Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stort. Xperia Z1 er næsten en phablet, altså en af de telefoner, der ligger i krydsfeltet mellem telefon og tablet. PR-foto

Stort. Xperia Z1 er næsten en phablet, altså en af de telefoner, der ligger i krydsfeltet mellem telefon og tablet. PR-foto

Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sony har lavet en super-Android i lidt for meget indpakning

Xperia Z1 er hurtig som en Ferrari, men fylder landskabet som en Range Rover.

Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det første, der sker, når man får Sony Xperia Z1 i hånden er, at man bliver imponeret over dens design.

Den er godt nok pæn. Bagsidens sorte, glas-agtige overflade får én til at tænke på fine designermøbler og Steinway-flygeler, og den sølvfarvede kant giver den det strømlinede, skandinaviske B&O-look, som mange stræber efter, men kun få opnår.

Det er en virkelig lækker telefon.

Lækker, men stor Og så er det, det går op for én, hvor stor, den er. Man skal ikke tage fejl, Xperia Z1 er næsten en phablet, altså en af de telefoner, der ligger i krydsfeltet mellem telefon og tablet.

Den er ikke helt så stor som f.eks. GALAXY Note, men kommer alligevel godt deropad med sine 14,4 cm i højden og 7,4 cm i bredden. Gudskelov er den kun 8,5 mm tyk, så det føles som om man lægger en stor, flad plade ned i lommen.

Den har dog en del andre små detaljer, der gør designet ekstra lækkert. Power-knappen er f.eks. en rund, lille sølvknap, der stikker lidt ud på siden, med det klassiske power-symbol på.

Det sende klare designsignaler til det Sony oprindelig blev kendt for: Lyd og billede. Firmaet har da også stolt placeret det klassiske Sony-logo lige midt på ryggen af telefonen i skinnende sølv.

Et andet designvalg er knapt så heldigt. Alle portene på telefonen er beskyttet med flapper, man skal hive ud, og som så hænger og dingler fra telefonen, når porten er åben. Erfaringsmæssigt har sådan nogle flapper det med at falde af henover tid, og så mister totalt deres formål og fjerner en af Z1’erens bedste features.

Formålet med dem er nemlig at beskytte mod vand og støv. Sony Xperia Z1 er nemlig IP58-certificeret, hvilket betyder, at den kan befinde sig på 1m vand i 30 minutter uden at tage skade.

Det er lige nok til at skyde et par vandbilleder i svømmepølen. Men det bedste af alt ved denne funktion er, at telefonen ikke tager skade, hvis den falder ned i en fyldt håndvask eller nogen spilder et glas vand ud over den.

Ligesom på stereoanlægget og tv’et
Som nævnt vil Sony gerne signalere en sammenhæng med deres lyd- og billede-division. Det kan man også se på et par andre måder. For det første lyder Xperia Z1 ret godt, når man hører musik på den. Det er langt fra alle smartphones, der kan tåle at blive sat til et par professionelle studie-højttalere, hvor en dårlig lydkilde afsløres lige med det samme.

Men da Xperia Z1 blev udsat for denne behandling, var det udelukkende veldefineret vellyd, der strømmede denne anmelder i møde. Traditionelt set har iPhone været kongen af god smartphone-lyd, indtil HTC begyndte at putte små forstærkere i deres smartphones, og Nokia også begyndte at satse på lyd.

Xperia Z1 er helt klart med oppe i toppen sammen med disse mærker, når det gælder lydkvaliteten, også når man lytter i hovedtelefoner. Faktisk blæser den større mærker som Samsung og LG fuldkommen af banen rent lydkvalitetsmæssigt. Man kan helt klart mærke, at Sony har erfaring på det her område, hvilket også understreges af, at musikafspilleren på Z1 naturligvis er en WALKMAN-app.

Android-platformens bedste kamera

Det andet punkt, hvor Sony har hentet erfaringer fra deres øvrige produktion, er på kameraet. Her har de hevet deres Cybershot-teknologi ind, som man kender fra Sonys digitale kamera-serie. Derudover har de proppet 20,7 megapixel ind på sensoren, hvilket gør denne telefon til den p.t. mest kamera-duelige Android-telefon.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det fungerer. Kameraet i Z1 har ikke bare sin egen udløserknap (en sjældenhed på Android).

Den leverer også ret suveræne billeder med en meget naturtro farvegengivelse og kontrast, og tilstrækkeligt meget lys til at kunne tage pæne billeder under lave lysforhold. På grund af de 20,7 megapixel er selve billedet også større end hos konkurrenterne, og du kan zoome længere ind, før billedet bliver pixeleret.

Selv helt nede i detaljen ser Z1’erens billeder godt ud, hvilket ikke mindst skyldes det for en smartphone ret store objektiv, der sidder i telefonen. Der findes næppe en Android-smartphone i samme klasse, der kan levere bedre billeder, og man skal nok over på den kamerafokuserede Nokia Lumia 1020 for at finde en smartphone på et andet system, der kan overgå Z1’eren på fotosiden.

Ikke nok skærm for pengene
Sony påstår, de har brugt teknologi fra deres TV-skærme for at gøre skærmen i Z1’eren bedre. Men det er alligevel ’bare’ en TFT-skærm i fuld HD (1080 x 1920 pixels). Hvis den såkaldte Triluminos overhovedet gør en forskel, så er det i at dens sorte farvegengivelse er virkelig dybsort, og det giver en meget bedre kontrast end f.eks. på GALAXY S4.

Men det er er altså ikke mere, end man kan finde på Nokias Lumia-modeller og på iPhone. Og så har skærmen et helt andet problem. Den er simpelthen for lille. Ikke i forståelsen, at de fem tommer, som skærmen er på, er for småt. Skærme på Android-flagskibsmodeller ligger lige deromkring generelt.

Nej, skærmen er simpelthen for lille til kroppen. Når man ser på, hvordan LG, Samsung, Apple og Nokia kan udnytte overfladen på deres smartphones, så er der altså rigtig meget spilplads på Z1’eren. Man får for eksempel en skærm, der er ca. 5 mm mindre på hver led end på en LG G2, men G2’eren er væsentligt mindre i størrelse end Z1’eren.

Med andre ord får man en mindre skærm og en større kasse, hvis man køber en Z1, end hvis man køber andre telefoner. Det er muligt at det er den kraftige processor og vandtætheden, der gør Z1 stor, men spørgsmålet er, om det virkelig retfærdiggør, at Z1’eren skal være større end alle andre telefoner med 5-tommer skærm.

Den hurtigste knallert på molen
Nu, hvor vi er ved den kraftige processor – her ligger Z1’eren helt fremme i feltet. Med en GeekBench 3-score på 2783 er Z1’eren ubetinget den hurtigste knallert på molen. Eller i hvert fald den telefon i sin klasse, der har flest muskler at spille med. Den har mindst 25% mere regnekraft end sine Android-rivaler, og kommer lidt mere end et mulehår foran iPhone 5S.

Man kan sagtens mærke overskuddet, især når man tager billeder. Hvor Lumia 1020 er relativt lang tid om at behandle billederne, når de er taget, klarer Z1’eren med det vuns. Sonys – i øvrigt lækkert designede og stilfulde – skin til Android fungerer også fremragende og glat, ligesom spil og andre programmer afvikles helt uden bøvl. Pænt, glat og intuitivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I sidste ende er det naturligvis en smagssag, men man skal spørge sig selv, om det lækre design, vandtætheden og den hurtige processor retfærdiggør, at Z1’eren er større end næsten alle sine rivaler i samme klasse.

Kigger man kun på de ’indre værdier’, får man en af de bedste Android-telefoner på markedet med et virkelig godt kamera, og hardware, der generelt sparker røv. Med Sony

Xperia Z1 står det hele dog og falder med, om man bryder sig om at gå rundt med en stor plade i lommen, uden nødvendigvis at få en matchende skærm med.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden