Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny varslings-app skal advare dig mod ulykker og terror

Men hvad skal appen med vores billeder, spørgerne brugerne Beredskabsstyrelsen.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan du få varsler direkte på din smartphone, hvis en brand i nærheden udvikler giftig røg, hvis en motorvej er lukket på grund af en trafikulykke, hvis der er lokale skybrud, eller hvis der sker en terrorhandling.

Det er Beredskabsstyrelsen, der i samarbejde med politiet, Danmarks Meterologiske Institut og Vejdirektoratet har udsendt appen Mobilvarsling, der kan installeres på såvel Apples mobiltelefoner som mobiltelefoner med Android styresystem. Mobiler med Windows kan ikke bruge appen endnu.

Og de fleste brugeranmeldelser på Google Play og App Store, hvor man kan hente appen, er begejstrede, men en del undrer sig over, hvorfor appen skal have adgang til både identitet, billeder og andre filer på telefonen.

App’en kan advare, hvis man befinder sig i et ulykkesområde, og det styres af mobiltelefonens gps. Som bruger kan du også vælge at blive advaret, når advarslerne gælder områder, du har valgt på forhånd - for eksempel hvor din familie eller venner bor, eller hvor du har sommerhus.

LÆS ARTIKEL

Du kan også selv vælge hvilke typer af hændelser, du vil advares om, og hvorvidt du vil have notifikationer med lyd eller ej.

Især på Google Play har der været livlige kommentarer, siden appen blev mulig at downloade i går, og flere undrer sig over appens krav om adgang til de personlige oplysninger.

Og det kan informationschef i Beredskabsstyrelsen Thomas Dybro Lundorf godt forstå.

»Folk bliver jo helt paranoide. Vi må svare på rigtig mange af den type spørgsmål«, siger han.

»Sagen er, at både Apples og Googles praksis er, at adgang til det, vi skal bruge, ligger under kategorien billeder. Og derfor ser det ud, som om vi skal have adgang til brugernes billeder. Men vi bruger slet ikke brugernes billeder til noget. Vi skal bare have adgang til mobilens hukommelseskort, så advarslerne kan gemmes på folks telefoner«, siger han.

Tilsvarende forklarer Thomas Lundorf, at appen skal have adgang til mobilens identitet, fordi appen kommer med en mulighed for, at brugerne kan sende en advarsel videre.

»Og da det i mange tilfælde vil ske på for eksempel Facebook, bliver appen nødt til at kende identiteten på afsenderen af advarslen, når den sendes videre. Men vi bruger ikke den identitet til andet«, siger Thomas Lundorf.

Appen kritiseres også både i Google Play og App Store for at bruge for meget strøm. Men det afviser Thomas Lundorf, som selv har været aktiv i udformningen af kravspecifikationerne til appen.

»Den bruger meget lidt strøm. Det er noget af det, vi har været meget opmærksomme på i udbudsprocessen. Både i IOS og i Android-versionen er gps'en kun aktiv med mellemrum. I Android sover den og vågner op hver halve time for at orientere sig om placeringen, og Apple-telefoner kan mærke, hvis brugeren flytter sig, og først da slår den gps'en til«.

Mobilvarsler giver mulighed for, at man selv kan bestemme, om man både vil have advarsler via telefonens gps-lokalisering, eller om man vil supplere med at tilvælge kommuner i andre dele af landet, for eksempel hvor man har sommerhus, eller hvor ens forældre bor.

Mobilvarsling er udviklet til iOS 8.0 og senere samt Android 4.0.3 og senere. Dette dækker omkring 95 procent af brugerne af de to styresystemer i Danmark.

App’en er i følge Beredskabsstyrelsen et supplement til de eksisterende varslingssystemer. Folk uden smartphones vil blive alarmeret af myndighederne som hidtil. Det vil sige via pressen, sociale medier, hjemmesider og varslingssirenerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden