Kretsloppsparken har eksisteret siden 2007. Her modtager man ting til genanvendelse, ikke genbrug.
Foto: Finn Frandsen

Kretsloppsparken har eksisteret siden 2007. Her modtager man ting til genanvendelse, ikke genbrug.

Forbrug

Svensk genbrugspark skal inspirere til mere genanvendelse i København

Mere direkte genbrug er målet for en ny type genbrugsstation i Sydhavnen i 2016.

Forbrug

Blandt kummer, en høj stak plastiklåg og over for en brusekabine uden brusehoved står en kumme. En toiletkumme. »Stadig anvendelig«, står der på den med sprittusch.

Den er brugbar, og genbrugsgæster udefra kan altid tage den kumme med, som andre i sin tid afleverede, til genanvendelse, på Kretsloppsparken i Göteborg.

»Her er det jo hele ideen med Kretsloppsparken, at man skal genanvende«, siger driftskoordinator Pål Mårtensson på syngende svensk:

»Genanvende. Ikke genbruge«, siger han og trykker knappen ned til skyl på toiletkummen. Den giver en dump lyd. I Kretsloppsparken modtager man helst toiletter med både højt og lavt skyl. Det er godt for miljøet.

LÆS ARTIKEL

»Vores primære mål er at prikke til borgernes forståelse af genanvendelse. De skal altså forstå, hvad det betyder for miljøet, når man brænder affald af. Det kan godt være en kamp. Og så skal de blive dygtigere til at sortere. Det gælder både på genbrugsstationerne, og også i hjemmene. Plast, metal, aviser, træ«, remser Pål Mårtensson op, mens han tæller på fingrene og vælter en kop kaffe. Han nøjes med at tørre det hele op med én serviet. Det er godt for miljøet.

Grønne tanker

Kretsloppsparken har eksisteret siden 2007. Det samme har de grønne tanker om at sende mindst muligt ud af genbrugscenteret til videreforarbejdning eller forbrænding – altså benytte sig af mere direkte genbrug. Hver gang der bliver leveret 4.500 tons affald til parken, bliver 10 procent genbrugt.

Kretsloppsparken strækker sig over 30.000 kvadratmeter og har 13 ansatte og 4 værksteder plus en genbrugsstation, som vi kender den fra Danmark, hvor man sorterer affald til forbrænding.

Dertil kommer en secondhandbutik og en café, som også fungerer som et arbejdende kunstværksted for socialt udsatte borgere; det gælder hjemløse, misbrugere, kriminelle eller andre, som kan bruge deres arbejdsløshedsperiode og deres kreativitet på at pusle farverige potteskår om til vaser, lave solcellelamper, serveringsbakker af genanvendeligt materiale eller kommoder af træpaller.

Det sidste værksted er en genanvendelsesstation, hvor folk kan læsse ting af, som kan repareres og genanvendes.

Her står blandt andet en børnescooter af farverig plast, en sammenfoldelig seng fra Ikea og en grøn kasse med diverse kabler. Plus en hel del andre ting, som 66-årige forstander Mads Johanneson sorterer og placerer under skilte med påskriften ’elektronik’, ’farligt avfall’ og ’lösa kablar’ for at få det store overblik.

Genbrugsgæsterne må først passere ham, inden de kan nå videre til de almindelige genbrugscontainere.

Det gælder også den røde bil, som netop nu er stoppet foran en hvid stoplinje. Mads Johanneson knæler og læner sig frem mod det nedrullede bilvindue.

»Hvad har du af ting til genanvendelse«, spørger han føreren, der på stedet må forholde sig til, hvorvidt bagsmækken er fuld af ting til genbrug – eller til genanvendelse. Noget, som svenskerne faktisk er blevet bedre til gennem årene, mener Mads Johanneson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi modtager langt flere ting her til genanvendelse, end vi har gjort tidligere. Svenskerne er blevet mere bevidste om at genanvende«, siger han.

Københavns nye genbrugsstation

Og det er netop svenskernes bevidsthed om genanvendelse samt deres ændrede forståelse af affald og spild, som har fået den københavnske teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) til at investere 19,8 millioner kroner i en ny type genbrugsstation i Sydhavnen ved et grønt område.

Den skal medvirke til, at København når sit mål om, at 45 procent af husholdningsaffaldet i byen bliver genanvendt, og at mindre brændes i 2018. I dag ligger det på 27 procent.

»København er langt bagefter. Når man kigger på andre storbyer, er de langt bedre end os til at genanvende. Det skal vi altså være bedre til i København, hvis vi fortsat skal være en grøn by«, siger Morten Kabell.

»Derfor er det vigtigt for os at tiltrække københavnerne ved at lave moderne genbrugsstationer, som gør det nemt og attraktivt at aflevere ting til genanvendelse og på den måde være med til at bruge vores ressourcer igen. Så kan vi spare miljøet for meget«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce