LOMMEPENGE. 7-årige danske børn får i dag mange flere penge at solde for, end de gjorde i 2009.
Foto: FINN FRANDSEN (Arkiv)

LOMMEPENGE. 7-årige danske børn får i dag mange flere penge at solde for, end de gjorde i 2009.

Forbrug

Børn er blevet rigere - unge er blevet fattigere

De 7-årige danskeres lommepenge er steget med 145 procent på fire år .

Forbrug

Mens vi gentagne gange har hørt, at Danmarks rigeste er blevet rigere under de seneste års økonomiske smalhals, tyder meget nu på, at nationens yngste poder har lagt sig i slipstrømmen af de velbjergede.

I hvert fald viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter For Velfærd, SFI, at 7-årige børn i Danmark i gennemsnit får 76 kroner i lommepenge om måneden. Det er mere end dobbelt så meget, som de 7-årige fik i 2009, hvor gennemsnitsbeløbet var 31 kroner, viser rapporten med navnet ’Børn og unge i Danmark – velfærd og trivsel 2014’.

Også når det gælder de lidt ældre børn, er den hjemlige lønforhøjelse markant, idet de 11-årige gennemsnitligt får 147 kroner om måneden mod 88 kroner i 2009, viser rapporten, som har fulgt næsten 7700 børn og unge i alderen 3-19 år.

Hvad der ligger til grund for lommepengenes himmelflugt, er ifølge SFI's forskere uvist. Sikkert er det imidlertid, at tallene står i skærende kontrast til den privatøkonomiske udvikling for landets teenagere, som har oplevet et fald i rådighedsbeløbet over de seneste år.

Færre fritidsjob til teenagere

I 2009 havde de 15-årige således gennemsnitlig 1.028 kroner til rådighed til forbrug, mens beløbet nu er dalet til 735 kroner.

Samme vej er det gået for de 19-åriges indtægt, som rapporten betegner som »markant lavere« i dag end i 2009. En hjemmeboende 19-årig har i dag en gennemsnitsindkomst på 5.641 kroner mod 6.373 kroner i 2009, mens tallet for en udeboende 19-årig er faldet fra 9.321 kroner til 7.468 kroner.

Årsagen til den udvikling skyldes ifølge undersøgelsens bagmænd blandt andet, at de 15- og 19-åriges økonomi er andet og mere end lommepenge. Ofte spiller SU, elevløn og ikke mindst indtægter fra fritidsjob nemlig en større rolle for teenagerne.

»Det afgørende fald skyldes, at der nu er færre, der har fritidsjob. Vi kan ikke forklare, præcist hvad det skyldes, men det kan bero på, at forældre og ungdom i fællesskab prioriterer skolearbejdet i stedet for fritidsarbejdet«, siger SFI-seniorforsker Mai Heide Ottosen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

En anden forklaring kan ifølge seniorforskeren være, at nogle af de job, som teenagere traditionelt har varetaget, er bortfaldet som følge af finanskrisen eller er overtaget af udenlands arbejdskraft.

Snusfornuftig opsparing

Mens rapporten ikke melder noget om, hvad pengene præcist bliver brugt til, fortæller hver syvende af de 15-årige, at de afleverer noget af deres indkomst til deres forældre. Den adfærd – som var nærmest ikkeeksisterende i 2009 – er dog ikke udtryk for, at de unge bidrager til familiens samlede økonomi, men fungerer derimod som en tvungen opsparing gennem et »pædagogisk tiltag fra forældres side«.

»Det er en trend, vi slet ikke har set før, og det kan meget vel være en form for snusfornuft, der trænger ind i familierne i kølvandet på finanskrisen«, siger Mai Heide Ottosen fra SFI.

Såvel i 2009 som nu får 42 procent af de 7-årige og 62 procent af de 11-årige lommepenge, oplyser børnenes mødre ifølge undersøgelsen. Hver tredje 15-årig har både lommepenge fra forældre og en lønindtægt fra fritidsjob, mens 52 procent af drengene, og kun 37 pct. af pigerne, kun har lommepenge fra forældre at gøre godt med, fortæller rapporten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce