Spild. Hvert år smider detailforretninger mere end 150.000 ton overskudsmad ud. Det burde i stedet gå til udsatte borgere, mener forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, der søsætter pilotprojekt i fem byer.
Foto: MADS NISSEN (arkivfoto)

Spild. Hvert år smider detailforretninger mere end 150.000 ton overskudsmad ud. Det burde i stedet gå til udsatte borgere, mener forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, der søsætter pilotprojekt i fem byer.

Forbrug

Supermarkeder vil give kasseret mad til hjemløse

Nyt projekt mod madspild organiserer supermarkedernes kasserede mad.

Forbrug

Nu skal det være nemt for landets butikker at donere kasseret mad til samfundets hårdest trængende. Det mener forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, der til foråret søsætter projektet 'Overskudsmad'.

I stedet for at smide varerne i en container vil fødevarevirksomheder kunne skrive ind i et elektronisk system, hvilken mad de skaffer sig af med, og hvornår det kan hentes. Det får organisationer i lokalområdet, som arbejder med socialt udsatte, besked om, og derefter kan de hente varerne, forklarer projektleder på 'Overskudsmad', Thomas Fremming:

»Vi vil skabe et simpelt og enkelt system, som skaber et netværk mellem lokale virksomheder og organisationer. For mange er det utroligt grænseoverskridende at gå ned til en købmand og bede om mad. Her skal vores projekt fungere som en storebror, der holder organisationerne i hånden og åbner nogle døre«.

LÆS ARTIKEL

Ud over at reducere madspild og sikre mad til væresteder som herberger, asylcentre og kvindecentre skal projektet også være med til at skabe aktiviteter i lokalsamfundet, fortæller Thomas Fremming. Han forestiller sig blandt andet, at lokale organisationer kan arrangere fællesspisning sammen, og at frivillige vil hjælpe med til at lave mad.

»Organisationerne får en variation af forskellig mad, som kan frigive ressourcer og sætte gang i aktiviteter som for eksempel at holde en julefrokost. Jeg ser en masse positive muligheder i det her«, siger han.

Coop: Dumt hvis vores fødevarer går tabt

Til marts vil projektet blive afprøvet i fem byer, og indtil videre har Rema1000, Coop Danmark, Dansk Supermarked og De Samvirkende Købmænd sagt ja til at teste det.

Hos Coop Danmark har det vægtet højest, at de kasserede varer går til et samfundsmæssigt formål, forklarer ansvarlighedsdirektør i Coop, Anna Lise Mortensen:

»Vi vil selvfølgelig helst sælge vores varer, men det er dumt, hvis gode ressourcer ikke går til noget meningsfyldt. Og det hjælper det her projekt til. Så fungerer det i praksis, vil vi gerne være med til at teste det som et supplement til vores eksisterende indsats om at donere vores spild til mennesker, som har for lidt«.

Hun kan dog være bekymret for, om det bliver for omstændeligt at registrere de kasserede varer, som projektet kræver, så organisationerne kan melde sig til at få madvarerne. Det kan nemt tage for meget af de ansattes tid, fortæller hun.

»Hvis man bare kasserer fødevarer, skal man ikke registrere dem. Så det bliver ikke nemmere at donere varerne, hvis der ikke er tid. Det vil hjælpe, hvis man kunne registrere fødevarerne på en nemmere måde, og bare skrive en kasse med frugt og grønt i stedet for at optælle det mere præcist«, foreslår hun.

Stop Spild Af Mad taler for, at hvis man registrerer sine kasserede varer, vil man få et overblik over, hvilke fødevarer man skal bestille mindre af og derved spare penge og begrænse madspild. Er der ikke en pointe i det?

»I de bedste af alle verdner ville vi også gøre det på den måde. Men der er hård konkurrence i detailbranchen og derfor få ansatte, der både sidder ved kassen, gør rent og fylder op. Der er ikke tid til mange flere aktiviteter«.

Danskerne er enige: Hjemløse bør få maden

Trods bekymringen oplever projektleder hos Stop Spild Af Mad Thomas Fremming fortsat en positiv stemning fra flere sider - også fra danskerne.

Det bekræfter en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget på vegne af Stop Spild Af Mad.

LÆS ARTIKEL

De har spurgt 991 repræsentativt udvalgte danskere, om man bør donere butikkernes overskudsmad til hjemløse. Knap ni ud af ti svarede ja. Og det er ifølge undersøgelsen det samme på tværs af landets regioner, indkomstgrupper og politiske tilhørsforhold.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce