Foto: Rick T. Wilking/AP
Nettet

Interne dokumenter hævder, at Trump fik større rabatter på Facebook end Clinton

Interne kommunikations-dokumenter fra Facebook viser en forskel på, hvad de to kandidater i sidste års præsidentvalg i USA betalte for deres annoncer.

Nettet

Internettets største annoncemedier er kommet i søgelyset i forbindelse med analyserne af sidste års præsidentvalgkamp i USA. Såvel Google som Facebook undersøger lige nu omfanget af deres videreformidling af russiske propagandareklamer. Men nu føjes der endnu en mistanke til listen over anklagerne mod Facebook.

Automatisk forskelsbehandling

Skal man stole på interne kommunikations-dokumenter fra Facebook, skulle Donald Trump nemlig ikke betale helt lige så meget for de politiske reklamer på Facebook som sin modstander, Hillary Clinton, under sidste års præsidentvalgkamp. Forskelsbehandlingen kan endda være sket helt automatisk, uden indblanding fra Facebook-medarbejdere.

Den amerikanske teknologihjemmeside The Verge har fået indsigt i dokumenter udvekslet internt i Facebook i forbindelse med undersøgelsen af russiske køb af annoncer på det sociale medie. Facebook har offentliggjort, at russiske annoncører købte mindst 3.000 annoncer, der skulle øge indflydelse på den amerikanske valgkamp, og mindst 10 millioner amerikanere kan have set disse.

I dette tilfælde er det dog ikke de russiske reklamer, der er i fokus, men derimod Trump-holdets evne til at udnytte visse egenskaber ved Facebooks automatiserede annoncesystem. I dette system kan prisen på annoncevisninger ændres, efter annoncekampagnen er sat i gang. Systemet 'belønner' populære annoncer ved at sprede dem ud til flere mennesker for færre penge.

Trumps kampagne var billigere

Det er netop, hvad der skete for Donald Trumps annonce-team under valgkampen, hvis man skal tro den interne kommunikation fra Facebook. En højtstående leder hos Facebook indrømmer i følge The Verge, at Trump nåede flere brugere på Facebook for færre penge end Clinton ved at udnytte systemet.

Denne udnyttelse af Facebooks annoncemekanismer er fuldt lovlig, og i kommercielle sammenhænge er det et velfungerende system. I andre medieformer gælder der dog særlige regler for politiske annoncer i USA. Det bør også indføres online, mener Michael Suman, der er lektor i strategisk kommunikation på University of California Los Angeles.

»Facebook skelner ikke mellem politiske annoncer og almindelige, kommercielle annoncer, og det er problematisk, netop fordi det kan skabe denne slags forskelsbehandling. Det kan man acceptere i et kommercielt marked, men når det sker under en valgkamp, bliver det et demokratisk problem«, siger Suman til Politiken, »Det er klart, at man skal kunne føre valgkamp på lige vilkår, så disse annoncer bør være bedre reguleret.«

I USA er prisen på politiske online-annoncer ikke reguleret på samme måde som f.eks. politiske tv-reklamer er. Når kandidater til nationale poster køber tv-reklamer, skal de kun betale den billigste pris. Disse regler er fastsat af de amerikanske telemyndigheder, Federal Communications Commission.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce