Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LOMMEPENGE. 7-årige danske børn får i dag mange flere penge at solde for, end de gjorde i 2009.
Foto: FINN FRANDSEN (Arkiv)

LOMMEPENGE. 7-årige danske børn får i dag mange flere penge at solde for, end de gjorde i 2009.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn er blevet rigere - unge er blevet fattigere

De 7-årige danskeres lommepenge er steget med 145 procent på fire år .

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens vi gentagne gange har hørt, at Danmarks rigeste er blevet rigere under de seneste års økonomiske smalhals, tyder meget nu på, at nationens yngste poder har lagt sig i slipstrømmen af de velbjergede.

I hvert fald viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter For Velfærd, SFI, at 7-årige børn i Danmark i gennemsnit får 76 kroner i lommepenge om måneden. Det er mere end dobbelt så meget, som de 7-årige fik i 2009, hvor gennemsnitsbeløbet var 31 kroner, viser rapporten med navnet ’Børn og unge i Danmark – velfærd og trivsel 2014’.

Også når det gælder de lidt ældre børn, er den hjemlige lønforhøjelse markant, idet de 11-årige gennemsnitligt får 147 kroner om måneden mod 88 kroner i 2009, viser rapporten, som har fulgt næsten 7700 børn og unge i alderen 3-19 år.

Hvad der ligger til grund for lommepengenes himmelflugt, er ifølge SFI's forskere uvist. Sikkert er det imidlertid, at tallene står i skærende kontrast til den privatøkonomiske udvikling for landets teenagere, som har oplevet et fald i rådighedsbeløbet over de seneste år.

Færre fritidsjob til teenagere

I 2009 havde de 15-årige således gennemsnitlig 1.028 kroner til rådighed til forbrug, mens beløbet nu er dalet til 735 kroner.

Samme vej er det gået for de 19-åriges indtægt, som rapporten betegner som »markant lavere« i dag end i 2009. En hjemmeboende 19-årig har i dag en gennemsnitsindkomst på 5.641 kroner mod 6.373 kroner i 2009, mens tallet for en udeboende 19-årig er faldet fra 9.321 kroner til 7.468 kroner.

Årsagen til den udvikling skyldes ifølge undersøgelsens bagmænd blandt andet, at de 15- og 19-åriges økonomi er andet og mere end lommepenge. Ofte spiller SU, elevløn og ikke mindst indtægter fra fritidsjob nemlig en større rolle for teenagerne.

»Det afgørende fald skyldes, at der nu er færre, der har fritidsjob. Vi kan ikke forklare, præcist hvad det skyldes, men det kan bero på, at forældre og ungdom i fællesskab prioriterer skolearbejdet i stedet for fritidsarbejdet«, siger SFI-seniorforsker Mai Heide Ottosen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

En anden forklaring kan ifølge seniorforskeren være, at nogle af de job, som teenagere traditionelt har varetaget, er bortfaldet som følge af finanskrisen eller er overtaget af udenlands arbejdskraft.

Snusfornuftig opsparing

Mens rapporten ikke melder noget om, hvad pengene præcist bliver brugt til, fortæller hver syvende af de 15-årige, at de afleverer noget af deres indkomst til deres forældre. Den adfærd – som var nærmest ikkeeksisterende i 2009 – er dog ikke udtryk for, at de unge bidrager til familiens samlede økonomi, men fungerer derimod som en tvungen opsparing gennem et »pædagogisk tiltag fra forældres side«.

»Det er en trend, vi slet ikke har set før, og det kan meget vel være en form for snusfornuft, der trænger ind i familierne i kølvandet på finanskrisen«, siger Mai Heide Ottosen fra SFI.

Såvel i 2009 som nu får 42 procent af de 7-årige og 62 procent af de 11-årige lommepenge, oplyser børnenes mødre ifølge undersøgelsen. Hver tredje 15-årig har både lommepenge fra forældre og en lønindtægt fra fritidsjob, mens 52 procent af drengene, og kun 37 pct. af pigerne, kun har lommepenge fra forældre at gøre godt med, fortæller rapporten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden