Valg. To forældre har valgt at give deres børn muligheden for at spare op til en lejlighed, eller at betale for at bo hjemme.
Foto: Lærke Posselt

Valg. To forældre har valgt at give deres børn muligheden for at spare op til en lejlighed, eller at betale for at bo hjemme.

Forbrug

Bitte og Marianne til deres børn: Spar op, eller betal

Hvis du sparer op, kan du bo og spise gratis. Sparer du ikke op, skal du bidrage.

Forbrug

»Vi har haft muligheden for at hjælpe vores søn med at spare op, og derfor har vi besluttet at gøre det sådan«, fortæller Bitte Svaneborg, som bor i Vanløse med mand og tre sønner på 20, 16 og 12 år.

Den ældste søn, Rasmus, blev student sidste sommer og fik fuldtidsjob som livredder. Han sparede først op til en lang rejse, og efter rejsen begyndte han at spare op til et indskud. Nu har han fået sit eget hjem og flytter snart hjemmefra.

Frygter ikke sønnen får et chok »Vi har været med til at give Rasmus nogle muligheder, og samtidig har han lært at spare op. Det er vigtigt at lære. Vi har klart signaleret, at vi forventer og regner med, at han sparer op, mens han bor hos os«, understreger Bitte Svaneborg, som er sundhedsplejerske.

LÆS ARTIKEL

Hun frygter ikke, at sønnen får et chok, når han skal til at købe ind til sin egen husholdning.

»Han har ofte haft en maddag for egen regning, mens han har boet hjemme, så han er klar over, hvad tingene koster«, siger Bitte Svaneborg, som har fuld forståelse for, at forældre med en stram økonomi beder deres voksne hjemmeboende børn om at betale for mad m.m.

Spar op eller betal selv for mad

I Korup lidt uden for Odense skal Marianne Bekker Hyllesteds 18-årige søn, Mads, hver måned dokumentere, at der er sat 1.000 kroner ind på hans opsparingskonto. Sker det ikke, er moren klar til at forlange penge for mad og husly.

»Min søn får næsten 3.000 kroner i SU. Det er rigtig mange penge til ingenting, når man har tag over hovedet og får mad«, mener Marianne Bekker Hyllested.

Hun har derfor valgt at give sønnen, som går på hf, mulighed for at spare op, så han har penge til eksempelvis et indskud på en lejlighed, når han engang skal flytte hjemmefra.

LÆS OGSÅ

»Vi vil gerne give ham et ansvarligt forhold til økonomi. Det får man ikke, hvis man tidligt vænner sig til at have flere tusinde kroner til sig selv«, siger Marianne Bekker Hyllested, som selv er social- og sundhedshjælper.

Ifølge hende er sønnen helt med på betingelserne, og det har endnu ikke været nødvendigt at opkræve husleje og madpenge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden