RUMFORSKNING. Muligheden for selv at skabe et virtuelt rum gør det muligt at hænge ud med Facebook-vennerne på Mars (Foto: Facebook)

RUMFORSKNING. Muligheden for selv at skabe et virtuelt rum gør det muligt at hænge ud med Facebook-vennerne på Mars (Foto: Facebook)

Nettet

Sådan vil vi bruge Facebook i Virtual Reality

Hvem siger, at sociale medier skal være en todimensionel oplevelse? Både nye og gamle sociale medier tager nu skridtet ind i den virtuelle verden.

Nettet

Virtual Reality-teknologien bliver billigere og billigere og breder sig lige nu med lynets hast.

Sony har netop sendt deres PlayStation VR-brille på gaden, og den er på rekordtid blevet et hit hos både gamere og anmeldere. Men på lang sigt vil den og de andre VR-briller, såsom Samsungs GEAR VR, HTCs Vive og Oculus Rift også til at blive brugt til andet end spil.

Hæng ud i kunstige rum Eksempelvis er der allerede flere bud på, hvordan man kan bruge Virtual Reality som et slags socialt medie. AltspaceVR giver f.eks. mulighed for at hænge ud i et virtuelt rum med venner, der også er tilmeldt tjenesten, og lave mange af de ting, man ellers ville bruge Facebook til. Det fungerer som en virtuel verden á la ’Second Life’ eller et online-rollespil, men du er blot suget ind i den kunstige virkelighed, så du kan kigge dig omkring blot ved at dreje hovedet.

Udfordringen er dog naturligvis, at man allerede har alle sine venner samlet på Facebook og ikke i AltspaceVR. Men så er det jo heldigt, at Facebook selv har deres egne VR-planer.

Da Facebook i sin tid købte VR-brille-firmaet Oculus, var der mange, der undrede sig. Hvad i alverden ville Facebook med et firma, der laver VR-briller, der primært skal bruges til spil? For nylig demonstrerede Zuckerberg dog, hvordan Facebook kunne komme til at fungere i Virtual Reality – og det fik mange til at spærre øjnene op.

Facebook i VR får tingene lidt mere ned på jorden. Idéen er, at man tager et 360-graders billede af det rum, man befinder sig i – altså i den ægte, fysiske virkelighed. Det kan man f.eks. gøre med sin smartphone eller med et kamera, der kan være indbygget i ens Virtual Reality-brille. Billedet danner så visuel baggrund for de aktiviteter, du har med vennerne, sådan at det ser ud som om, I alle er i det rum, du befinder dig i. Det kan dog også være et andet slags kunstigt skabt rum, f.eks. et 360-graders billede af et landskab på Mars eller en video fra bunden af havet.

Ansigt som en emoji
Når du inviterer vennerne ind, dukker de op i dit synsfelt som grafik-figurer. Disse avatarer kan så bevæge sig lige så frit rundt i 360-graders-fotoet, som du kan, og det giver illusionen af, at alle befinder sig det samme sted. For vennerne kan naturligvis også se dig som en avatar i deres VR-briller.

Når først man er der, kan man gøre alt muligt. Zuckerberg demonstrerede, hvordan man kan spille skak eller kort med sin kammerats avatar, eller indgå i en rask lille fægtekamp med digitale sværd. Dette kontrolleres med en håndholdt controller, som Oculus har tænkt sig at lancere til december, der hedder Touch.

Det er også denne controller, hvorfra man styrer sin avatars ansigtsudtryk. Hvor vi lige nu er vant til at lade vores skrevne ord på Facebook akkompagnere af emoji’er for f.eks. at understrege ironi eller sarkasme, vil man i Facebooks sociale, kunstige virkelighed kunne lade ens avatar gøre det samme. Du skal nærmest forestille dig Facebooks ”reaktioner”, men blot sat ind i ansigtet på figuren, der repræsenterer dig i virtual reality.

Almindelig Facebook – bare virtuelt

Nogle af de mere almindeligt anvendte Facebook-funktioner er dog også direkte overført til Social VR. For eksempel er Facebook Messenger integreret i ”rummet”, sådan at du kan foretage et videoopkald via tjenesten, mens du befinder dig i den virtuelle virkelighed. Zuckerberg demonstrerede dette ved at tage en hurtig snak med sin hustru, Priscilla Chan. I den situation ser personen i den anden ende din avatar, mens du ser et videosignal som man kender det fra Skype og lignende tjenester.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Der er i øvrigt spejle af forskellige slags, man kan bruge til at se sin egen avatar, hvis man vil. Facebook og Oculus har endda lavet en virtuel selfie-stang, man kan bruge til at tage et billede af sin avatar og den virtuelle virkelighed. Dette kan så lægges direkte på Facebook, så også folk, der kigger med via det sociale medie ude i den rigtige virkelighed, kan se det. Du kan naturligvis også dele alle de sædvanlige ting, du deler på Facebook via Virtual Reality-versionen i brillen, såvel videoer som billeder og kommentarer.

Hvornår vi alle kan få adgang til Facebook via en VR-brille, afslørede Zuckerberg dog ikke. Men skal man dømme efter, hvor effektiv demonstrationen var, kan det ikke være mange år væk. Hvis du vil se demonstrationen, kan du finde den på Oculus’ Facebook-side.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden