Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tilbudsjagt. Black Friday er amerikanernes traditionelle shoppedag. I år er mange danske butikker hoppet med på bølgen. Tilfældigvis falder dagen på mange danskeres lønningsdag.
Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)

Tilbudsjagt. Black Friday er amerikanernes traditionelle shoppedag. I år er mange danske butikker hoppet med på bølgen. Tilfældigvis falder dagen på mange danskeres lønningsdag.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugereksperter: Black Friday bliver aldrig som i USA

I dag går danske butikker tilbudsamok efter amerikansk tradition.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kø i timevis, skyhøje procentrabatter, menneskemylder og tilbudskaos.

I USA kalder de det 'Black Friday', dagen efter 'Thanksgiving', hvor amerikanernes kreditkort gløder, og indkøbsvognene er fyldte.

Selv om de færreste danskere fejrer Thanksgiving, har super-udsalgsdagen nu ramt de danske butikker. Indkøbscentre og butikskæder over hele landet reklamerer med 50 procents udsalg og åbent indtil midnat.

Men shoppedagen bliver aldrig et lige så stort hit herhjemme som i USA. Det mener professor i forbrugeradfærd på CBS, Torben Hansen:

»I USA er man taknemmelige og gode ved hinanden på Thanksgiving. Så dagen efter har man god samvittighed og kan godt bruge lidt ekstra penge. For amerikanere er Black Friday meget mere end bare tilbud - det er forankret i kulturen. Sådan er det ikke i Danmark«.

LÆS ARTIKEL

Der er nemlig ikke noget kulturelt ved Black Friday, vi kan bekende os til, fortæller han. »Derfor handler dagen udelukkende om at gøre en god handel«.

Forbrugertendens: Vi vil have udsalg hele året

Den gode handel rammer til gengæld lige ned i tidsånden, mener vidensudviklingschef hos Retail Institute Scandinavia og ekspert i trends, forbrugere og detailhandel, Mette Skovgaard Frich.

Vi danskere er nemlig vilde med tilbudsjagten, fortæller hun:

»I kraft af finanskrisen er vi blevet smarte shoppere, som køber og orienterer os efter tilbud og godt kan lide følelsen af en god handel. Vi dyrker jagten på det gode tilbud«.

LÆS ARTIKEL:

Det har butikkerne bemærket. Sidste år var det primært danske internetforhandlere, som hoppede med på Black Friday-konceptet. Men i år er også de fysiske butikker kommet med på banen - inklusiv seks storcentre rundt om i landet.

Og det afspejler en ny forbrugertendens på købernes præmisser, fortæller Mette Skovgaard Frich:

»Før finanskrisen var det uhørt, at der var tilbud før jul - for udsalg var altid i januar. Black Friday er et eksempel på en tendens, hvor man går forbrugerne i møde ved at give gode tilbud til deres julegaveindkøb«.

LÆS ARTIKEL

Som forbrugere skal vi se dagen som en mulighed for at shoppe gode tilbud udenfor den gængse udsalgsperiode, mener hun. Men med den nye udsalgskultur skal vi være opmærksomme på, at Black Friday ikke er den eneste tilbudsdag.

»Mange af butikkerne kommer nok til at have lignende tilbud igen før jul«, forudser hun.

Professor: Halloween passer bedre til Danmark

Valentinsdag, Halloween, mors- og fars dag er alle amerikanske traditioner, som danskerne har taget til sig.

Vi er nemlig ekstremt prægede af USA og modtagelige for at kopiere deres fænomener, fortæller CBS-professoren Torben Hansen.

Alligevel tror han ikke, at Black Friday bliver en af dem.

»Halloween er ikke fremmed for hos, fordi vi selv har Allehelgensdag. Halloween passer også med vores danske hyggekultur, så vi kan genkende det kulturelt. Det kan vi ikke med Black Friday - bortset fra, at det kan blive en start på vores juleindkøb. For dagen er mere knyttet til jul end til Thanksgiving«, siger han.

Det er kun dét, der kan gøre dagen succesfuld, mener han:

»Black Friday kan blive en succes i Danmark, hvis det bliver et generelt fænomen, at alle butikkerne holder udsalg på netop den dag. Hvis det lykkedes, kan den etablere sig som dagen, hvor man køber julegaver. Men hvis det ikke lykkedes, er det ikke anderledes, end at Føtex holder fødselsdagsfest«.

LÆS ARTIKEL

Mette Skovgaard Frich tror, at butikkerne vil bruge dagen til at skabe opmærksomhed om deres produkter før julen. Men hun tvivler på, om forbrugerne vil tage Black Friday til sig som en fast shoppingdag.

»Det bliver i hvert fald ikke så stort som i USA, hvor det er forbundet med højtiden og fridage,« siger hun og råder til, at man skal se Black Friday som en shoppingevent.

»Det er ikke en del af vores kultur, men derfor vil vi gerne hygge os med shopping«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden