Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mindst 50 mennesker blev dræbt, og 527 meldes såret efter massakren i Las Vegas.
Foto: John Locher/AP

Mindst 50 mennesker blev dræbt, og 527 meldes såret efter massakren i Las Vegas.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forkert mand hængt ud: Facebook og Google spredte falske nyheder om Las Vegas-skyderi

Internet-giganterne fik ikke lukket ned for ’fake news’-historier, før de blev spredt viralt.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både Facebook og Google måtte i aftes krybe til korset og tage ansvar for udbredelse af falske nyhedshistorier i forbindelse med masseskyderi-episoden i Las Vegas.

I en udtalelse fra Facebook hedder det, at det sociale medies »Globale sikkerhedscenter fik øje på de falske nyheder mandag morgen, og vi har nu fjernet dem. Desværre blev sletningen af dem forsinket, så de stadig nåede at blive cirkuleret online«.

Spredte historie fra konspirations-website

Meldingen fra Facebook blev givet til websiten Engadget, der endvidere spurgte til, hvorfor Facebooks nyindstiftede krise-algoritmer ikke slog til.

Det ville Facebook dog ikke svare på direkte, og talspersonen fra firmaet valgte blot at »beklage forvirringen« og forklare, at Facebook »arbejder på at foretage forbedringer, sådan at den slags ikke sker fremover«.

Facebook præsenterede deres ’Crisis Response and News Stories’-initiativ for få uger siden, der bruger algoritmer til at sortere i sande og falske nyhedshistorier og sikre, at korrekt information om enkeltpersoner når frem til de rigtige. Det er denne teknologi, Facebook nu vil forsøge at udbedre efter tragedien i Las Vegas.

Konkret var det blandt andet en falsk nyhedshistorie fra websiten ’The Gateway Pundit’, der blev præsenteret som sandfærdige nyheder af Facebook. ’The Gateway Pundit’ beskrives som en højreorienteret konspirationsteori-side af flere medier.

Denne historie om den formodede gerningsmand i Las Vegas-skudepisoden fra websiten 'The Gateway Pundit' viste sig at være falsk og er siden blevet taget ned. Men ikke før, den nåede at blive udbredt via Facebooks nyhedstjeneste
Foto: Screendump/Wayback Machine

Denne historie om den formodede gerningsmand i Las Vegas-skudepisoden fra websiten 'The Gateway Pundit' viste sig at være falsk og er siden blevet taget ned. Men ikke før, den nåede at blive udbredt via Facebooks nyhedstjeneste

Udpegede den forkerte gerningsmand

Websiten var under den amerikanske valgkamp sidste år med til at sprede rygtet om, at medlemmer af det Demokratiske parti i USA var involveret i handel med børne-sexslaver, der skulle finde sted i baglokalet på et pizzeria i udkanten af Washington D.C.

Rygtet fik en 28-årig mand fra North Carolina til at møde bevæbnet op på pizzeriaet for at undersøge sagen, der siden har fået øgenavnet ’Pizzagate’.

Kort efter skudepisoden i Las Vegas publicerede ’The Gateway Pundit’ en historie om, at den formodede gerningsmand var »et medlem af demokraterne med forbindelse til en Anti-Trump-hær«, der var fan af MSNBC-værten Rachel Maddow og aktivistorganisationen MoveOn.org. Disse informationer var baseret på informationer fra vedkommendes sociale medie-profiler.

Det viste sig dog hurtigt, at den pågældende person slet ikke var mistænkt i sagen. Las Vegas’ offentliggjorde senere, at de havde identificeret gerningsmanden som værende den 64-årige Stephen Paddock. Paddocks kæreste, som han boede sammen med i byen Mesquite i Nevada, fik sit navn afsløret på nettet, og hendes eksmand var den person, som ’The Gateway Pundit’ fejlagtigt udråbte som den formodede gerningsmand.

Akkurat som i ’Pizzagate’-sagen havde denne falske nyhedshistorie bl.a. rødder i diskussions-websiten 4Chan. Det var her, Paddocks kærestes navn var blevet afsløret, hvorefter brugere på sitet havde fundet frem til hendes eksmand og begyndte at omtale ham som gerningsmanden – hvorefter ’The Gateway Pundit’ samlede historien op.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blev erstattet efter »få timer«

Historien sprang som nævnt herfra over på Facebook, hvor den blev en del af det sociale medies officielle nyhedstjeneste, før Facebook kunne nå at fjerne historien igen. Dette skete også for Google. Søgegigantens nyhedstjeneste Google News bragte nemlig også 4Chan-rygterne videre, som om de var korrekte, bekræftede nyheder.

Til Engadget siger en repræsentant for Google, at der mandag morgen »kortvarigt blev linket til en ukorrekt 4Chan-side« i forbindelse med et antal nyhedssøgninger. »4Chan-historien blev dog inden for få timer erstattet af vores algoritmer med en korrekt historie, men den skulle aldrig have været vist«, hedder det i Googles udmelding.

Både Facebook og Google har anerkendt, at de forsinkede reaktioner på de falske nyhedshistorier gjorde det muligt for brugere af sociale medier at sprede historierne, f.eks. ved brug af skærmdumps. Flere brugere på andre sociale medier, heriblandt Twitter, gjorde senere opmærksom på, at historien fra 4Chan og ’The Gateway Pundit’ ikke var den eneste problematiske historie, som Facebook var med til at udbrede.

En af New York Times’ teknologi-kommentatorer, Kevin Roose, tweetede således i flere omgange om, hvordan Facebook promoverede historier fra Sputnik og RT.com, som Roose kaldte for »russiske propagandamedier«.  På Buzzfeed har reporteren Ryan Broderick endvidere samlet en række falske historier om episoden i Las Vegas fra sociale medier.

https://twitter.com/kevinroose/status/914881599216521216

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden