OPLÆSNING. Facebook kan nu sætte talte ord på de billeder, der bliver postet på Facebook. Det kan især hjælpe svagtseende og blinde, når de bruger sociale medier (Foto: Facebook).

OPLÆSNING. Facebook kan nu sætte talte ord på de billeder, der bliver postet på Facebook. Det kan især hjælpe svagtseende og blinde, når de bruger sociale medier (Foto: Facebook).

Nettet

Nu er Facebook også for blinde

Facebook kan nu bruges af folk med synshandicap takket være en ny funktion i Facebooks iOS-app.

Nettet

Dengang, Facebook allermest handlede om at skrive sjove opdateringer, var det sociale netværk noget mere brugbart for blinde og andre med synshandicap.

Men efterhånden som Facebook udviklede sig og teknologien tillod flere og flere billeder, blev folks nyheds-feeds i langt højere grad en visuel oplevelse.

Fortæller, hvad der er i billedet
Før kunne computeren blot læse op, hvad folk skrev i ens feed, og man kunne så skrive med et blindetastatur eller diktere til computeren, hvad man gerne ville svare. Men det er jo lidt sværere, når ens Facebook-billede siger mere end 1000 ord. Og kommentarer på billedet ovenfor giver ofte ikke ret meget mening, hvis man ikke har det visuelle med.

Men det vil Facebook nu gøre noget ved. De har lanceret et nyt værktøj til deres Facebook-appen på iOS, der kan hjælpe svagtseende – i første omgang på engelsk. Det sker ved, at billedet bliver analyseret for objekter og disse objekter bliver så samlet på en liste, der så læses op.

Facebook bruger kunstig intelligens-teknologi og neurale netværk til at identificere, hvad det er for objekter, der er i billedet, og er der en person til stede tydeligt i billedet, som hører til brugerens Facebook-vennekreds, bliver denne persons navn også nævnt.

Facebooks computere lærer om billeder
I et eksempel fra Facebook er der et billede, der har kommentaren »Vi nåede frem!«. Den kunstige intelligens har så fundet ud af, at der formentlig er to mennesker, der smiler, solbriller, himmel og vand på billedet, og at det er taget udendørs.

Således kan Facebook altså hjælpe svagtseende med at danne deres egne forestillinger af, hvad venner forsøger at formidle.

Som med de fleste af denne slags teknologier finder Facebooks kunstige intelligens-software ud af, hvad der er på billedet ved at genkende det fra sin egen træning.

Gennem det, man kalder maskinlæring fodres maskinen med informationer og billeder og dens indre logik processerer disse, sådan at softwaren kan genkende dem andre steder.

Det er den samme teknologi, Google bruger til billedgenkendelse og billedsøgning, og eftersom flere og flere medier er visuelt orienterede, såsom Instagram, Snapchat, Vine med mere, giver denne teknologi brugere med synshandicap en chance for også at være med på sociale medier uden store begrænsninger.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden