Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
miljøsvineri. Kaffekapsler af aluminium forurener kraftigt. Men nu kommer der en indsamlingsordning.
Foto: Rune Pedersen

miljøsvineri. Kaffekapsler af aluminium forurener kraftigt. Men nu kommer der en indsamlingsordning.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snart kan du aflevere dine kaffekapsler til genbrug

Kaffekapsler er problematiske for miljøet, men lovgivning har hidtil bremset for genbrug.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hidtil har det ikke været lovligt for danske virksomheder selv at indsamle genbrugeligt affald fra deres produkter, men det bliver lavet om fra 1. maj 2014.

Her træder en ændring af affaldsbekendtgørelsen i kraft, og det vil firmaet Nespresso, der laver kapselkaffe og -maskiner være et af de første til at udnytte.

Det fortæller landechef i Nespresso Niels Bille, der siger, at Nespresso allerede længe har haft en indsamlingsordning klar, der tager udgangspunkt i de to butikker i henholdsvis Aarhus og København, hvor Nespresso sælger kapselkaffe direkte til deres kunder.

»Her vil man kunne aflevere sine brugte kapsler, ligesom man også vil kunne gøre det i flere af de butikker, der sælger vores Nespresso-maskiner«, siger Niels Bille.

LÆS ARTIKEL

Firmaets ambition om en indsamlingskapacitet på 75 procent af alle de aluminiumskapsler, der sendes ud på markedet, skal dog ikke tages som udtryk for, at 75 procent af alle kapslerne vender tilbage til Nespresso.

»Man kan sige det sådan, at hvis vi sælger Nespresso i fire kommuner i landet, vil vi have indsamlingspunkter i tre af dem«, forklarer Niels Bille det faktum, at det altså kun er potentielt 75 procent af kunderne, der har mulighed for at aflevere deres kapsler til genbrug. Han kan ikke sige, hvor stor en del af den aluminium, Nespresso sender på markedet, der reelt vender tilbage i form af genbrug.

Aluminium, som genbruges til kapsler, kræver kun fem procent af den energi, som det kræver at lave aluminiumskapsler fra jomfrueligt aluminium, så der er et stort potentiale for energibesparelser i at genbruge aluminium i forhold til, hvis kapslerne blot smides i skraldespanden.

Når aluminiumskapslerne smides ud i skraldespanden og ryger med på forbrændingen, er det kun en brøkdel af det, der kan genindvindes.

Det sker ved, at slaggerne fra forbrændingsanlæggene gennemgår en proces, der kan hive en del af letmetallerne som aluminium ud igen.

På Vestforbrænding i Glostrup, som modtager slagger fra forbrændingsanlæg på hele Sjælland, genvandt man således i 2012 omkring 1.000 tons letmetaller som aluminium, kobber og zink samt en del rustfrit stål.

Men hvor stor en del af den samlede mængde aluminium, der smides i dagrenovationen og ender som genindvundet aluminium på Vestforbrænding, ved man ikke.

Det er dog miljøbelastningen, der er motiveringen til at åbne op for, at firmaer som Nespresso får lov til selv at samle aluminium ind.

»Vi startede helt tilbage i 1991 med at indsamle kaffekapsler i Schweiz, og der har vi over 20.000 indsamlingspunkter. Vi har en salgsmodel, som gør, at vi kun sælger direkte til kunderne i vores butikker og på nettet, og derfor har vi også en tæt kontakt til kunderne. Det vil vi også kunne benytte os af i Danmark til at konstatere, hvor kunderne bor og kommunikere ud, hvorfor der er god mening i at indsamle kapslerne«, siger Niels Bille.

Når Nespresso holder så fast på, at aluminium er det bedste materiale til at holde kaffen frisk, hvordan tolker du så testen af kapselkaffe på Nespresso-maskiner i Politikens Lørdagsliv, hvor jeres aluminiumskapsler kun blev nummer 4 og 5 ud af 8 i en smagstest?

»Jeg vil gerne forholde mig helt objektivt her og henvise til, at vi har millioner af kunder, som synes, vores kaffe smager bedst, og resultatet af en smagstest med blot to dommere må siges at være meget subjektivt«, siger Niels Bille.

Men hvad siger du til dem, der hævder, at aluminium i kapslerne er miljømæssigt problematisk?

»Aluminium kan genbruges i det uendelige, og aluminium er bedst egnet til at beskytte kaffens friskhed. Det er det allervigtigste for os. Vi har testet flere forskellige løsninger, og vi har ikke fundet noget, der er bedre. Derfor er det også vigtigt for os at få lov til at samle det ind, for det kræver tyve gange mere energi at lave kapsler af jomfrueligt aluminium end at lave det af genindvundet aluminium fra indsamlede kapsler«, siger Niels Bille.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden