Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tandpasta og mange andre dagligvarer indeholder potentielt skadelige stoffer. Nu intensiverer COOP kampen mod blandt andet triclosan i tandpasta.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Tandpasta og mange andre dagligvarer indeholder potentielt skadelige stoffer. Nu intensiverer COOP kampen mod blandt andet triclosan i tandpasta.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagligvarekæmpe skærper indsats mod problemkemi

Coop forbyder problematiske kemiske stoffer i egne varemærker og vil presse kendte mærkevarer til at leve op til de samme krav.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coop går nu til kamp mod en række lovlige kemikalier, der er mistænkt for at være sundheds- eller miljøskadelige. I løbet af de næste tre år vil dagligvarekoncernen, der står bag Kvickly, Irma, Fakta og Brugsen-kæderne, arbejde for at forbyde 12 forskellige kemikaliegrupper i alle sine egne varemærker. Samtidig vil Coop presse leverandører af mærkevarer til at droppe brugen af de problematiske stoffer i deres varer, som ellers vil ryge ud af butikkerne.

Mikroovnspopcorn, vådservietter med allergifremkaldende konserveringsmidler og skolegrej med pvc er nogle af de produkter, som Coop allerede har forvist fra butikshylderne. Senest er tandpastaen Colgate Total, som indeholder det potentielt miljøskadelige og hormonforstyrrende stof triclosan, røget ud af sortimentet til fordel for Colgate-produkter uden triclosan.

»Vi har i mange år haft et forsigtighedsprincip, hvor vi har forbudt stoffer, der er under mistanke for at være farlige for vores kunder eller miljøet. Nu gør vi det arbejde mere systematisk«, forklarer Malene Teller Blume, nonfood kvalitetschef i Coop.

7 ud af 10 fokuserer på kemi

Coop har med opbakning fra eksperter fra bl.a. Miljøstyrelsen, Forbrugerrådet, Astma-Allergi Danmark og Det Økologiske Råd udpeget de 12 grupper af kemikalier, der er mistænkt for at være sundheds- eller miljøskadelige.

»Stofferne er lovlige at bruge, men alt lovligt er ikke nødvendigvis sikkert. Lovgivningen i EU er årevis om at reagere, selv om fagfolk slår alarm og dokumenterer, at der f.eks. er øget allergirisiko ved brug af konserveringsmidlet MI«, siger Louisa Raith Sørensen, csr-konsulent i Coop Danmark.

Tidligere på året bad Coop Analyse mere end 1.000 forbrugere om at indkredse op til tre områder, som de mener, det er vigtigst, at supermarkederne gør en øget indsats for fremover. 7 ud af 10 svarede ’undgå skadelige kemiske stoffer i hverdagsprodukter’, som dermed trumfede svarmuligheder som madspild, økologi, dyrevelfærd, lavere CO2-udslip, fairtrade m.m.

»Vi vil gøre det nemmere for forbrugerne at vælge produkter, der er fri for problematisk kemi«, siger Malene Teller Blume.

Nogle vil måske påpege, at alkohol og tobak også er sundhedsskadeligt, og spørge, om kunderne ikke også skal beskyttes mod den risiko?

»Her skelner vi mellem kundernes bevidste og ubevidste valg. De fleste ved, at alkohol og tobak er sundhedsskadeligt, mens de kemiske stoffer er usynlige og svære at overskue. Mange af dem optræder end ikke på varedeklarationerne«, siger Malene Teller Blume.

Penalhuse med pvc

Hun understreger, at Coop helst vil undgå at fjerne produkter fra hylderne, men det kan være konsekvensen, hvis leverandørerne ikke er lydhøre over for Coops krav. Og det nytter at presse leverandørerne, mener Coop. Håndopvaskemidlet Vel sælges f.eks. fortsat hos Coop, fordi producenten også tilbyder midlet uden det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI.

Men selv om man forsøger at sikre sig med certifikater og garantier for, at varerne er i orden, kan det stadig glippe, erkender Coop. For nylig sendte koncernen en last med penalhuse retur til leverandøren, fordi Coops egen test afslørede, at penalhusene i modsætning til leverandørens oplysninger viste sig at indeholde pvc.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden udfordring er, at de alternative stoffer, som producenterne bruger, ikke må vise sig at være nye kemikalie-gysere.

»Det handler dog ikke altid om at udskifte et kemisk stof med et andet i forholdet 1:1. Nogle gange kan en anderledes pakning gøre forskellen, så man kan undgå at bruge et problematisk stof«, forklarer Louisa Raith Sørensen.

En generel tendens

Hos interesseorganisationen Dansk Erhverv anerkender miljøpolitisk chef Jakob Lamm Zeuthen Coops indsats, som dog er en del af en generel tendens:

»Coop går ofte forrest og er målrettet og offensiv på områder som miljø og bæredygtighed. De er også meget kommunikerende om, hvad de foretager sig. Andre virksomheder og dagligvarekæder har også fokus på de områder, for man har kun en forretning, hvis man imødekommer kundernes behov«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden