barn om, hvordan man skriver til andre, hvordan man kommenterer andres opdateringer, og hvordan det er nemmere at misforstå hinanden i en besked, end hvis man stod over for hinanden
  • 2. Tal om, hvordan man er en god ven både i den fysiske verden og på sociale medier
  • 3. Tal om forskellen på en privat og en offentlig profil
  • 4. Tal om, hvilke billeder man kan bruge som profilbillede, hvilke billeder man har lyst til at dele, hvem der kan se billederne og hvilke sammenhænge, de kan komme til at indgå i. Overvej også hvilke billeder af dit barn, som du selv deler på sociale medier, og hvad dit barn synes om det
  • 5. Tal om, at man ikke deler billeder af andre uden at have fået lov af vedkommende
  • 6. Tal om, hvordan man kan løse de konflikter, som kan opstå på sociale medier
  • 7. Tal om, hvilke oplysninger, man ikke deler på sociale profiler - for eksempel ens fulde navn og adresse eller koden til profiler på sociale medier
  • 8. Tal om, at dit barn skal gå til dig eller en anden voksen, som dit barn har tillid til, hvis barnet oplever noget ubehageligt eller grænseoverskridende på nettet
  • 9. Forklar dit barn, at hun/han altid kan komme til dig med spørgsmål, tvivl og usikkerheder og lad dit barn opleve dig som en god og tryg samtalepartner - også hvis dit barn er kommet til at gøre noget, som hun/han har fortrudt. Fortæl eksempelvis, at man sagtens kan komme til at begå fejl eller gøre noget, man bagefter godt ved er dumt, og hvis det sker, så vil I gerne hjælpe.
  • 10. Undersøg, hvilke officielle retningslinjer, der er for aldersgrænser på det sociale medie, som dit barn gerne vil have en profil på. Hvis I vælger ikke at følge de officielle retningslinjer, så overvej hvilke retningslinjer dit barn skal have for at være der - fx at man kun er venner med nogen, som man kender, at man skal have en lukket profil, og understreg at man skal beskytte sin kode. Fortæl også, at man ikke må dele følsomme oplysninger som koder, cpr nummer, telefon og adresse til nogen, man møder på nettet.

Kilde: Sex & Samfund

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden