Studenter. Den traditionsrige studenterkørsel koster hvert år gymnasieklasser op mod 30.000 kroner, men hvorfor er det så dyrt?
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Studenter. Den traditionsrige studenterkørsel koster hvert år gymnasieklasser op mod 30.000 kroner, men hvorfor er det så dyrt?

Forbrug

Studentervogn: Spar penge på nyopstartede udlejere

Studentervogne er hundedyre, men der kan spares penge ved at kigge efter nye folk på markedet.

Forbrug

Snart lyder dytten, skrålen og skrigen fra berusede studenter på de danske veje i deres studentervogne. Så ved man, at de varme sommermåneder så småt er ved at indtræde. En tilbagevendende tradition, der ikke desto mindre er voldsomt dyr.

Men hvis man står over for studenterturen, og klassens økonomi ikke er til at lægge over 20.000 kroner, så kan man ifølge hjemmesiden bookstudenterkorsel.dk, der indsamler tilbud fra over 100 studentervognsudlejere, med fordel kigge efter de nye spillere på markedet.

»Vi oplever ikke særlig stor variation i, om udlejerne er store eller små, men det har ret stor betydning, om det er nye eller etablere udlejere«, siger Christian Lykke fra bookstudenterkorsel.dk.

»Nye udbydere har en tendens til at sænke deres priser for at komme ind på markedet, hvorefter de så hæver dem løbende«.

Samtidig forklarer han, at der kan være visse fordele ved at bo i den vestlige del af landet, hvor priserne for studentervognene ligger langt under priserne i københavnsområdet.

»På den jyske vestkyst koster det omkring 10.000 kroner for 10 timers kørsel. På den jyske østkyst ligger priserne på 15.000-20.000 kroner, og det samme er nogenlunde gældende på Fyn. På Sjælland stiger de endnu mere, og i København og omegn koster det fra 25.000 kroner og op«, fortæller Christian Lykke.

Den store variation i prisen skyldes ifølge Christian Lykke, at de jyske studenter i højere grad er villige til at sprede studenterturen ud over flere dage, hvorfor der heller ikke er den samme store efterspørgsel på den enkelte dag.

Ekstra medarbejdere for at holde reglerne

Typisk koster det de nybagte studenter op til 30.000 kroner for køreturen, når de kører i en pyntet veteranbil, militærbil eller lastbil, viser et lille pristjek, som Politiken har lavet. Godt 1.000 kroner per student, afhængig af klassestørrelse.

Og den pris er blandt andet et resultat af de udgifter, der er forbundet med udleje studentervogne.

»Udfordringen for mig er blandt andet, at jeg er nødt til at hyre 26 chauffører for at være 100 procent sikker på at overholde regler for blandt andet hviletider. Og så er der selvfølgelig en masse udgifter forbundet med vedligeholdelse, brændstof, anlæg og opbevaring af bilerne, hvilket også koster penge«, fortæller Bengt Duus Svensson, der har 12 biler, han hvert år udlejer til studenterkørsel.

Samtidig er det ifølge studentervognsudlejerne også gymnasieeleverne selv, der er med til at skrue prisen i vejret for de eftertragtede dage, fortæller Andreas Bossow Angel, der ligeledes udlejer studentervogne.

»Det handler jo om udbud og efterspørgsel, og der er flest, som vil køre om fredagen og lørdagen i studenterugen (anden sidste uge i juni, red.), derfor er det også dyrest de dage. Det kan til tider være svært at få solgt de andre dage, selv om man kan spare op mod 10.000 kroner«, fortæller Andreas Bossow Angel.

Studenterture fredag og lørdag koster typisk mellem 25.000 og 30.000 kroner, mens man ifølge Bengt Duus Svensson kan slippe med 13.000 kroner for de billige dage.

Gymnasierne er selv skyld i det

At fredag og lørdag er de dage, hvor studenterne helst vil skråle i kor på ladet af en lastbil, hænger sammen med, at det netop er de dage, hvor de fleste gymnasier afholder translokationen, hvor studenterbeviset bliver udleveret.

»Mange gymnasier dikterer jo selv, hvornår de skal køre studenterkørsel, fordi de selv bestemmer datoen for translokationen, hvor de fleste studenter gerne vil ud at køre vogn bagefter. Hvis de var smarte, bredte de sig ud over en længere periode, og på den måde vil de selv være med til at bringe priserne ned. Som jeg oplever det, er det ikke noget, som gymnasierne tager højde for«, siger Bent Duus Svensson.

Vognen med de nyslåede studenter kører fra Københavns Private Gymnasium uden øl. Kilde: Politiken.tv/Tobias Selnaes, Mads Trolle

Den kritik preller dog af på rektor Anne-Birgitte Rasmussen, der er formand for foreningen Danske Gymnasier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ved godt, at translokationsdagene er fordelt mest fredag og lørdag, men det er jo ikke kun det, der presser priserne op. Det er også et spørgsmål om, hvad de kan tage for det«, siger hun.

I studenterugen, der er den andensidste uge i juni, er det ifølge Anne-Birgitte Rasmussen muligt for gymnasierne at lægge den sidste studentereksamen om onsdagen, hvorefter der typisk vil blive afholdt translokationer torsdag, fredag og lørdag.

»Det vil jo også være synd, hvis de skal gå og vente for lang tid, så vi har faktisk kun mulighed for at lægge translokationen de dage. Og så nyder de jo at køre rundt og se hinanden, så jeg tror, man taber meget ved at sprede det ud over flere dage. Jeg håber, at der kommer et større udbud, så prisen kan falde lidt«, siger hun.

De nyudklækkede studenter er ikke tvunget til at køre deres studentertur på selve translokationsdagen, hvorfor det også er op til dem selv, hvorvidt de vil spare adskillige tusinde kroner på punktummet for deres gymnasietid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden