Et tilfældigt taget billede eller helt planlagt? Det er ikke til at vide, med den nye type selfies, Plandids, der lige nu overtager sociale medier.
Foto: Facebook/FiveFeetNine

Et tilfældigt taget billede eller helt planlagt? Det er ikke til at vide, med den nye type selfies, Plandids, der lige nu overtager sociale medier.

Nettet

Ugen på nettet: ’Tilfældige’ selfies overtager sociale medier

En mand med stor kærlighed til kvindelig kurver kom i fedtefadet for måden, han skrev om sin hustru på, og millioner har set små, australske stranddyr fortære råt kød.

Nettet

Plandid er den nye selfie

Det, de fleste af os hader ved selfies er den opstillede, opstyltede natur, de har. Det ser ud som om, at selvcentreretheden har nået et mætningspunkt, for folk er begyndt at poste mere naturlige billeder af sig selv på Instagram, Facebook og andre sociale medier.

Naturlige billeder er dog som regel taget af nogle andre. Man kommer sjældent til at tage et billede af sig selv ved et tilfælde. Men det forhindrer jo ikke en i at prøve. Og det fænomen har nu fået et navn: Plandid.

Plandid er en blanding af ordene ’Candid’ og ’Planned’. ’Candid’ betyder åben og ærlig på engelsk, og når der er et kamera involveret, betyder det som regel noget med video eller fotos af en person uden vedkommendes tilladelse eller vidende. Det er også derfor skjult-kamera-tv i 80’erne i USA blev kaldt for ’Candid Camera’.

Plandid er altså et planlagt eller opstillet billede, der ser ud som om, det netop ikke var planlagt. Lige nu fyldes de sociale medier som nævnt af disse meta-selfies, og hvis man vil opleve dem, er det bare at søge på »plandid« på ens foretrukne platform.

LINK:Plandid på Instagram

LINK:Plandid på Facebook

LINK:Plandid på Twitter

Foto: Screenshot/Twitter

Kærlighedserklæring til kurverne kiksede kolossalt

Er Robbie Tripp en helt eller en skurk? Er han en mand, som gør op med et usundt kvindebillede skabt af kommercielle interesser, eller er han en hvid mand, der ikke lige har fattet, hvor privilegeret en position, han sidder på?

Det diskuterede man heftigt på sociale medier i den forløbne uge. Det kom sig af, at webmediet Buzzfeed faldt over Robbie Tripps Instagram-profil, hvor han bruger enhver chance for at understrege, at han elsker sin kone. Og det er jo sødt.

Buzzfeeds historie gik dog på, at Robbie Tripp ser ud til at elske sin kone på trods. For hustruen Sarah er nemlig ikke, hvad man ville kalde en traditionel model-størrelse. Hun har kurver, og det siger Robbie Tripp, at han elsker hende for og synes er dødsexet.

Robbie Tripp er forfatter og har skrevet flere bøger om disruption og kreativitet, og skriver ofte i bladet Entrepreneur. Han er også sådan en type, der laver TEDx-foredrag. Så han har et publikum. For et par uger siden lagde han så et billede af Sarah på Instagram og lod det akkompagnere af en længere billedtekst.

Her fortæller han om, hvordan han altid har syntes »tykke« piger var mere sexede end andre, helt fra da han var teenager. Hvordan han mener, at mænd køber sig ind i en løgn, når de blindt accepterer det medieskabte billede af kvinde-idealet som tyndt og slankt. Hvordan der ikke »findes noget mere sexet« end hans kones »store røv« og »tykke lår«.

Til at starte med gik hans Instagram-post viralt og blev delt en masse gange på andre sociale medier også. Så tog Buzzfeed som nævnt fat i den nogle dage senere, og så blev den delt endnu mere. De folk, der delte og likede var positive. De hyldede Tripp for sin indsigt, ærlighed og evne til at kigge ud over den medieskabte virkelighed.

Men i denne uge kom der andre boller på suppen, og pludselig kom der også en del kritik af Tripp. Og den blev fulgt op af satire. Kritikken gik på, at Tripp jo stadig objektificerede sin kone og fokuserede på det kropslige: Blot fordi, han havde skiftet parametrene ud, omtalte han stadig Sarah som en ting og ikke et menneske med en personlighed og en intelligens.

Derudover var der kritik af det faktum, at Tripp fik helteomtale i medierne, fordi han elskede en kvinde med kurver. Kritiske røster fremførte, at det da burde være normalen, og ikke noget man hyldede, og at det måske var mere passende ikke at fokusere på, hvad manden synes om kvindekroppen, men hvad Sarah selv syntes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kritikken gled hurtig over i satire, især på Twitter, hvor folk kom med skarpe kommentarer til hele fænomenet. Twitterbrugeren @Bobby skrev »Min kæreste spiser is på en mærkelig måde, men jeg har ikke hyret en lejemorder for at nakke hende. Skriv en artikel om mig, Buzzfeed!«. Den militærfikserede Twitter-konto @0815 viderebragte Tripps ord om at elske en kvinde med kurver, men lod det følge af et billede af en anden slags kurvet kvinde - en krigshelikopter i Vietnam.

@TexasStalkerMom præsenterede den følgende udveksling: »Samfundet: Tykke kvinder er hotte.« »Mig: *tager 8 kilo på.« »Samfundet: Nej, altså ikke på den måde…«. Og komikeren Patton Oswalt, der altid er klar med en god Twitter-bemærkning skrev »Jeg nægtede at onanere, mens jeg kigger på min tykke hund, som jeg elsker.«

LINK:Robbie Tripps kærlighedserklæring på Instagram

LINK: BUzzfeeds historie om Robbie Tripps kærlighedserklæring

LINK:Twitter-satire over Robbie Tripps kærlighedserklæring

Foto: Screenshot/YouTube

Små, australske strandmonstre gik viralt

En af ugens mest virale videoer hører til at i »Aaaadddrrrr«-kategorien. Den kommer fra Australien og viser nogle små strandinsekter (eller hvad de nu er for nogle dyr), der ser ud til at være kødædere. Og hvis man nogensinde har set gysere, hvor små insekter overfalder mennesker og æder dem, kan det godt være, man lige skal lade være med at klikke herunder.

Ifølge videoen startede de små dyr med at gnaske på en teenagers ben, hvorefter folkene bag videoen gav dem noget kød at gnaske på – og det går de til med stor fornøjelse. Det er naturligvis svært at vurdere, hvor meget, de egentlig spiser kødet, eller om de bare er nysgerrige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er også svært at vurdere, om videoen i det hele taget er ægte, og hvorvidt påstandene i kommentarerne om, at australske marinebiologer ikke aner, hvad det er for nogle små væsener, er ægte. Det sidste bidrager dog til utrygheden i stor stil, så det kunne jo måske være motivationen bag kommentarerne.

Uanset, hvad motivationen er, så virker det. Flere end seks millioner mennesker har set videoen på de tre dage, den har ligget på YouTube. Den er lagt op af Storyful News, der ikke nødvendigvis er kendte for at lave de mest hårdtslående nyheder. Men om ikke andet kan man da få en god kyldegysning ud af det.

LINK: Er disse små stranddyr kødædere?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce