Rapperen Jay-Z er hovedejer af musikstreaming-tjenesten Tidal, der tilbyder streaming i højere lydkvalitet end en cd. Det er blot ét eksempel på en større lydkvalitets-trend, der er i gang.
Foto: Brad Barket/Invision/AP Photo

Rapperen Jay-Z er hovedejer af musikstreaming-tjenesten Tidal, der tilbyder streaming i højere lydkvalitet end en cd. Det er blot ét eksempel på en større lydkvalitets-trend, der er i gang.

Nettet

Musik-streamingtjenesterne skruer op for lydkvaliteten

For at få musik streamet direkte til ens smartphone eller musikanlæg har man skullet gå på kompromis med kvaliteten indtil videre. Men det er snart slut.

Nettet

Folk med gode ører kan i denne tid glæde sig over, at lydkvalitet igen er blevet noget, man taler om. I sidste uge kunne du læse om Hi-Res Audio, der giver bedre lydkvalitet i musikken end den, du i sin tid fik med cd-mediet. I denne uge handler det om, hvordan du snart både kan få den højeste lydkvalitet og den nemme adgang til musikken, som streamingtjenesterne leverer.

Ifølge hifi-nørderne er lyden på store musikstreamingtjenester som Spotify og Apple Music ikke ret god. Det skyldes, at tjenesterne gerne vil sikre at musikken spiller stabilt, selv når den skal sendes som data over langsomme netforbindelser og mobile netværk. Derfor piller man alle de mindst hørbare et-taller og nuller ud, inden man sender musikken afsted digitalt. Det kaldes kompression, og jo hårdere, man komprimerer, jo færre detaljer er der derfor i musikken.

Du mister tre fjerdedele af musikken ved streaming
Cd-kvalitet har en såkaldt bitrate på 1411,2 kilobit per sekund, forkortet kbps. Det betyder at hvert sekund af musikoptagelsen er blevet opløst i 1.411.200 bits per sekund. Hvis man skal lytte til en streamingtjeneste i fuld cd-kvalitet, skal ens internetforbindelse altså kunne håndtere 1,411 megabit i sekundet udelukkende til dette formål.

For bare ti år siden havde mange mennesker knapt nok Internetforbindelser på 1 megabit, så hvis man skulle lytte i cd-kvalitet, ville man ikke kunne lave andet på nettet samtidigt. Og mobile datanetværk kunne slet ikke følge med. Men nu om dage er internetforbindelserne flere hundrede gange hurtigere, og selv på mobilen er 1,411 megabit i sekundet ikke ret meget.

Alligevel kan man på f.eks. Spotify kun lytte til musikstrømme på 320 kbps, selvom fuld cd-kvalitet altså er 1411 kbps. Man mister simpelthen over tre fjerdedele af informationerne. På Apple Music er den maksimale bitrate kun 256 kbps, så her mister man endnu mere. Blandt de store streamingtjenester er lige nu kun Tidal og Deezer, der kan tilbyde såkaldt ’Lossless’ (tabsfri) musik i formatet FLAC, som giver én de fulde 1411 kbps.  Spotify er dog begyndt at teste et abonnement med Lossless streaming, som det forventes at de snart vil åbne op for offentligheden.

Streaming i bedre kvalitet end cd
Spotify vil dermed komme op på cd-kvalitet. Men Tidal tilbyder allerede nu streaming i kvalitet, der er endnu højere end en cd i form af Hi-Res Audio, som du kunne læse om på disse sider i sidste uge. Musikudvalget er dog lidt begrænset, for musikbranchen er først lige blevet enige om, at musik i Hi-Res Audio skal benytte det såkaldte MQA-format, når den streames. De store pladeselskaber er lige nu i gang med at konvertere deres bagkatalog til MQA, og foreløbig er det kun Warner Music og en række mindre pladeselskaber, der er klar på Tidal.

Man kan kun bruge Tidals desktop-program for at afspille musikken i den høje kvalitet. Det er nemlig de færreste smartphones eller tablets, der kan finde ud af at lave den højopløste musik i MQA-formatet om til analog lyd endnu. Og hvis man f.eks. bruger sin laptop, kan det godt betale sig at købe en god, ekstern DAC (Digital Analog Converter) til USB-porten. Ofte gør de DAC’er, der sidder ved hovedtelefonstikket i ens laptop nemlig ikke den høje opløsning ære.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce