Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Online-liv. Børn og unge bruger mange timer hver dag på nettet, men de kan godt have brug for forældrenes råd og støtte. (Arkivfoto)
Foto: PETER HOVE OLESEN

Online-liv. Børn og unge bruger mange timer hver dag på nettet, men de kan godt have brug for forældrenes råd og støtte. (Arkivfoto)

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældreguide: Ved du egentlig, hvad dit barn foretager sig online?

Det kan være svært ved at forstå barnets skærmverden. Men forældre bør lære det.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn og unges sociale liv med andre børn og unge foregår i høj grad også online. Og så længe de bruger de digitale medier til leg og sjov, er der oftest ingen grund til bekymring.

Men som i den virkelige verden, så opstår der også konflikter online. Og hvad gør du hvis, hvis dit barn løber ind i en konflikt med andre? Eller modtager mobbebeskeder og trusler?

Eller oplever, at ydmygende billeder bliver delt? Eller bliver skræmt af indhold på nettet?

Gode råd om disse og mange andre spørgsmål finder man i en ny guide til forældre, "Der er så meget forældre ikke forstår”, der netop er blevet udgivet af Medierådet for Børn og Unge, Red Barnet og Center for Digital Pædagogik.

Guiden er målrettet forældre til 7-12-årige og indeholder viden, vejledning og inspiration til, hvad de skal have fokus på, når børnene går online.

Den giver desuden anledning til, at forældre tænker over egne medievaner i forhold til at være en god rollemodel.

»Det er vigtigt, at man som voksen tør tale med børnene om det, de ser og oplever online. Selvom man er vokset op med digitale medier, er man ikke nødvendigvis superbruger. Man kan stadig have brug for råd og vejledning fra en voksen, som er oprigtigt interesseret i det, man selv er optaget af«, siger medieforsker og ph.d. ved Aarhus Universitet, Stine Liv Johansen, som har bidraget til forældreguiden.

De 7-12-årige bruger dagligt godt 3 timer på skærmen, hvilket dækker over det samlede timetal for brug af smartphone, tablet, computer, spillekonsol og tv.

Tendensen er, at jo ældre de bliver, desto mere skærmtid har de.

Således har de 10-12-årige mere end 3,5 timers skærmtid dagligt, fremgår det af forældreguiden på baggrund af tal fra 2014 fra DR Medieforskning.

Det kan være en udfordring at rådgive børnene, hvis man ikke selv har tilstrækkelig indsigt i de nye medier og forstår børns liv online, pointerer Medierådet for Børn og Unge.

»I en verden fuld af Snapchats, avatars og likes bliver mange forældre usikre på, hvordan de skal involvere sig og understøtte deres børns udvikling. Derfor håber vi, at guiden kan hjælpe samtalen på vej mellem børn og voksne og afhjælpe nogle af de problemer, der kan opstå ved børns brug af medier«, siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder i Medierådet for Børn og Unge.

Alle har tablet og smartphone

Op mod 90 procent af de 3-12 årige børn i Danmark har adgang til en tablet i hjemmet, og mere end 90 procent har adgang til til en smartphone, fremgår det af forældreugiden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden