Sladrehank. Vi kan alle komme til at fortryde noget, som vi har skrevet på de sociale medier. Dog registrerer og gemmer en ny hjemmeside nu de tweets og facebook-opdateringer, som danske politikere har slettet igen.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

Sladrehank. Vi kan alle komme til at fortryde noget, som vi har skrevet på de sociale medier. Dog registrerer og gemmer en ny hjemmeside nu de tweets og facebook-opdateringer, som danske politikere har slettet igen.

Nettet

Ny sladreside opsnapper politikeres fortrudte tweets

Ophavsmand bag ny sladreside vil afsløre og fastfryse politikeres umiddelbare ytringer.

Nettet

Viceborgmesteren i Kolding Kommune, Søren Rasmussen (DF), var kommet til at skrive to l'er i ordet 'valentinsdag'.

Derfor slettede han sit søndags-tweet, hvor han ønskede sine 165 følgere en »GOD VALLENTINSDAG«, inden han så igen tweetede, hvad han havde på sinde:

»God Valentinsdag«, skrev Dansk Folkeparti-politikeren.

Uden slåfejl og med de behørige hashtags #dkpol, #tvsyd, #jvkolding og #drtrekanten. Men Søren Rasmussens første tweet er ikke definitivt slettet.

Det er blevet registreret, lagret og fremgår nu på en liste over twitter- og facebook-opslag, som danske politikere har fortrudt.

Der er noget interessant ved politikeres rå, umiddelbare reaktioner

En it-kyndig har nemlig oprettet en hjemmeside, som opfanger og gemmer alle de ting, politikere skriver, men senere sletter.

Han har kaldt sin side jeg-fortryder.dk.

»Jeg har oplevet flere eksempler på, at noget, som en politiker har skrevet, er blevet slettet igen. Det vil jeg afsløre. Der er noget interessant ved politikeres rå, umiddelbare reaktioner«, siger Søren Pedersen.

Tæller 40 indtil videre

Hjemmesiden blev oprettet i søndags.

Siden har Søren Pedersen reelt ikke rørt en finger på trods af, at den har talt 40 ytringer, som egentlig er blevet slettet fra de sociale medier igen, men som har fremgået fastfrosset og i listeform på siden, der tæller de seneste tyve eksempler.

Det skyldes, at en robot hvert 30. sekund registrerer, hvad 450 politikere på Twitter har skrevet. Den tager billeder af det hele, og slettes et tweet, bliver det bragt helt automatisk på Søren Pedersens hjemmeside. Det samme er tilfældet med alle de folketingspolitikere, som den seneste tid har slettet en opdatering fra deres offentlige facebook-fanside. De bliver tjekket hvert minut.

Derfor er der i øjeblikket en statusopdatering fra folketingspolitikeren Dan Jørgensen (S) på jeg-fortryder.dk, hvor han indleder med »Okay.....Nu er jeg satme gal«. Og derfor fremgår en statusopdatering fra folketingskandidaten Kaare Dybvad (S), som på Facebook deler et billede af grisehandler Oluf Larsen fra serien Matador, der i en indsat taleboble siger: »Nu har jeg sgu' også sat et billede af Inger Støjberg op ude på lokummet« (Oluf Larsen har i tv-serien et billede at Hitler hængende under sit toiletbræt, red.).

Ægte, organisk og naturligt

Søren Pedersen erkender, at der er en masse ikke så relevante ytringer, som per automatik finder vej til hans hjemmeside.

Det er DF-politikerens slåfejl i ordet valentinsdag et eksempel på.

Men ambitionen er, at hjemmesiden i fremtiden skal kunne give et indblik i politikeres holdninger, som går uden om de politiske partiers presseafdelinger.

»Politik er blevet så topstyret, at politikere, som egentlig gør noget, som han har lyst til at gøre, fortryder, fordi de får politiske skrupler. Derfor kan der være noget ret værdifuldt i få præsenteret det umiddelbare og ucensurerede, som kommer lige fra hjertet, inden det bliver slettet igen. Det er det ægte, det organiske og naturlige. Og det er dybt interessant«, siger Søren Pedersen.

Først og fremmest er hans hjemmeside henvendt til journalister.

»Fordi de oftest har meget lidt adgang til det ærlige. Og hvis det her resulterer i, at der bliver opfanget nogle virkelig relevante udmeldinger, så er det godt«, siger Søren Pedersen.

Der kan være noget ret værdifuldt i få præsenteret det umiddelbare og ucensurerede, som kommer lige fra hjertet, inden det bliver slettet igen. Det er det ægte, det organiske og naturlige. Og det er dybt interessant

Men er der netop ikke fare for, at du dræber det umiddelbare, når du fratager politikere muligheden for at kunne slette deres ytringer igen? Så begynder de jo netop at tænke ekstra meget over, hvad de skriver, inden de sender det af sted?

»Hvis det her gør, at man måske tænker sig ekstra godt om, inden man skriver noget, så er det måske også meget godt«, lyder det fra Søren Pedersen.

Næste mål kan blive journalister

Fordi Søren Pedersens registreringsmaskiner arbejder helt automatisk, er der risiko for, at der er ting, som på trods af at de ikke var tiltænkt hans hjemmeside alligevel finder vej til den online liste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man kan jo komme til at lægge et privat billede op, fordi man trykker forkert på sin telefon. Og det er jo ikke meningen, at sådan noget skal gemmes«, forklarer Søren Pedersen.

Derfor arbejder han på at udvikle en model for, hvordan nogle tweets og facebook-opdateringer kan sorteres fra igen.

FORFATTER

Måske skal hans robotter også indstilles til at rette sit fokus mod endnu flere profiler.

Privatpersoner bliver skånet.

For det er kun ytringer, som har offentlighedens interesse, som er interessante for ophavsmanden til jeg-fortryder.dk.

Derfor kan næste mål meget vel blive journalisterne.

»Men det er ikke helt sikkert endnu«, siger Søren Pedersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce