Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration: Aslak Elias Kelkka

Illustration: Aslak Elias Kelkka

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver anden dansker har hurtigere net på mobilen end i hjemmet

Kun med fiberbredbånd er du sikker på en hurtigere forbindelse, end du kan få fra mobilen.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke længere sikkert, at den hurtigste vej til yndlingsserien på Netflix eller det nye album på Spotify går gennem hjemmenetværket i husstanden. Langt fra endda.

I gennemsnit er 4G-net mere end dobbelt så hurtigt som WiFi set over hele verden. Det viser en undersøgelse fra virksomheden OpenSignal, der er blandt verdens førende inden for måling af datadækning og -hastigheder.

4G giver i snit en downloadhastighed på omkring 13,5 megabit per sekund, mens WiFi kun kan klare 6 megabit per sekund.

Skulle man tage et kig kun på Danmark, ville forskellen formentlig ikke være helt så stor. Men ifølge teleanalytiker Torben Rune er der stadig rigtig mange danskere, der går rundt med hurtigere net på mobilen, end det de kan få fra routeren derhjemme.

»Det kommer selvfølgelig an på, hvilke bredbåndsforbindelser, du sammenligner med. Men rigtig mange af dem vil formentlig være langsommere end det, du kan få på 4G«, konstaterer han.

Danskerne får i snit hastigheder på 25 megabit per sekund, når de surfer på 4G-nettet. Landets hurtigste udbyder, TDC, giver 31 megabit per sekund, mens Telia og Telenors delte netværk ligger omkring 23. Sidst halter 3 yderligere efter med 15 megabit per sekund.

I alle tre tilfælde er hastighederne dog formentlig hurtigere, end de fleste hjemmenetværk kan mønstre.

Selv om reklamerne for lynhurtigt fiberbredbånd ruller lystigt over tv-skærmene, er mere end halvdelen af landets bredbåndsabonnementer stadig gammeldags ADSL-forbindelser gennem telefonstikket. Og her vil så godt som alle netværk efterhånden være overhalet af mobilens 4G-net, vurderer Torben Rune.

»Jeg vil vove den påstand, at de fleste, der i dag sidder på en ADSL forbindelse, vil få et bedre resultat med 4G, hvis der er en ordentlig dækning. Mange ADSL-forbindelser ligger omkring 8-10 megabit per sekund, og til sammenligning er det meget få steder, jeg har målt hastigheder under 10 megabit per sekund på 4G-netværket. Så bare en moderat 4G dækning i Danmark vil give samme oplevelse som mange i dag har på ADSL«, forklarer han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden