Traditionelt. Med den normale kortvisning får føreren et klart billede af, hvad der venter ham. Det giver bedre overblik i trafikken. Kortet viser samme kryds som billedet til venstre.

Traditionelt. Med den normale kortvisning får føreren et klart billede af, hvad der venter ham. Det giver bedre overblik i trafikken. Kortet viser samme kryds som billedet til venstre.

Test

GPS-nyskabelser står til dumpekarakter

Et nyt GPS-apparat fra Blaupunkt prøver at revolutionere måden at navigere på. Det lykkes bare ikke.

Test

Deciderede nyskabelser er en sjældenhed på GPS-markedet, men nu kommer Blaupunkt med hele to på én gang. Det nye i Blaupunkt-modellerne Travel Pilot 500 og 700 er et videokamera.

Det sidder på apparatets bagside (altså modsat skærmen), og det kigger ud gennem bilens forrude. Dermed får apparatet ifølge Blaupunkt to nye funktioner – som dog ikke kan køre samtidig:

1: At give et troværdigt billede af trafikken på skærmen.

2: At vise alle hastighedsgrænser korrekt på skærmen.

Nu har vi kørt ca. 1.000 kilometer med apparatet og kan konkludere, at begge nyskabelser fungerer temmelig dårligt.

Først videovisning af trafikken
Blaupunkt mener, at det er til gavn for førerens overblik og dermed også trafiksikkerheden at få præsenteret et videobillede af, hvad der foregår lige foran bilen.

Fidusen skulle være, at den pil på skærmen, der viser, hvad næste manøvre går ud på, er placeret lige der, hvor man skal svinge, og dermed skulle føreren have lettere ved orientere sig.
Nyt er ikke altid bedre

Vi er helt uenige.

Den nye videovisning er langt ringere end den traditionelle model med et mere eller mindre detaljeret kort, der viser føreren, hvad han kan vente de næste 100-200 meter: et skarpt sving, en rundkørsel og måske endnu et sving den anden vej.

Via kortet kan føreren nærmest se om hjørner og hen over bakker – det kan han overhovedet ikke med den nye videovisning.

I bytrafik holder der jo ofte en stribe biler og busser foran en, og så sidder man der og kigger på dem på skærmen – og får overhovedet ingen melding om, hvordan vejforløbet er længere fremme.
Og der bliver værre

I mørke duer systemet ikke til noget som helst, i kraftigt modlys går skærmen næsten helt i sort, og i regnvejr bliver man hurtigt træt af at se bilens vinduesviskere bevæge sig i bratte ryk hen over skærmen.

Med andre ord: Vi kan ikke se en eneste fordel ved denne nyskabelse.

Det traditionelle kort i dette Blaupunkt-apparat er derimod tydeligt og passende informativt.

Forvirrende fartvisning
Og så til den anden nyskabelse: visning af de helt korrekte fartgrænser på skærmen. Det fungerer kun, når man kører med den traditionelle kortvisning – kameraet kan naturligt nok kun udføre én opgave ad gangen.

Nu skal kameraet så filme de fartskilte, der står langs vejen, og vise dem på skærmen. Det lyder smart – hvis det ellers virker. Det gør det bare ikke.

Under testen fik vi i hvert fald serveret en lang række fantasifulde hastighedsvisninger på skærmen, som slet ikke svarede til de skilte, vi med det blotte øje kunne se langs vejen.

Viser forkert fargrænse
Nogle gange viste GPS-skærmen en tilladt fart på 80 km/t. – på steder, hvor vi måtte køre 50 km/t.

Og lige netop fartgrænsen på 50 km/t. så vi kun meget sjældent på skærmen. I byzone er der jo ingen fartskilte – ergo har kameraet ikke noget at fotografere, og så kommer der ingen visning.

Ganske ofte ignorerede apparatet helt de skilte, der ellers stod få meter fra vejbanen. Til andre tider fangede den skilte, der stod langt inde på frakørselsveje til motorvejen.

På en tur til Fyn gik det helt galt på det sidste stykke motorvej mod Storebæltsbroen. Her er fartgrænsen på 110 km/t. – det meste af vejen foreslog apparatet 40 km/t. Det samme skete på hjemturen i modsat retning dagen efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læser ikke digitale skilte
Apparatet kan heller ikke aflæse de runde lystavler, der bruges til at vise skiftende fartgrænser på motorvejen – f.eks. ved vejarbejde eller steder, hvor der ofte er kø.

Enkelte steder fungerede fartvisningen helt fint – 130 km/t.-zonen hen over Sjælland blev vist helt perfekt, og ’nedtrapningen’ i hastighed ved Storebælt (90/70/50 km/t.) fangede apparatet uden problemer.

Rundt om i København så vi også korrekte fartgrænser på steder, hvor den tilladte fart skifter mellem f.eks. 60 til 70 km/t.

Alligevel gav vores testkørsel så kolossalt mange smuttere, at tilliden til denne funktion er helt væk, og vi må uddele endnu en dumpekarakter.

Mange funktioner, høj pris

Blaupunkt Travel Pilot 500 kan mange andre sjove ting (diverse office-funktioner, bluetooth, internet), og det kan måske betyde, at nogle synes, at apparatet er sin meget høje pris på 3.800 kroner værd. Men hvis man bare er ude efter en velfungerende GPS med europakort, så finder man let apparater af andre fabrikater, der kun koster det halve. De har så ikke Blaupunkts to nyskabelser – men det er nu heller ikke noget synderligt tab.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce