Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG (arkivfoto)

Gift. Pærer, jordbær og æbler er blandt de frugter, som har flest pesticidrester.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meget af supermarkedernes frugt er fyldt med giftstoffer

Det kan skade stofskiftet og hæmme børns udvikling, advarer ekspert.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man vil undgå sprøjtegift, skal man gøre sig umage, når man vælger pære.

Det viser en rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, som årligt fastlægger niveauet af pesticidrester. Og den viser, at 84 procent af pærer produceret i udlandet har giftstoffer på sig.

Meget bedre bliver det ikke, når det gælder resten af supermarkedernes ikke-økologiske frugt- og grøntafdeling. To tredjedele af frugten og en tredjedel grøntsager er nemlig fyldt med giftstoffer, fastslår rapporten.

Og får man nok af stofferne, kan det have skadelige konsekvenser. Det fortæller ph.d. og lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Helle Raun Andersen:

»Mange af stofferne er hormonforstyrrende og kan blandt andet hæmme et barns kønsudvikling eller påvirke stofskiftet, så man øger risikoen for fedme. Der er mange effekter, og vi ved endnu for lidt om disse effekter, så risikoen kan være større, end man tror i dag«.

Det er ikke farligt at spise et æble med sprøjtegift, fortæller hun. Men indtager man giftstofferne i store mængder, kan det få konsekvenser.

»Problemet er, at nogle af stofferne ligner hinanden og har samme effekter. Så hvis man spiser mange af dem, kan de addere op«.

Fødevarestyrelsen vurderer dog forsat, at giftresterne ikke er et problem for helbredet.

Udenlandsk frugt og grønt er dobbelt så skadeligt

Det er især udenlandsk produceret frugt og grønt, som har rekord i pesticidrester.

Ifølge rapporten fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet er der næsten dobbelt så stor risiko for at få en frugt eller grønsag med sprøjtegift, når den kommer fra udlandet i stedet for Danmark.

Men de eksporterede frugter og grønsager kan også indeholde skadelige stoffer, som slet ikke må bruges i dansk produktion, fortæller Helle Raun Andersen:

»I blandt andet citrusfrugter finder man nogle stoffer, som vi synes er problematiske. Hvis et foster bliver udsat for dem, kan det skade hjernens udvikling. Og der skal ikke særligt store mængder til. Stofferne er ikke tilladt at bruge i dansk produktion, men det gør jo ikke nogen forskel, når vi importerer citrusfrugter«.

Der er også langt større sandsynlighed for at importeret frugt og grønt har mere end ét pesticid sammenlignet med de testede danske varer. I alt blev der fundet mere end et pesticid i 37 procent af de udenlandske varer sammenlignet med 9 procent af de danske.

Fødevareinstitut: De nye tal overrasker ikke

Det er ikke overraskende, at så mange frugter og grønsager indeholder giftrester, fortæller seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, Bodil Hamborg Jensen, som har været med til at udarbejde rapporten.

»Tallene overrasker mig ikke, da det ligner resultaterne fra tidligere år. Alt i alt er det stabilt, og de samme tendenser, vi ser«, siger hun.

Derfor er det ikke til at sige, om der er en stigende eller faldende tendens til sprøjtegift i frugt og grønt, fastslår hun. Hun råder til, at man i stedet tager sagen i egen hånd, hvis man vil undgå pesticider.

»Hovedbudskabet er stadig, at man skal spise dansk frugt og grønsager. Så kan man undgå meget sprøjtegift«.

Og vil man helt undgå giftresterne, bør man vælge økologisk frugt og grønt. Rapporten viser nemlig, at varerne er helt fri for resterne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden