Verdens største YouTube-stjerne har mistet alle sine lukrative kontrakter med Google og Disney, efter at have publiceret en video med et budskab, der kan tolkes som antisemitisk.
Foto: Screenshot/YouTube

Verdens største YouTube-stjerne har mistet alle sine lukrative kontrakter med Google og Disney, efter at have publiceret en video med et budskab, der kan tolkes som antisemitisk.

Nettet

Ugen på nettet: YouTube-konges karriere i ruiner efter »dårlig joke«

Den britiske komiker John Oliver har fået sit mest virale hit til dato og Donald Trump fik trykket nogle hænder ret eftertrykkeligt.

Nettet

PewDiePies karriere imploderer efter provokerende video

Hvis du ikke kender PewDiePie, så har du ikke tilbragt nok tid på YouTube. Eller måske på nettet i det hele taget. PewDiePie er kunsternavnet for den 27-årige svensker Felix Kjellberg, der er den mest populære vlogger (video-blogger for de uindviede) på YouTube. Hans YouTube-kanal har siden 2013 næsten konstant været den største af sin art med 53 millioner abonnenter.

Det har ikke bare gjort Felix Kjellberg til millionær, det har også løftet ham op i den mere etablerede, traditionelle medieverden. Da YouTube sidste år lancerede deres ’Red’-kanal, hvor man med et betalt abonnement kan se professionelt produceret indhold, som regel med folk, der allerede er stjerner på YouTube, var Kjellberg en af de stjerner, der var helt i front for fremstødet.

I 2012 fik han kontrakt med det Disney-ejede Maker Studios, der hjalp ham med at gøre sine videoer endnu mere professionelle og fik ham eksponeret endnu mere til resten af verden. Et af resultaterne var serien ’Scare PewDiePie’ på YouTube Red, hvor han gennemgik forskellige skrækindjagende oplevelser.

Men 2017 er åbenbart ikke PewDiePies år. I den forløbne uge blev han nemlig droppet af både Disney og Google, der aflyste hans ’Scare PewDiePie’-show. Årsagen var, at Felix Kjellbergs meget usvenske og provokerende facon blev en tand for meget.

Han ville gerne kritisere, at man med freelancer-websider som Fiverr og TaskRabbit kan få folk til at gøre næsten hvad som helst for småpenge. Derfor hyrede han to indere til at stå og grine, mens de holdt skilte over hovedet med teksten »Død over alle jøder«. Det faldt naturligvis en hel del mennesker for brystet, og Google startede med at fjerne alle de reklamer fra videoen, der ellers skulle tjene penge til Kjellberg. Siden blev Kjellberg som nævnt droppet fra alle andre samarbejdsaftaler, og har nu kun sin ultrapopulære YouTube-kanal tilbage.

Der er tale om en total detronisering af en af Internettets ubestridte konger. Han var på Times liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer i 2016, og har ifølge Forbes tjent mere end 15 millioner dollar på at lave YouTube-videoer.

Felix Kjellberg har selv benægtet, at videoen havde et antisemitisk formål, og undskyldt sig med, at det var en dårlig joke, der gik for langt. Angiveligt er det dog ikke første gang, der optræder racistiske eller xenofobiske elementer i hans videoer. Er det en skarp, satirisk kommentar om at man kan betale sig fra at få folk til hvad som helst på nettet? Er det antisemitisme? Eller bare usædvanlig dårlig smag?

Videoen er, efter denne artikel blev skrevet, blevet fjernet fra YouTube.

John Oliver-video om sandhed og Trump blev ugens videohit

Foto: Screenshot/YouTube/HBO

Den britiske komiker John Oliver er populær. Ikke bare i sit nye hjemland, USA, men også i resten af verden. Efter at have bygget et navn op som en af Jon Stewarts protegéer på ’The Daily Show’, fik han sit eget show på HBO, ’Last Week Tonight’, hvor folk med abonnement på HBO Nordic kan se ham folde sig ud med sin skarpe, politiske satire og samfundskritik.

De, som ikke har adgang til HBO Nordic, behøver imidlertid ikke føle sig udenfor. Hver uge lægger de nemlig de bedste klip fra John Olivers show ud på YouTube. Det trækker som regel en hel del views, især fordi disse klip får lov at ligge i lang tid og folk finder frem til dem via sociale medier. I løbet af en 4-6 måneder kan klippene godt nå op på en 6-7 millioner views.

Men i denne uge overgik John Oliver sig selv. Et klip fra søndagens udsendelse nåede på to dage op på 8 millioner views, og views-tælleren stormer stadig derudaf. Hvis det fortsætter bare et par dage endnu, vil det ikke bare være John Olivers mest populære klip nogensinde, det vil formentlig også være denne uges mest populære YouTube-klip.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad er det så, der har fået folk til at flippe så meget ud over John Oliver i netop denne uge? Det er - måske ikke så overraskende - noget om Donald Trump. Helt konkret handler det om den amerikanske præsidents og hans nære medarbejderes noget løse omgang med sandheden – men også, hvad sandhed og fakta egentlig er for nogle størrelser i det hele taget. Og uanset, om man er John Oliver-fan eller ej, er det værd at afsætte de næsten 24 minutter, det tager at se hele klippet.

LINK: Trump og fakta ifølge John Oliver

Trumps håndtryk er nu et meme

Foto: Screenshot/Twitter/Comedy Central

Der er masser af memes om den amerikanske præsident. Men særligt ét har fået folks opmærksomhed i denne uge – og ser ud til at blive et vedvarende fænomen. Det handler om Donald Trumps håndtryk, og især dem, han giver til ledere af andre nationer.

Håndtryk har enorm signalværdi i den politiske verden. Der tolkes vidt og bredt på, hvem der dominerer det første håndtryk, når to politikere mødes til debat. Håndtryk mellem statsledere, hvis lande er i konflikt med hinanden, ses som historiske øjeblikke. Men også håndtryk mellem venligt stemte nationers ledere kan blive fortolket.

Derfor vakte det opsigt og gav anledning til en hel del meme-aktivitet på nettet i den forløbne uge, da Donald Trump havde besøg af Japans premierminister Shinzo Abe og den canadiske ditto, Justin Trudeau. I begge tilfælde lykkedes det nemlig kameraerne at fange noget mildest talt interessant kropssprog fra de to statsledere i forbindelse med at skulle give Trump et håndtryk.

Trudeau dominerede først totalt Trumps håndtryk, da de to ledere mødtes første gang. Men det var da de skulle trykke hånd efter en fælles pressekonference, at grundlaget for memet opstod. Kameraerne fangede nemlig Trudeau i et øjeblik, hvor han synes blot at kigge på Trumps udstrakte hånd og tænke »Det var da en lille hånd for sådan en høj mand«, eller bare »Behøver jeg virkelig?«

Shinzo Abe derimod, blev udsat for at skulle trykke hånd med Trump i 19 meget lange sekunder. Det lyder måske ikke af meget, men når man ser videoen af det, går det op for én, hvor lang tid 19 sekunder i virkeligheden er. Reaktionen på Abes ansigt og hans kropssprog efterfølgende er ikke til at tage fejl af: Det synes han var rimelig akavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce